Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A leghűségesebb tenor: Réti Csaba

Szeged - Réti Csaba – A leghűségesebb tenor címmel a közelmúltban mutatták be a Bálint Sándor Művelődési Házban Kiss Ernő kötetét a szegedi színház 2009-ben elhunyt népszerű operaénekeséről.
– Réti Csabához sok évtizedes ismeretség fűzött, a pályáját is igyekeztem figyelemmel kísérni. Halála után fölmerült, hogy össze kellene állítanom egy kötetet róla, ahogy 17 éve Vántus Istvánról is tettem. Fantasztikus élmény volt, ahogy munka közben ez a csodálatos ember körülvett, és egyre újabb vonásait fedeztem fel. Olyan könyvet szerettem volna létrehozni, amely minden szempontból jól használható. Megkíséreltem száz oldalon, 340 lábjegyzettel pontos életrajzot írni, amely dokumentumokon alapszik. Igyekeztem minél több oldalról megközelíteni a személyiségét, művészetét. A források felkutatásában, az anyag összegyűjtésében kiváló segítőtársam volt Réti Csabáné. Sokat segítettek azok is, akik vallottak a művészről önálló írás vagy interjú formájában. A kötet harmadik részében már megjelent vagy épp korábban soha meg nem jelent írásokat, vallomásokat, interjúkat, dokumentumokat gyűjtöttem össze. A helytörténet iránt érdeklődők, kutatók számára különösen hasznos lehet az az adattár, amely a kronologikus életrajzot és a fennmaradt videofelvételeket is lajstromba vevő diszkográfiát tartalmazza. A kötet gazdag képtárral zárul, amely a legjellemzőbb, legfontosabb fotókat mutatja meg – mondja Kiss Ernő, a könyv szerzője, szerkesztője, aki azt reméli, olyan kiadványt sikerült létrehoznia, amely méltó Réti Csaba munkásságához.

Kiss Ernő frissen megjelent kötetével. Fotó: Frank Yvette
Kiss Ernő frissen megjelent kötetével. Fotó: Frank Yvette

A kötet Szeged és Mezőberény önkormányzata, a Szegedért Alapítvány és Réti Csabáné támogatásával a Bába Kiadó és a Vántus István Társaság Közhasznú Egyesület közös kiadványaként jelent meg, és a Bálint Sándor Művelődési Házban lehet hozzájutni, ahol nemrégiben a premierjét is tartották.

– Réti Csaba nemcsak Szeged leghűségesebb tenoristája, hanem a város operatörténetének egyik legszínesebb egyénisége volt. Talán nem akad még egy olyan énekes, aki ennyiféle karakterben, szerepkörben bemutatkozott, ilyen sok szerepet interpretált volna. Önmagában az impozáns, hogy 43 éven át lépett fel a szegedi operaszínpadon. 1956 őszén az énekkarban kezdte a pályáját, de már 1957 elején szólószerepeket kapott, utolsó fellépése pedig 1999-ben volt Gregor József jubileumi estjén, amikor a Don Pasquale Ernestóját énekelte a második felvonásban. Azok közé a művészek közé tartozott – mint Gregor, Gyimesi Kálmán, Berdál Valéria, Karikó Teréz és Sinkó György –, akik nélkül a nagy Vaszy-korszak nem jöhetett volna létre. Sokszor fellépett az Operaházban is, ahol több előadást is megmentett beugrással. Rendkívül muzikális énekes volt, nekem sok operában, például A varázsfuvolában, a Szerelmi bájitalban és a Bohéméletben sokáig ő maradt a tenor főszereplő. Vántus-kutatóként pedig számomra máig ő Quintipor az Aranykoporsó című operából – hangsúlyozza Kiss Ernő, aki azt tervezi, hogy legközelebb egy családtörténeti kötettel jelentkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 filléres fagyit nyalhatnak a szegediek

2 forint lehet a sör és 50 fillér a fagyi Szegeden, ha pénteken elfogadja a szegedi közgyűlés Tóth Károly MSZP-s képviselő javaslatát. Tovább olvasom