Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A legkeresettebb termék a tudás

Sokáig lehetett feltenni úgy a kérdést a világban, hogy gazdaság vagy kultúra? Egy modern, értelmes társadalomban azonban már nem. Magyarországon nagyon pontos diagnózisra vall annak a tanulmánykötetnek a címe, mely a kérdést „és/vagy" relációban egyszerre teszi fel.
Sokáig lehetett feltenni úgy a kérdést a világban, hogy gazdaság vagy kultúra? Egy modern, értelmes társadalomban azonban már nem. Magyarországon nagyon pontos diagnózisra vall annak a tanulmánykötetnek a címe, mely a kérdést „és/vagy" relációban egyszerre teszi fel. Tizenkilenc kutató (köztük több szegedi) – a filozófia, a közgazdaságtan, a szociológia, a pszichológia, az esztétika, a pedagógia jeles képviselői – különböző megközelítésből vizsgálják azt a kérdést, hogy miképpen jelenik meg a gazdaságban a kultúra, illetőleg a kultúrában a gazdaság. A kötetet Karikó Sándor szegedi főiskolai tanár szerkesztette egységes egésszé.

Ha az ember végigolvassa a tanulmányokat, s mellé teszi a saját tapasztalatait, leszögezheti: annyira kitágult mind a gazdaság, mind a kultúra jelentéstartalma és feltételrendszere, hogy a határvonalakon már össze is mosódik a kettő. Egyre többet beszélünk tudás alapú társadalomról, magasabb munkakultúráról, képzettebb és intelligensebb munkaerőről. Nem is beszélve arról, hogy amikor gyorsuló ütemben vágtatunk a globalizált egyenáruk világa felé s „az emberek azzá válnak, amit megvásárolnak", mit jelent, ha maga a kultúra mint áru képes réseket ütni ezen az egyenleértékelődésen. Gondoljunk csak a nemrégiben bemutatott Munkácsy- vagy a mostani Van Gogh-kiállítás őrületes és bámulatos népszerűségére vagy az egész országot megmozgató Nagy könyv versenyre.

A nemzetközi verseny talán legerősebb „hadüzenete" a nemzetgazdaságok számára, hogy a tudás egyre inkább a gazdaság legfontosabb mozgatórugójává kezd válni. Elgondolkodtató adat: az egyik legnépszerűbb internetes keresőrendszer a tudásgazdaság hívószavára magyar nyelven 993, angol nyelven 140 millió találati arányt jelez. Van hová iparkodni!

A kötet a Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg, nemrégiben mutatták be Szegeden és Budapesten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles vita a díjemelésekről

Ahogy az várható volt, éles vita után a baloldali többség megszavazta tegnap a szegedi közgyűlésen… Tovább olvasom