Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A legjobb dopping a siker

Demjén Ferenc több mint negyven éve szórakoztatja közönségét, de rajongótábora ez idő alatt szinte semmit nem változott.
Az MTV ikonjává választotta a nyáron. Ezekben a hetekben is teljes erőbedobással legújabb lemezén dolgozik. Beszélgetésünk során felelevenítette a régmúltat és az idei nyarat, koncerteket és a puszilgató lányokat.

– Több mint negyven éve koptatja a színpadot. Repertoárjában tizennyolc szólólemez dalaival büszkélkedhet. Közel 40 albumon működött közre. A Bergendy és a V’Moto-Rock szerzeményeit a mai fiatalok is a magukénak érzik. Most is lemezfelvétel közben értük utol. Min dolgozik éppen?
– Egy új lemezt készítünk, október közepén kerül a boltokba. Stílusában hasonló az eddigiekhez, de hangszerelésben sokkal keményebb. Az emberi kapcsolatokról, szerelemről, barátságról szól.

– Fél életét stúdiókban töltötte. Hogyan változott a munka 20 év alatt?
– A rohamtempóban fejlődő technika három-négy évente „leváltja" a stúdióberendezéseket. Manapság már nem négy, hanem hatvan csatornán keresztül veszünk fel egy dalt. Ez nem azt jelenti, hogy így jobbak lesznek a nóták, csak a javítási lehetőségeink egyszerűsödtek a digitális technikával. A dalokat élőben is el kell énekelni, hasonló alakítást kell nyújtani, mint a lemezen, különben nem ér az egész semmit.

– Vége a nyári hakniknak. Munkás volt a szezon?
– Megpróbáljuk az időnket beosztani, hogy ne haljunk bele a teendőkbe. Egész évben minden héten legalább négy koncertünk volt. A hét eleje a stúdiómunkáké, a második fele a buliké. Persze adódik olyan hét is, hogy nyolc koncertet adunk. Szerencsére nem éreztük a válságot, minden fellépésünkre legalább négyezren kilátogattak és hatalmas ovációval fogadtak bennünket. A zene „kiűzi" a fejekből a problémákat.

– Az MTV júliusi Icon koncertjén a siófokiCoke Klubban életművéből szemezgetett több fiatal előadó. Törőcsik Mari és Garas Dezső pedig egy duettel tisztelgett munkássága előtt. Videoüzenetben dalolták el a Várj, míg felkel majd a nap című slágert. Láttam az arcán a meghatottságot.
– Legalább tízezer ember látogatott ki arra a koncertre. Fantasztikusan éreztem magam. Kötőhártya-gyulladásom van, könnyezek, ha a szél megfújja a szemem – csak magyarázkodom, valóban meghatódtam.


– Mit érez, amikor a fiatalok eléneklik, feldolgozzák a dalait? Belül kritizál?
– Természetesen eldöntöm, hogy tetszik-e vagy sem, de egyáltalán nem zavar, sőt, nem is várom el, hogy engedélyt kérjenek tőlem az átdolgozásokhoz. Örülök, hogy egyre több fiatal rátalál ezekre a dallamokra, amelyek így túlélnek bennünket.

– Egy ismerősöm mesélte, milyen jó is volt az, amikor a hetvenes évek végén a V’Moto-Rock-koncerten szórakozott a barátaival a Szegedi Ifjúsági Napokon. Más volt egy buli akkoriban? Változtak az idők, a rajongók?
– Harminc évvel fiatalabb voltam, más indítékok vezéreltek. A vágy, hogy érvényesüljek a szakmámban, hogy sikeres legyek. Ma is a közönség elismeréséért dolgozom, a siker az igazi dopping, de most a munkáért kapott fizetség is jobban motivál, mint annak idején. Akkoriban fillérekért koncerteztünk, most már ránk fér, hogy jobban éljünk. Különben a szintet sem tudnánk tartani. A közönség összetétele semmit nem változott: a húszévestől a hetvenesekig szinte minden korosztályt meg tudunk szólítani a dalainkkal.

– Házas ember. De mégis, fiatalon Demjén Ferenc szeretett udvarolni?
– Ha én egyszer úgy gondoltam, hogy kell valami, akkor mentem és megszereztem. A hölgyeknek mindig is én udvaroltam, és nem fordítva. Mostanság nemcsak az idősebbek, a fiatal nők is elhalmoznak a rajongásukkal. Autogramot kérnek, megpuszilnak.

– A szombati székesfehérvári megakoncerten Charlie-val, Somló Tamással és Tóth Verával áll színpadra. Hogyan vélekedik a kereskedelmi csatornák mostanság oly divatos tehetségkutató versenyeiről?
– Tóth Vera kivételes: istenáldotta tehetség. Talán az egyetlen pozitívuma a tehetségkutatóknak, hogy őt megismerhette a közönség. Egyébként elítélem ezt az irányt. Mindenki tehetségeket akar felfedezni, hogy aztán felkarolja, mutogassa, majd magára hagyja a bizakodó fiatalokat. Hosszú távon nem biztosítják számukra a piacot, elvesznek. Mi szerencsések voltunk, magunk dolgoztunk meg a sikerért. Nem lehet mindenki sztár, modell, énekes. Ráerőszakolják a médiára, a kultúrára ezt a sikerhajhászó világnézetet, pedig ez nem verseny. A tehetség – ha van – úgyis megmutatkozik.


– Nagyon jellegzetes a hajviselete. Próbáltak valaha változtatni rajta?
– Húsz évvel ezelőtt Kanadában játszottam, és az ottani stylist úgy gondolta, jobban néznék ki rövidebb, szőkébb és punkosabb frizurával. Ez az élmény csak megerősített abban, marad a régi frizura. Könnyen kezelhető: nő, csak mosni kell.

– Mivel tölti az idejét, amikor nem dolgozik?
– Nem jut sok időm pihenésre, de abban a néhány napban a baranyai birtokunkon tartózkodom. Ott vannak kutyák, szamarak és lovak is. Ha kikapcsolódásra vágyom, leginkább alszom és tévézek, vagy kilovagolunk a természetbe.

– Úgy tudom, kerüli a bulvársajtót. Milyen ma ismert embernek lenni? Hogyan tudja elrejteni a magánéletét a nyilvánosság elől?
– Szeretek elvonulni, nincs arra szükségem, hogy éjjel-nappal benne legyünk a médiában. Sajnálom azokat, akiket a szűnni nem akaró szereplési vágy hajt. Egy idő után mindenki unalmassá válik, ha nem tud valami egyedit, valami értéket felmutatni.

Olvasóink írták

 • 2. florian70 2009. szeptember 20. 00:08
  „"A művész úr az emberi élet értelmének és nagy titkainak örökös kutatója. A személyiségét áthatja valami varázslatos, szellemi erő, ami elbűvöl minket. A dallamokba zárt energiát ott erezzük lüktetni és száguldani a vérkeringésünkben, lerombolva minden korlátot, szabályt és torvényt. Nagy ajándékot kapunk Tőle : A lélek szabadságát! Köszönettel tartozunk neki, mert sok értéket hagy maga után, ha egyszer a végtelenbe érkezik... Csodálatos dalaiban mindnyájan önmagunkra ismerünk. A művész úr ismeri az emberi lélek fényes és árnyas oldalait, vágyait és gyötrelmeit. Dallamokban küldi és ülteti lelkünkbe a reményt és mi újjá - születhetünk. A zenéje hú társam és a tiszta forrás, melyből újra és újra meríthetek, ha meggyötör az élet. Álmodjunk hát együtt tovább "... egy szebb világról, míg eltűnünk a nagyvilágból..." az ismeretlenbe, ahol talán kinő a szárnyunk és mindnyájan angyalokká változunk!!? Demjén Ferenc nagy ember és nagy zenész! Köszönjük Rózsi !!!"Egyébként egy megjegyzés,egy kezemen megtudom számolni hány Magyar előadó tudja megtölteni az Arénát. Hát ő köztük van.”
 • 1. eva45 2009. szeptember 19. 19:41
  „Az utolsó mondat nagyon jó.
  " Egy idő után mindenki unalmassá válik, ha nem tud valami egyedit, valami értéket felmutatni"
  Ez az élet minden területére igaz. Tucatemberekből van éppen elég.
  A v´ Moto -Rock-kal jó koncertjei voltak. De a mostani playback koncertjeire nem érdemes elmenni. Legalábbis nekem az ilyenek bármelyik előadónál élvezhetetlenek. Persze a nagyobb koncertjei azok jók lehetnek. Pl. a budapesti vagy a cikkben említett székesfehérvári.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis farmerek és pólók Röszkén

Szeged - A röszkei Vám- és Pénzügyőri Hivatalnál jelentkezett belépésre pénteken egy török… Tovább olvasom