Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A lebontott szülői házat akarják visszakapni

Szeged - Eladta szülői házát egy szőregi testvérpár egy szentesi cégnek, amely önkiszolgáló kocsimosót épít a saroktelekre. Csakhogy a két idős nő szeretné visszakapni a házat – amelyből állításuk szerint 7,5 millióra becsült ingóságaikat sem volt alkalmuk elvinni.
Megtörten állt a két idős nő tegnap Szőregen: szülői házuk egyetlen megmaradt falát nézték. Az egykori kerítés elbontva, a kapu sem csukódik – ők mégsem léphetnek be a területre.

A testvérek nemrég keresték meg szerkesztőségünket. Nem tudunk, nem is célunk igazságot tenni történetükben – amely talán másoknak tanulságos lehet.

A testvérpár – sem nevüket, sem arcukat nem vállalták – 2008. március elején, több hónapos huzavona után eladta a közel 1000 négyzetméteres saroktelket és a rajta álló házat egy szentesi cégnek. Már néhány órával később kérték az adásvételi szerződés megsemmisítését, arra hivatkozva, hogy a korábban őket ért tragédiák, betegségek miatt olyan lelkiállapotban írták alá, amelyben nem tudták felmérni tettük későbbi következményeit. Erről orvosi szakvéleményük is van. Az ügyből per lett, amely a mai napig nem zárult le. A cég időközben bontási engedélyt kapott, és meg is kezdték a munkálatokat.

Már csak néhány téglát láthatnak egykori házukból a nővérek. Fotó: Miskolczi Róbert
Már csak néhány téglát láthatnak egykori házukból a nővérek.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nincs jogerős ítélet, de 3 hete elkezdték a bontást, pedig ezt perrel terhelt ingatlanon nem tehetnék meg. Szeretnénk az eredeti állapot visszaállítását. A zárat lecserélték a kapun, a lábunkat be nem tehetjük ide. Nem tudtuk elvinni ingóságainkat sem. Nézze, mindent az udvarra dobáltak és elhordtak! Hol van az életünk? A 19. századi, rézcsipkés asztalkánk, az ónémet ebédlőasztalunk? A konyhaszekrényből is csak egy darabot láttunk, bele volt vágva egy ásó – mondták a nővérek. Rendőrségi feljelentést tettek, ebben 7,5 millió forintra becsülik ingóságaikat – csak a területen esett zöldkárt 2 millióra, hiszen kivágták például a 20 éve termő 3 szelídgesztenyefát is.

Amíg beszélgettünk, megérkezett a szentesi kft. egyik tulajdonosa is – neve közléséhez ő sem járult hozzá.

– Három levelet küldtünk nekik, hogy találjunk egy megfelelő időpontot az ingóságok elszállítására. Ezekre nem érkezett válasz. A szerződés szerinti határidőre nem történt meg a birtokátadás, a céget azonban kár éri, ha nem kezdjük meg a beruházást: jövő tavaszra önkiszolgáló kocsimosót építünk erre a saroktelekre. Független tanúkkal ezért leltárt készítettünk az ingóságokról, minden apróságot, még a fehér, zománcos lavórt is számba vettük – mondta. Ezek értékét ők 200 ezer forintra becsülték. Elszállították, őrzik a tárgyakat – de nekünk nem árulta el, hol. A hölgyeknek pedig nem tudta elárulni, a beszélgetés percek alatt indulatossá vált.

Nem nyúltak a pénzhez a testvérek

A cégtulajdonos szerint korábban jó volt a kapcsolat közöttük. – Miután a testvérek aláírták a szerződést, és készpénzben fizettünk nekik, kérésükre az összeget magunk vittük át a kincstárba – érzékelteti a jó viszonyt, amelyről nem tudja, miért romlott meg az aláírás utáni napokban. Ehhez a mintegy 18 millió forinthoz azóta sem nyúltak a nővérek. Szerintük a környékbeli telekárak alapján lényegesen magasabb vételár illetné meg őket. Újsághirdetésekben hasonló méretű újszegedi telkeket 22-24 millió forintért találtunk.

Olvasóink írták

 • 20. maug 2009. augusztus 07. 11:05
  „Pénzéhes öregasszonyok 90 és a halál közt! Megkötik a szerződést ügyvédek előtt, és utólag okoskodnak. Úgy kell nekik. Megérdemlik!!!!!!! Remélem nincs hol aludniuk sem, és a konyhaszekrényüket is betüzelték már régen. A lavórjukat odaadnám, hogy abba fürödjenek (ne legyenek büdösek). Remélem jó sokat srtesszelnek a történtek miatt, és nem sokáig élvezik a vételárat. Le kell húzni az ilyen öregeket ahogy csak lehet, mert egyébként sem beszámíthatóak. Ha rendes árat kaptak volna (!?) akkor is kitalálnának valamit, mert nekik már semmi sem drága, rohadt sok idejük van. A hatóságok idejét meg csak lekötik. Én elzavarnám őket a fenébe az biztos. Menjenek az ügyvédükhöz és nála sipákoljanak.

  Éljen az autómosó!!!!!!!”
 • 19. Tommyst 2009. augusztus 07. 07:37
  „Igazából én ezen csak nevetni tudok... Ez a tipikus lol helyzet :P”
 • 18. randok 2009. augusztus 07. 06:02
  „Elöször szét kellet volna nézzni, mennyit is ér az az ingatlan. Ha már aláirták akkor ez veszet úgy.
  És mind a ketten beszámithatatlanok voltak? Ez érdekes. Szerintem két öregasszony akik állandóan variálnak!
  Minden ingatlannak az az ára amit kifizetnek érte, az hogy ki mennyiért hirdeti, az csak egy dolog.
  Nem hogy örülnénke hogy ebben az időszakban el tudták adni!”
 • 17. flexsnake 2009. augusztus 06. 22:45
  „A cím a legjobb: a LEBONTOTT szülői házat akarják visszakapni. Nos, téglánként elvihető. Szerintem a vevő belemenne hogy elhordják a hölgyek a hátukon.”
 • 16. flexsnake 2009. augusztus 06. 21:36
  „11. akkor szociális gondozásba kell venni őket.
  Ha nem voltak beszámíthatóak és ezt orvosi papirokkal igazolják, most sem biztos hogy beszámíthatóak. Hiszen ha ez valami betegséghez vagy sokkhoz köthető akkor visszatérhet.
  Mégegyszer hangsúlyozom: minden tisztelettel, ez így nekem úgy hangzik hogy azt gondolják túl olcsón adták el és többet akarnak. Nem baj az. De akkor azt kell mondani, nem beszámíthatósággal jönni.
  Láttam már gondnokság alá helyezni embert mert tényleg nem bizonyult beszámíthatónak. Ez nem játék.”
 • 15. rolee 2009. augusztus 06. 19:42
  „9. hozzászólás flexsnake 2009.08.06. 18:17

  Teljesen igazad van!”
 • 14. rolee 2009. augusztus 06. 19:38
  „Ezt a baromságot!”
 • 13. elem 2009. augusztus 06. 19:33
  „Tényleg röhejes ez a kerítés nélküli kapu :)
  Valaki mondja már meg nekik, hogy azóta itt a gazasági válság, megint ennyit ér a telek. Akkor talán eljönnek a kapuból.”
 • 12. sörpocak 2009. augusztus 06. 18:53
  „"A testvérpár - sem nevüket, sem arcukat nem vállalták - 2008. március elején, több hónapos huzavona után eladta a közel 1000 négyzetméteres saroktelket és a rajta álló házat egy szentesi cégnek"
  He ennyire traumásak voltak amikor eladták és néhány óra múlva meggondolták magukat, akkor azalatt a több hónap alatt amneziában szenvedtek? Valaki felhergelte őket, hogy többet is kaphatnának.”
 • 11. persona 2009. augusztus 06. 18:46
  „mi van akkor, ha bebizonyosodik, hogy a nénik nem beszámíthatóak?:)”
 • 10. Yossarian 2009. augusztus 06. 18:40
  „elképesztő! ilyen nincs.
  ez a két banya hol él???
  remélem a bíróság elzavarja őket a búsba. és megfizetteti velük az összes perköltséget.”
 • 9. flexsnake 2009. augusztus 06. 18:17
  „,,Szerintük a környékbeli telekárak alapján lényegesen magasabb vételár illetné meg őket. Újsághirdetésekben hasonló méretű újszegedi telkeket 22-24 millió forintért találtunk."
  Tessék mondani kedves néni-és tényleg tisztelettel kérdezem-, ha vesznek egy kiló dinnyét 100 forintért de hazafelé menet meglátják hogy a másik boltban 60ft akkor visszaviszik, mondván ott olcsóbb?
  A vásárló a vételi szándékától bizonyos esetekben elállhat. Az eladó is talán, bár a jog az ilyet másképpen nevezi.
  Ez így az én olvasatomban nem korrekt. A szerződés megkötése után nincs visszatánc.”
 • 8. flexsnake 2009. augusztus 06. 18:13
  „,,Már néhány órával később kérték az adásvételi szerződés megsemmisítését, arra hivatkozva, hogy a korábban őket ért tragédiák, betegségek miatt olyan lelkiállapotban írták alá, amelyben nem tudták felmérni tettük későbbi következményeit."
  Juj :) Én így akartam visszavinni a BMW-met, nem tudtam felmérni a következményeket csak megtetszett és megvettem.... Jaj hagyjuk már ezt. Senkinek nem tartottak puskát a fejéhez.”
 • 7. Mizujs 2009. augusztus 06. 18:12
  „"Független tanúkkal ezért leltárt készítettünk az ingóságokról, minden apróságot, még a fehér, zománcos lavórt is számba vettük - mondta. Ezek értékét ők 200 ezer forintra becsülték. Elszállították, őrzik a tárgyakat - de nekünk nem árulta el, hol. A hölgyeknek pedig nem tudta elárulni"

  Valaki nem mond igazat. Vagy megvannak az ingóságok vagy lenyúlták az értékesebbeket. Vagy nem is volt semmi értékes.
  De az tuti, hogy ha egyszer aláírták az adásvételi szerződést, akkor már nincs mit tenni.”
 • 6. Csöpke 2009. augusztus 06. 18:11
  „Eső után köpönyeg...Előbb kell gondolkodni,vagy amíg a lelki állapot nem engedi,addig semmit sem csinálni amit meg lehet bánni.Mellesleg miért nem vitték el a cuccokat a nénik még mielőtt a papírt aláírták és átadták a kulcsokat?Mikor én elköltöztem nem úgy tettem hogy elmentem,otthagytam mindent,majd mikor már az új lakó nem tudott a holmijaimtól beköltözni és kidobta őket,akkor mentem reklamálni,hogy adja vissza.Ez az első,hogy elviszem ami az enyém,de ha még nem is kell,akkor is kidobom...”
 • 5. achilleus 2009. augusztus 06. 17:28
  „akarom mondani Szőreg”
 • 4. achilleus 2009. augusztus 06. 17:28
  „"Újsághirdetésekben hasonló méretű újszegedi telkeket 22-24 millió forintért találtunk."

  Szeged azért nem Újszeged. Vélhetően ez az újsághirdetés (illetve a benne szereplő összeg) váltotta ki a "nosztalgiát" a szülői ház iránt, az eredeti szerződésben szereplő 18 millió pedig korábban azt a zavart lelkiállapotot, amely hatása alatt a telket eladták.”
 • 3. KolomparBeyonce 2009. augusztus 06. 17:12
  „Ugy latom csak kapu van kerites nincs. Ahelyett hogy a zart kapun probalnanak bejutni, megkene probalni fel meterrel mellette , a kaput megkerulve, egy elegansan konnyed lepessel a telekre belepni. :-))”
 • 2. JungHeinrich 2009. augusztus 06. 17:02
  „...no comment ,egy kicsit talán móhókák a nénikék....”
 • 1. KolompárRómeó 2009. augusztus 06. 14:38
  „Én 3 hete rendeltem egy pizzát, megettem, de mivel újra éhes vagyok, kérem vissza a pénzem.

  Azért tessenek már gondolkodni! Aláírva, pénz elrakva, ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 milliót adott a város egy isten háta mögötti lakásért

Szeged - A közel 300 ágyas új klinikai tömb építése miatt sorra vásárolja fel az ingatlanokat az önkormányzat. Tovább olvasom