Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

A legpusztítóbb betegség a rák

A legpusztítóbb betegség  a rák

Magyarországon - szív- és érrendszeri betegségek után - a legtöbben a daganatos megbetegedés miatt halnak meg. Évente több mint 30 ezren. Idejében elvégeztt szűrővizsgálatokkal a betegek kétharmada megmenthető lenne.
A rák világszerte súlyos problémát jelent. Évente mintegy 8 millió ember hal meg daganatos betegségek következtében. Magyarországon évente 70-80 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 30 ezer beteg hal meg ezek következtében. Ezzel sajnos vezetjük az EU-tagállamok rákhalálozási listáját.

A daganatos betegségek a harmadik évezred elején is a legpusztítóbb betegséget jelentik. Bár az orvostudomány rohamtempóban fejlődik, a rák a mai napig nem előzhető meg. A kialakulásának veszélye ugyanakkor csökkenthető, mivel ismertek a kockázati tényezői (dohányzás, táplálkozás, stb.). A szakemberek szerint a rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék, és megfelelően kezelnék. Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek egyharmadát lehetne megelőzni, egyharmadát gyógyítani, a betegek fennmaradó egyharmadát pedig megfelelő életminőség-javító kezelésben részesíteni. Fél évszázada a rosszindulatú daganatokkal diagnosztizált betegeknek csak 20 százaléka volt megmenthető, ma körülbelül felük meggyógyul. A szakemberek hangsúlyozzák, a rák elleni küzdelem nem csak orvosi feladat.

Részletek a hétfői Délmagyarországban

  Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalsó polc: zacskós levest teszteltek Gézáék - galériával

Legalsó polc: zacskós levest teszteltek Gézáék - galériával
,,A kölöknek a legbiztosabban felismert zöldséges ízlett legjobban, másodszorra a marha, amiről az… Tovább olvasom