Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A legfinomabb a házi lekvár

Szeged - Egyre kevesebben esznek házi befőttet, lekvárt, mert a befőzés időigényes, rengeteg munkával jár. Pedig megéri a fáradságot: az így tartósított gyümölcs biztosan egészséges, és nincs jobb az otthoni ízeknél.
Manapság kevesen készítenek házi befőttet, lekvárt – derült ki számunkra, amikor a szegedi Mars téri piacon a kofákkal beszélgettünk. Megtudtuk, kevés az olyan vásárló, aki nagyobb tételben visz haza meggyet, cseresznyét vagy barackot. Ma már nem divat ezzel otthon pepecselni. És aki mégis a gyümölcsök hosszú órákon át tartó befőzését választja, az sem anyagi megfontolásból teszi.

– Minden évben készítek meggy- és őszibarackbefőttet, szilva- és sárgabaracklekvárt. A meggyet magosan és kifejtve is elteszem. Az unokáim és a dédunokáim miatt csinálom, nagyon szeretik. Bár sosem számoltam ki, de ha jobban átgondolom, a végösszeg biztosan nem lesz kevesebb, mint ha boltban vásárolnám. Na de legalább tudom, hogy mit eszünk! Nem beszélve a természetes zamatokról. A „műlekvárral" nem lehet süteményt sütni, zselatintartalma miatt kifolyik a tészta közül – érvelt a 74 éves Gunics Józsefné, aki kislánykora óta elrakja a gyümölcsöket, még az anyukájától tanulta a módját.

Gunics Józsefné még édesanyjától leste el a befőzés titkait. Fotó: Schmidt Andrea
Gunics Józsefné még édesanyjától leste el a befőzés titkait.
Fotó: Schmidt Andrea

– A kertben megterem a gyümölcs. Ezért valamennyit muszáj befőznöm. Idén 20-30 üveg körtét és körülbelül 20 üveg magvaváló barackot teszek el. A sültek mellé nem savanyúságot, inkább befőttet eszünk. A cseresznyét és a meggyet már nem szereti a család – mesélte Kiss Józsefné. Azt is elmondta, az anyukája a lekvárfelelős. Neki már nincs ideje ezzel foglalkozni.

Árak

A legtöbb befőző asszony a dorozsmai nagybani piacon vagy a Mars téren szerzi be a különböző gyümölcsöket. A Mars téren a meggy 220-250, a cseresznye és a sárgabarack 400-500 forintba kerül.

A cseresznye és a meggy nemsokára lecseng, és már itt a sárga- és az őszibarack szezonja. Sokan egyáltalán nem tudják megszokni a bolti ízeket, ezért szörpöt is készítenek. A ribizli-, meggy- és málnaszirup vízzel hígítva kiváló szomjoltó ital a nyári hőségben.

Variációk dunsztolásra

A dunsztolás a házi befőzés utolsó hőkezelési fázisa. Ezzel nemcsak magát a befőttet és lekvárt, hanem az üveg belsejét, illetve az üvegben maradt levegőt is megtisztítjuk a romlást okozó mikroorganizmusoktól. A legegyszerűbb a száraz dunszt elkészítése. A gyümölcsöt a felforralt lével együtt üvegekbe rakjuk, majd celofánnal lefedjük a tetejét. Ezután paplanok és párnák közé dugjuk az üvegeket, majd három-négy napig hagyjuk azokat „aludni". A másik a nedves dunszt: a megtöltött üvegeket egy nagy, vízzel teli edénybe tesszük, és egészen addig forraljuk, amíg a gyümölcsök tetején apró gyöngyszemhez hasonló buborékokat nem pillantunk meg. A teli üvegeket addig tartjuk az edényben, amíg a víz teljesen ki nem hűl.

Olvasóink írták

  • 4. Tóth Kálmán 2008. július 11. 12:39
    „Nem kell befőzni.Nálam kapható a Klasszikus,üstben főzött
    HÁZILEKVÁR.
    A lekvárok adalékmentesek.Kis és nagy kiszerelésben 370 ml -
    18 l ig igény szerint.
    Meggy,Sárgabarack,Eper,Szilva és áfonyalekvárok kaphatók
    folyamatosan,egész évben.

    Üdvözlöm a szegedieket”
  • 3. egyszeru polgar 2008. július 03. 09:01
    „Elnezest, helyesbitek:en sem szorulok ra.”
  • 2. egyszeru polgar 2008. július 03. 08:58
    „Hogy oszinte legyek, valoban nem sokkal olcsobb a hazi befozes, ha venni kell a gyumolcsot. Azonban mindennel tobbet er az egeszseg es gyermekink megfelelo fizikai-biologiai alapjainak biztositasa.
    Valtozott a csaladok hozzaallasa, ez itt a lenyeg. Az emberek nem nagyon szeretnek extra idot tolteni az otthoni munkaval, pedig lehet az csaladi program is, a kozos munka segit a csaladi osszetertasban. Jo az , ha a gyerekek is idoben megtanuljak, a penzre ugyelni kel, hiszen szamtalan fizetnivalonk van. A magunk altal keszitett dolgoknak, akar elelem, akar valami targy, sokkal nagyobb becsulete van. En szorulok ra, hogy ugy mondjam, megis tartok a hazam korul egy kicsi kis gyumolcsost s eveken keresztul magam keszitem a lekvart es befottet. Betegsegem miatt most egy reszet lefagyasztom.”
  • 1. leveline 2008. július 03. 05:40
    „Nagyon jó a házi készítésű befőtt,lekvár.
    Csak az a baj,hogy nem kevés pénzbe kerül.
    Főleg,ha cukorbetegnek készítjük.
    Bár már megtanultam,ha cukorbeteg vagy,akkor szinte minden többe kerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Déli városközpont épül a déli kapunál

Szeged - Fenekestül felforgatják a beruházók a Móravárosi körút mindkét oldalát. A látványos építkezések egészen a kecskési vasúti átjáróig folytatódnak. Tovább olvasom