Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A leendő bérlő igényéhez igazítják az újakat

Szeged - Szegeden a cégek vagy maguknak építenek új ingatlant, vagy megrendelésre, a leendő bérlő igényei szerint fejlesztenek. A szocializmusból megörökölt épületekre nincs szükség.
 Új beruházás

3200 négyzetméter alapterületen egy új növénynemesítő állomás épül Szegeden. Már zajlik a műszaki átadás-átvétel.

– A bérbe adható ipari és logisztikai célú ingatlanok sajnos a legtöbb esetben nem ütik meg az európai színvonalat – értékelte a piacot Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda vezetője. – Nagy részük a szocializmusból vagy a 90-es évek elejéről itt maradt régi gyárterület: a Délép ipari parkban, a volt konzerv- és kábelgyár telkén találhatók ilyenek. A vállalkozások a modern kor követelményeinek megfelelő ingatlant általában saját célra építenek: ezt tette a Szeplast vagy a CE Glass Szatymazon. Bérbe adásra csak abban az esetben fejlesztenek, ha azt egy megbízható és jó bérlő megrendeli.

Bozsó Bence szerint erre jó példa a SZILK – Szegedi Ipari és Logisztikai Központ –, amelyben az eladott területek mellett saját beruházásban, uniós és banki forrásokból felépített csarnokokkal tudják kielégíteni a bérlők igényeit. – Az új ipari vagy logisztikai ingatlanokra nem jellemző, hogy üresen állnak, ilyet csak nagyítóval lehetne találni a városban – fogalmazott a szakértő.

A Szegedi Ipari Logisztikai Központban a bérlők igényeinek megfelelően alakítják ki a bérbe adott ingatlanokat. Fotó: Karnok Csaba
A Szegedi Ipari Logisztikai Központban a bérlők igényeinek megfelelően alakítják ki a bérbe adott ingatlanokat. Fotó: Karnok Csaba

Megnéztük, hol tart a fejlesztésekben Szeged közel 40 hektáros logisztikai központja, a SZILK. – A 2007-es induláskor a hasznos 33 hektáros területből mindössze 3,5 hektáron dolgoztak – mondta Vörös Béla, az üzemeltető GlobalLog Kft. ügyvezető igazgatója –, egy 2600 négyzetméteres raktárcsarnokban, valamint a hozzá tartozó 500 négyzetméteres irodaépületben. A betelepült vállalkozások száma akkor 20 körül mozgott, ez napjainkra megduplázódott. Mára a 33 hektárból 6-ot bérbe adtunk, és a saját üzemeltetésű raktár területe is megduplázódott. A GlobalLog Kft. saját tulajdonában jelenleg 20 hektár terület van.

 Bérleti díj

Egy ipari célú modern és fűthető csarnok négyzetméterének bérleti díja 800–900 forint havonta.
A logisztikai célú épületeteknél kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe lehet venni: teljes körű logisztikai ügyintézést, raktározást, árumozgatást. Ezeknek pluszdíja van, így akár 1200–1500 forintos négyzetméterenkénti árral is számolni kell.

Az egyik 1 hektáros ingatlanon egy 3200 négyzetméter alapterületű növénynemesítő állomás épül: már zajlik a műszaki átadás-átvétel. A bérbe adott ingatlanokat a bérlők igényeinek megfelelően alakítják ki. Jelenleg öt cég használ ilyen bérleményt, a hatodik a növénynemesítő állomás.

– Azt az elvet követjük, hogy nem építünk előre ingatlant a betelepülni szándékozó vállalkozásoknak, hanem a keresletnek megfelelően alakítjuk ki a bérleményeket – mondta Vörös Béla.

A LIMIT Kft. szakértője hozzátette: színvonalas kiadó ipari ingatlanból a szó szoros értelmében hiány van Szegeden. Ha fel is bukkan nagy ritkán egy érdeklődő, az is főleg kisebb, pár 100 négyzetméteres ingatlant keres. Mivel nem talál olyat, amelybe azonnal be lehetne költözni, továbbáll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kása Tibornak elege lett a rossz pálinkákból

Szilva- és cigánymeggyborával arany-, birs- és golden almából készült pálinkájával pedig bronzérmet szerzett egy nemzetközi versenyen a domaszéki Kása Tibor. Tovább olvasom