Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

A legkorszerűbb vidéki szennyvíztisztító Szegeden

Szeged - A Szegedről kifolyó szennyvíz tisztább, mint a Tisza, vagyis hígítja a folyót. Szinte inni lehetne – az új hattyasi szennyvíztisztító telepnek köszönhetően. Szombattól egy hétig a folyót ünnepeljük. Vasárnap Guinness-rekord születhet.

Szeged 16 városrészének szennyvize tíz éve még tisztítás nélkül ömlött a Tiszába a gyerekklinika mellett és Újszegeden. 1998-ban a város szűrőket telepített a város alatti kifolyókhoz, hogy megfogják a zsírt, homokot és mindent, „ami fennakad". Igazi nagy ugrást viszont az egy éve elkészült 25 milliárd forintos szegedi csatornaberuházás „végpontja", a hattyasi biológiai szennyvíztisztító telep jelentette. Ennek következtében a Tisza hazai szakaszán Szegeddel az utolsó város is kizárólag tisztított szennyvizet enged az élő vízbe. Szeged – valamint Deszk, Kübekháza, Tiszasziget, Újszentiván – szennyvize és csapadékvizének egy része gyűlik össze a szennyvíztisztítóban.

– Teljes egészében német technológia tisztít – mondta el Bajúsz Gábor, az üzemeltető Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója. A szennyvizet éjjel-nappal speciális baktériumok mossák tisztára gigantikus méretű rekeszekben. Ezek akkorák, mintha 16, egyenként 50 méteres és 5 méter mély versenymedence állna egymás mellett. Megközelítőleg 20 ezer köbméter szennyvíz áll a medencékben. Ez olyan óriási mennyiség, hogy üzemzavar esetén egy 20 tonnás kamion csak ezer fordulóval szállíthatná el. A csapadékvizet pedig egy akkora teljesítményű átemelő szivattyúzza a Tiszába, ami egy másodperc alatt telenyomná vízzel egy tízemeletes panel minden fürdőkádját.

Mintavétel a medencéből. Az ülepített elEven iszapot is hasznosítják. Fotó: Segesvári Csaba
Mintavétel a medencéből. Az ülepített elEven iszapot is hasznosítják. Fotó: Segesvári Csaba

– A „mosóprogram" ülepítéssel indul, majd a baktériumok kiválogatják és „megeszik" a sűrű zavaros léből a saját testük felépítéséhez szükséges anyagokat. Amit a parányi élőlények meghagynak, kiülepítjük a baktériumokkal együtt, és a lerakódott, úgynevezett eleven iszapot a biogáztermelőbe viszi a gépezet – vette át a szót Bodor Dezső műszaki igazgató. A tisztított vizet, mielőtt az víztisztán a Tiszába ömlik, szükség esetén még egy egyedülálló UV-fertőtlenítő szabadítja meg a káros anyagoktól. A szennyvíztisztítás „melléktermékeként" az eleven iszapból – szintén a baktériumok – egy hónap alatt biogázt gyártanak, abból lesz a villamos áram. Ezt a telep hasznosítja: a működéséhez szükséges energia 40 százalékát megtermelik. Jelenleg 3-4 ezer köbméter biogázt állítanak elő – ez nagyjából 6 ezer ember, vagyis egy kisváros napi energiaszükségletét fedezné. Keletkezik még 37 tonna stabilizált iszap is, amiből virágföldet komposztál a regionális hulladéklerakó rothasztója.

Szinte inni lehetne

Két budapesti mögött a szegedi az ország legnagyobb és legkorszerűbb szennyvíztisztítója. Jelenleg napi 46 ezer köbmétert fogad be, ami 46 millió kilót nyom. Ebből a vízmosás végén 37 ezer kiló iszap marad, ami az egész mennyiség 1 ezreléke. Minden „végtermék" újrahasznosul. A rendszer teljesen automatizált, három műszakban elég hozzá 24 ember. Labor figyeli a bejövő és a kimenő víz tartalmát. Régen – említette a műszaki igazgató – a szennyvíztisztítók építői avatáskor úgy bizonyították a kimenő víz tisztaságát, hogy ünnepélyesen ittak belőle.

Rekordkísérlet

A Magyar Turizmus Zrt. mától egy héten át rendezi meg a Tisza hetét, amelynek fő attrakciója a holnapi Guinness-rekordkísérlet: minél többen szálljanak vízre délelőtt 9 és 11 óra között. Regisztrálni a csongrádi Körös-toroknál, a szentesi strandon, a mindszenti révnél, Szegeden a vízisport telepen, a Partfürdőn és a Szabadság úszóházon lehet.

Olvasóink írták

  • 1. cumi_szegednek 2008. június 22. 08:38
    „" a Tisza hazai szakaszán Szegeddel az utolsó város is kizárólag tisztított szennyvizet enged az élő vízbe."- na ez nem igaz. Az Újklinika szűrője rég bedöglött,és tisztítatlanul ömlik a trutyi a Tiszába! Sőt az égetőtornyot kimosó, kormos, kénes lötty is egyből a Tiszába megy. Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója persze dicséretet érdemel, meg jó nagy prémiumot. Ezért 500Ft a köbmétere a víz/csatorna díjnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelmezpróbán a Turandot stábjánál

Szeged - Fantasyvilágot idéző, látványos kosztümök, maszkok készültek a szabadtéri szezonnyitó… Tovább olvasom