Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A legfertőzöttebb megye Csongrád

Magyarország drogtérképén Csongrád megye – Budapestet követően – a második, azonban a megyék között az első, a 312 ismertté vált kábítószer-bűncselekmények alapján. A büntetőtörvénykönyv legutóbbi szigorodásakor megduplázódott a szegedi drogcentrumban kezelésre jelentkezők száma.
Heroinfogás Kiszombornál. A határközelség is veszélyezteti a megyét. Illusztráció: Miskloczi Róbert
Az ismertté vált kábítószer-bűncselekmények alapján Magyarország drogtérképén Csongrád megye első a megyék között. Tavaly a szegedi drogcentrumban közel ötszázan jelentkeztek kezelésre. A szakember a magas számot azzal magyarázza, hogy az iskolavárosokban a fiatalok körében az alkoholnál elfogadottabb a kábítószerezés.

Növekszik Csongrád megyében a kábítószerezők száma. Az ismertté vált kábítószer-bűncselekmények aránya alapján megyénk az országos rangsorban a második, a megyék között viszont az első. A Csongrádban tavaly elkövetett és a rendőrség tudomására jutott összes bűncselekmény 7,2 százaléka függött össze a droggal. Ez a jéghegy csúcsa, vagyis az arány szinte semmit sem mond a kábítószer-probléma valódi méreteiről, inkább a rendőrség felderítő munkájának hatékonyságára utal – magyarázza a számok mögötti jelenséget Zsolczai István rendőr őrnagy.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetőhelyettese elárulja: egyetlen eset, például a sándorfalvi „diszkódrog"terítők lefülelése is jelentősen megváltoztatja a statisztikai mutatókat. Ugyanakkor minden egyes sikeres felderítés fontos, mert „látenciájában" ez a legjelentősebb bűncselekménytípus, másképpen fogalmazva: a kábítószereseknek csak 1–2 százaléka kerül a rendőrség látókörébe. A jéghegy nagyságát jelzi, hogy kábítószerrel való visszaélés miatt 2004-ben 295, tavaly pedig 312 üggyel foglalkozott a rendőrség. A rend őrei a legtöbb esetben Szegeden (két éve 201, tavaly 190) foglalkoztak drogosokkal. E szempontból a második legfertőzöttebb városunk 2004-ben Szentes (29), 2005-ben Hódmezővásárhely (54 eset), a harmadik helyezett pedig két éve Vásárhely (25), tavaly pedig Kistelek (27 ügy).

Diákok a diákokért

Közös felelősségünkre utal, hogy a kezelésre szorulók 69 százaléka családban élő fiatal. Ez a megelőzés jelentőségére is ráirányítja figyelmünket – véli Szilágyiné Bay Lujza rendőr alezredes. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője szerint sikeres drogprevenciós kurzusuk: például a szegedi egyetemen legutóbb hirdetett 120 fős tanfolyam egy perc alatt betelt. A szülők keveset tudnak a drogról, a főiskolások és egyetemisták viszont ahhoz nem eleget, hogy segíteni tudjanak magukon és társaikon, majd pedagógussá válva a kisdiákokon.

A bűncselekmények között azért nő a kábítószerrel összefüggő esetek száma, mert megyénk a hármas határ mentén, a drogszállítmányok fő útvonalán fekszik. Ám a számok a jogszabályok változását is jelzik. A büntető törvénykönyv legutóbbi szigorodásakor szinte megduplázódott a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrumban kezelésre jelentkezők száma. Csak ebbe a szakintézménybe 2002-ben 236, ugyanakkor 2003-ban 415 kábítószeres jutott el – mutatja az statisztikai adatokat Zelenai Károly. Az intézetvezető elárulja: a kezelést a büntetés egyfajta alternatívájaként választók számához képest is száz fővel nőtt forgalmuk. Ám rejtett jelenségről lévén szó, kábítószer-élvezőknek csak 20–25 százalékával találkoznak a kezelőintézmények szakemberei.

Figyelmeztet az adatsor arra is, hogy egyre fiatalabbak a drogot kipróbálók. Például tavaly 13 év alatti gyerek is akadt a kezelésre jelentkezők között. A szegedi intézménybe eljutók egyharmada tanuló; másképpen nézve: negyede 15-19 éves diák, nyolcvan százalékuk 24 év alatti. E tény újabb okokat sejtet. Az iskolavárosokban a fiatalok körében – a felnőttek elleni lázadásként – gyors boldogságszerző szerként az alkoholnál elfogadottabb a kábítószerezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a reptéri ingatlanokról

A Szegedi Repülő Egyesület 100 milliós vagyona átadásáért cserébe azt kéri a várostól, hogy 99 évig… Tovább olvasom