Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

A lakótelepi bölcsikben udvaron ''hűtik'' a kicsiket

Nagy a hőség kint és bent, akárhogy szellőztetnek és árnyékolnak a gondozók a szegedi lakótelepi bölcsődékben. Segítenek az árnyas fák, a babaházak, és közkedvelt a pancsoló.
Hűsölés és horgászat a Hajlat utcai bölcsődében. Fotó: Segesvári Csaba
Harminc fokot mutatott tegnap délelőtt fél 11-kor a köztéri hőmérő, amikor elindultunk a szegedi lakótelepi bölcsődékbe. Tarjánban a Csillag téri intézmény téglából épült az árnyas fák alá. A gyerekek kétharmada, hetvenkét apróság jár még a héten. Hétfőtől viszont néhány bölcsi bezár, mások pedig átveszik a gyerekeket a sajátjaik mellé. Zsóri Margit intézményvezető kalauzolt. Kánikulában reggeli után lehet pancsolni az udvarukon. 10-kor elfordul az árnyék, játékokkal kötik le a figyelmet az udvar másik felén még egy órán keresztül. Délben 28 fok van a szobákban.

Nem sokkal jobb a helyzet a Hajlat utcai panelbölcsiben sem. – Amikor felmelegszik az idő, levesszük a gyerekek cipőjét, később már csak a kisbugyi marad. Permetezzük őket, a zuhany alatt pancsolhatnak – irányítottak a gondozónők az épület másik oldalára. A hároméves Ági és Jázmin már felöltözve szárítkozott a napon. Kíváncsian várták az ebédet. Az igazi picurka, Dani pipiskedett az ablakpárkány előtt, krétáért nyújtózott, mindenáron a kék színűt akarta kipróbálni a betonon.

– Ki jön még horgászni? – kérdezte Veszelovszki Ferencné bölcsődevezető. És a Nyuszi csoportból máris szaladtak a jelentkezők, dobálták le a ruhát. Abosa ragadott elsőként gyerekkézbe való pecabotot. Viktória sem kérette magát, alig száradt meg, máris újra a pici medence partjára állt. Janka csatlakozott a Nyuszi csoportból. Meglebbent a szél, de a gyerekek rá sem hederítettek. Abosa, csokibarna kislegény, váltig bizonygatta: – Nem, a talpam nem fázik. Szeretek pancsolni. Apával megyünk úszni, és jön Ata meg Milán. Igen, én tudok úszni.

A hároméves nagycsoportosok nehezen szakadtak el a pancsolótól, de várta már őket a májgombócleves és a sajtos tészta. Lassan kiürült az udvar.

A Siha közi intézményben néma csend fogadott. – Alszanak mind a gyerkőcök. Ha lehet, még jobban elfáradnak a lubickolásban, ugrálásban, mint máskor. Jobban bírják a meleget, mint bármelyikünk. Nem is csoda, hogy jól csúszott az ebéd is – mondta Uhercsák Zoltánné helyettes vezető. A picik az igazak álmát aludták a krepphuzat alatt, miközben a kinti hőmérőn 33 fok lett, bent „csak" 29. És egy panelbölcsiben ezért a pár fok hűvösért is meg kell küzdeni. A hajnalban érkező gondozónők szellőztetnek, aztán függönnyel árnyékolnak a pihenéshez. Délután fél négytől pedig megint irány az udvar!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és egészségbiztosítás nélkül – terhesen

Diplomával, középvezetői gyakorlattal sem kapott egy éven keresztül munkát egy szegedi nő, így a… Tovább olvasom