Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

A legkedveltebb lagzihelyek Szeged környékén

Szeged - A több száz fős lakodalmakat nyáron előszeretettel rendezik sátorban. Többek között Ruzsán, Domaszéken és Mórahalmon is tartanak hetedhét országra szóló lagzikat – olykor 700 meghívottal.
– Semmiképp sem szerettük volna étteremben tartani a lakodalmat, ezért elkezdtünk nézelődni sátorfronton. Hamar rájöttünk, hogy nem éri meg bérelni, hiszen egy százfős sátor bérleti díja egy éjszakára 300 ezer forintnál kezdődik – mondta a szegedi Baricz Ágnes. – Olyan helyet kerestünk, ahol adott a sátor. Rögtön az első helybe beleszerettünk: Ruzsán, a Napraforgó Vendégházba. Szerencsénk volt, hiszen így kevesebb pénzt kell költenünk, mint ha külön sátrat béreltünk volna – hallottuk a lánytól.

– Tavasztól egészen nyár végéig tart a sátras lagzik szezonja. Nálunk háromszázötven fő fér el a ponyva alatt – mondta Bernáth Veronika. A vendégháznál tartott lagzi előnye, hogy a násznép a tüdejét is kikiabálhatja, akkor sem zavar senkit, hiszen a hely a ruzsai erdő közepén, egy gyönyörű tisztáson található. És kecsegtető a vendégek számára az a lehetőség is, hogy aki elfárad, lefeküdhet aludni a vendégházban.

Van, hogy csak éttermi sátorban fér el a násznép. Fotó: Miskolczi Róbert
Van, hogy csak éttermi sátorban fér el a násznép. Fotó: Miskolczi Róbert

A domaszéki Rózsakert Vendéglőben felszolgálók hordják fáradhatatlanul a násznép elé a lakodalmas étkeket. Csiszár István tulajdonos kiemelte, bár náluk is lehet sátor alatt ülni a menyegző utáni bulit, esetükben nem beszélhetünk igazi sátras parasztlagziról. – Tél kivételével minden évszakban üzemeltetjük a sátrat, ez az étterem egyfajta kiegészítője.
Háromszáz fő fér el alatta, egy pluszterem megnyitásával pedig akár négyszázötven is. De arra is volt már példa, hogy hatszáz embert láttunk vendégül: szegedieket, vidékieket, külföldieket egyaránt – magyarázta a tulajdonos. Kérésünkre azt is elárulta, hogy a lakodalom egy főre körülbelül 7000 forintba kerül náluk.

A mórahalmi Pótkerék Csárdában akár hétszázan is elférnek, köszönhető ez annak, hogy a kőépülethez sátrat csatlakoztattak. Itt havonta átlagban három hétvégén ropják a táncot az ifjú párok és vendégeik, a tél azonban holt időszaknak számít. Ritz Barnától, a csárda üzletvezetőjétől megtudtuk, egyéni megegyezésen alapul, hogy mennyiért adják bérbe a csárdát.

Egész utcára szóló

Nincs is jobb egy hamisítatlan parasztlagzinál. Azok az igazi, hetedhét országra szóló lakodalmak – állítja Koczka Tímea. – Szentmihálytelken legutóbb lezárták az egész utcát, ahol a menyasszony lakott. Csütörtökön elkezdték felépíteni a sátrat. Levágták a birkát, a marhát és a tyúkokat. Pénteken díszítettük fel a sátrat, szombaton kezdődhetett a lakodalom, ahol a családtagok szolgálták fel a fogásokat. Vasárnap visszamentünk megenni a maradékot – emlékezett vissza a lány.

Olvasóink írták

  • 1. Gabianya 2008. július 28. 18:52
    „Igen a parasztlakodalomnál nincs is jobb:):)Nekünk 13 éve volt igazi nagy sátras 300 fős.Nagyon jó lakodalom volt és nem azért mert az enyém volt:)de reggel 8-kor ment el az utolsó vendégÉs nem csak a jó hely fontos hanem a zenészek is:):) Üdv Gabi”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyó ügyek a röszkei átkelőnél

Röszke - Továbbra is a fűben és a korlát mögött kell elvégezniük szükségüket a hazafelé tartó török… Tovább olvasom