Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

A ''legek'' megyéje Csongrád

A legaktívabb, a legtöbb működési támogatást elosztó, a legtöbb elektorral büszkélkedő megye Csongrád – a Nemzeti civil alapprogram adatsora alapján. Ugyanakkor a legellentmondásosabb is, ha a múlt évben elosztott támogatások arányait vizsgáljuk. Regionális tanácstagot kedden, kollégiumi tagokat február 16-án választanak.
Kezükbe vették a sorsukat a civilek – mondja Bakai Csaba, a Nemzeti civil alapprogram dél-alföldi regionális kollégiumának tagja, aki szerint Csongrád megye több szempontból is kiemelkedő eredményt könyvelhet el. Az itteni több mint ezer civil szervezet aktivitásának jele, hogy a múlt évi fölhívásra 858 pályázat érkezett, illetve hogy a régió 368 elektora közül a többség (167) Csongrád megyei. Az pedig az itteniek lobbizásának erejére utal, hogy a múlt évben a régiónak jutó 443 millió forint működési célú támogatásból 159 millió érkezett 363 csongrádi szervezetnek. Friss és jó hír, hogy e támogatás második részletének utalását hétfőn elkezdték: 20,5 millió forint érkezik 87 szervezet számlájára.

Ellentmondásos a működési támogatások elosztása a régióban. Ez a vélemény kristályosodik ki, ha különböző szempontok alapján vizsgáljuk a belső arányokat. A jóváhagyott támogatások aránya az igényelthez képest közel 25 százalék, ha az összes befogadott vagyis formailag megfelelő pályázatot, s valamivel több mint 37 százalék, ha az összes nyertes projektet nézzük. Ugyanakkor ez az arány több mint 73 százalékra ugrik, ha a kollégiumi tagokhoz kapcsolódó szervezetek neve mögötti összegeket tesszük nagyító alá. Figyelemreméltó, hogy az általuk kért összeghez képest csak 8 százalék (többen nulla forint) támogatást kaptak működésükhöz azok a szervezetek, amelyek bár nagy múlttal rendelkeznek, és állami feladatokat átvállalva dolgoznak, de a 2004. évi választáson ellenjelöltet állítottak.

A kicsikre, a hátrányos helyzetű településeken működő szervezetekre fókuszált a kollégium a múlt évben elosztható működési támogatások odaítélésekor. Három szűrő – a megyei, a vegyes és a regionális bírálóbizottság véleménye – után született arról határozat, mely szervezetek nyernek támogatást – fogalmazott Bakai Csaba. Az elutasítottak csoportjába tartozó természetvédelmi egyesület, a Csemete irodavezetője, Bojtos Ferenc szerint örvendetes lenne, ha ezentúl objektívebb és nyilvánosságra hozott szempontok, esetleg pontrendszer alapján, a nagy eltéréseket kiküszöbölve alakulna ki a döntés. A tanács eddigi tagja, Pocsajiné Fábián Magdolna szerint úttörő munkát végeztek, amibe az is belefér, hogy a kollégium pénzelosztó szempontjain finomítani lehetne. Ennek képviselete is feladata lehet Deák Tamásnak, a kedden megválasztott regionális tanácstagnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyban világhírűek

Tamás Gábor neurobiológus szegedi kutatócsoportjának szenzációs eredményét közölte a világ egyik… Tovább olvasom