Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

A lányok is tanultak locsolóverset Rókuson

A szegedi Petresi utcai nagycsoportos ovisokat leptük meg tegnap. A húsvéti nyuszikosarak készen álltak, a kicsik tojásokat festettek és az ünnepről beszéltek.
Tojást festenek, csipkekosarat ragasztanak a nagycsoportosok a Petresi utcai óvodában Fotó: Schmidt Andrea
– Már tavaszi szünet van, kevesen jöttünk – fogadtak tegnap a szegedi Rókus I. számú óvoda nagycsoportosai a Petresi utcában. A hatéves lányok és fiúk földig érő piktorpólót vettek, és nekiláttak megfesteni a maradék húsvéti tojásokat.

– A lányok csipkekosarat ragasztottak. Mi nyuszis cserépbe vágtunk papírfüvet, de az én nyulamnak már kiesett az egyik foga. Nézd, ez piros, fehér, zöldes, ez a magyar földes! – avatott be Vojnics Bence és Papp Bálint. – Kifújt tojásokat hoztunk, akinek apa vagy anya nem tudta kibelezni, az keményre főzte. Lila káposztát forraltunk, a levével színeztük kékre a héját. Előtte mi is lakmároztunk a levelekből, lilára festette a nyelvünket. Edit néni két kanál valamit tett a vizébe, attól kékült be az egész.

Felelgetős

Fiúk: Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam, / tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam. / Na, te kislány, megöntözlek, ma van húsvét napja, / tündököljön a két orcád, mint a piros rózsa. / Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok, / zsebemben is elférnek a piros tojások. Szabad-e locsolni?

Lányok: Köszönöm, hogy köszöntöttél, / rózsavízzel megöntöztél. / Én is köszöntelek téged, / tojás lesz a fizetséged, / aki adta, ne feledd, / és a tojást el ne ejtsd!  
Szolnokiné Hornok Edit óvónő készségesen segített, ecet volt a titok nyitja. Közben Csánk Tomi kanalazott, az óvó néni törölt, csakhamar partra úsztak a káposztalét pisilő tojások. Hurkapálcából nőtt lábuk, következhetett a java, a fröcskölés. A gyerekek pici ujjukkal fogkefe sörtéjéről spricceltek rá temperát, szivaccsal és zsírkrétával pedig körben foltokat nyomkodtak. – A lakásunkat díszítjük fel vele – magyarázták teljes egyetértésben. – Locsolkodni? Először mamát, aztán anyát. Nálunk az egész család elutazik locsolkodni.

Hogy mivel? Hát kicsit finom parfümmel. Én eperszagút választottam – tervezett Tomi és Bence, majd egymás után elszavalták locsolóversikéjüket. Úgy tűnt, az ovis társak és Edit néni kimarad a sorból.

– Téged biztosan Ricsi öntöz meg, hozzánk Ági jön három fiúval, én apa tesóját várom – vigasztalódott összesúgva Tóth Szandi, Kovács Klári és Vári Flóra. Lányos köszönőverset mindenesetre ők is tanultak. Keményebb diónak bizonyult eltalálni, milyen ünnepi ételt főznek otthon. – Hát mustár biztos lesz! Én meg már el is felejtettem, mit fogunk enni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyoma veszett a svéd-magyarnak

Közel hatvanmillió forintot ítélt meg a bíróság a Szegedi Közlekedési Társaságnak az Arany János… Tovább olvasom