Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A lapát mellé azonnali belépéssel keresik az embert

Szeged a következő évtized térképén tudásközpontként, biopoliszként szerepel, ahol diplomások garmadájára lesz majd szükség. Ma még fordított a képlet: a képzetlen, nyolc általánost végzett munkaerőre szinte vadásznak a cégek, jellemzően minimálbéres juttatásért.
Bajaiak dolgoznak a csatornaépítésen. Fotó: Frank Yvette
Azonnali belépéssel vesznek fel segédmunkásokat az építőiparban, kertészetekben és a feldolgozóiparban, a megbízható munkaerőért harc folyik. Százból jó, ha egy olyat találnak, aki megragad. „Csak siránkozni tudnak, és a pénzt felvenni, de volt már olyan eset, hogy valaki a fizetésért se jött vissza." Ezt mondják telefonos érdeklődésünkre a hirdetők, és azonnal megszakítják a beszélgetést, amikor a nevüket kérdezzük.

A szegedi MIN-KOM Bt.-nél – amely az ország távoli autópálya-építéseinek egyik alvállalkozója –, azt közlik, nem akarnak vidékre menni a férfiak. A neve elhallgatását kérő vezető azt állította, csapatuk jellemzően állandó, de mindig van üresedés. Arra a kérdésre válaszolva, mi az oka annak, hogy az útépítésnél sosem a helybeliek közül toboroznak munkaerőt, a következő választ kaptam: speciális feladatról van szó, amit hatékonyan kell elvégezni, nincs sok idő a betanulásra.

Vladiszavlyev András, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ igazgatója szerint még várni kell arra az időszakra, amikor a beruházók a meglévő egyetemi képzéshez igazodva jönnek Szegedre és a diplomásokat keresik. Ma a segéd- és betanított munkásoknak könnyebb munkát találniuk, mint a diplomásoknak. Ráadásul hosszú távon is megmaradnak olyan kommunális feladatok, amelyek nem igényelnek szakképzettséget.

Lenézett meló

Már találni olyan munkaköröket a megyében, amelyekre „magyar ember" nem jelentkezik. Információink szerint – bár ezt még hivatalosan senki sem kívánta megerősíteni – a baromfiipar az, amelyik hamarosan nagy tömegben külföldi munkaerőre szorul.

A munkaügyi központ júliusban például csak segédmunkára 1130 ajánlatról tudott, és mindössze 1984 nyilvántartott álláskereső szerepelt a rendszerükben. Ehhez tudni kell, hogy sok munkáltató nem a munkaügyi központon keresztül, hanem hirdetés útján keresi a megfelelő embert.
Elrettentő az állás után kutató diplomások száma: 3885-en várnak munkára, és csak 315 lehetőség közül választhatnak.

Szétnéztünk a városban, lapátoló szegedieket kerestünk, hiába. Kiderült, a jelenlegi legnagyobb és hamarosan be is fejeződő szegedi beruházásnál, a csatornaépítésnél például bajaiak dolgoznak.

Szentmihályon az alvállalkozó Faktorép Kft. építésvezetője, Farkas István és a művezető Havasi István elmondta, olyanok az előírások, hogy csak összeszokott csapattal tudják jól elvégezni a munkát. Szabó Zoltán például Bajáról, társa, Bergman József a Baja melletti Vaskútról jár át Csongrád megyébe. A segédmunkáért minimálbér, két hét munka után pedig három szabadnap jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vandálok több tízmilliós kárt okoznak a szegedi járműveken

Több tízmilliós kárt okoznak évente a szegedi tömegközlekedésben a vandálok, akik a megállóktól a… Tovább olvasom