Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A legrégibb utcától a Kolozsvári térig

Szeged - Az egyetemi tanulmányi és információs központ, valamint a pedagógusképző, a bölcsész-, a zeneművészeti és a gazdasági kar régi helye is része a szegedi 2-es választókerületnek, ahol közel 8500-an élnek.
A Kálvária sugárút, Tisza Lajos körút, Boldogasszony sugárút, Szent Ferenc, Rákóczi és Veres ács utca által határolt 2-es választókerület igen vegyes körzet, hiszen a belvárosi területek mellett ide tartozik Alsóváros és Móraváros egy része is. A közel 8500 lelkes körzet önkormányzati képviselője Gyimesi László. Hiába keresnénk egyetlen központi teret: a Kálvária, a Dugonics, az Aradi vértanúk, a Vám és a Mátyás király térnek is épphogy csak egy csücske érinti a területet.

Ez a körzet büszkélkedhet viszont a város legrégibb utcájával, a Szentháromsággal, amelyről – Apró Ferenc és Péter László Szeged-könyve szerint – már 1432-ben megemlékezik egy burgundi lovag, a nevét viszont 1552-ben említi az első hivatalos irat, 61 házzal. Mindig is a Palánkot kötötte össze az alsóvárosi templommal. Az 1879-es nagy árvízig ez volt Alsóváros főutcája, utána a nagyállomás miatt a Boldogasszony sugárút elhódította a forgalmát. Az utca érdekessége, hogy a tömbbelsőben található nagy telkek lehetővé tették, hogy oda belső házcsoportok épüljenek. Végigsétálva látni az emléktáblákat, sok tudós és művész lakott errefelé.

Madártávlatból a választókerület
Madártávlatból a választókerület

A Tisza Lajos körúti sarkon ma a Ságvári-gimnázium működik abban a szecessziós Vadász-házban, amely két éve kapott műemléki védelmet. A Boldogasszony sugárútra a Dóm tér után talán legtöbbet fényképezett Hősök kapuja alatt jutunk, amelyet Aba-Novák Vilmos monumentális freskója díszít. A sugárutat az egyetem Juhász Gyula pedagógusképző kara és gyakorlóiskolái uralják. A keresztutcákon, ahol egykor többek között Radnóti Miklós, Babits Mihály, József Attila, Juhász Gyula, Gárdonyi Géza, Sík Sándor, Németh László is járt, vágunk át a bölcsészkar Egyetem utcai épületéhez. Az eredetileg vasúti hivatalnak épült 1887-es komplexumhoz 2004-ig az Ady téren nagy sportpálya is tartozott. A helyén akkor emelték az egyetem tanulmányi és információs központját, valamint tetszetős pihenőparkot alakítottak ki.

Városrészek fóruma
Városrészek fóruma című sorozatunk következő helyszíne a belváros 2-es körzet. Holnap 10 órától Gyimesi László önkormányzati képviselőt faggatjuk. Várjuk kérdéseiket a szerkesztoseg@delmagyar.hu címen, ügyfélszolgálatunkon (Gutenberg u. 5.), a Sajtóházban (Szabadkai út 20.) vagy postán (6740 Szeged, Pf. 153).  
Parkja és játszótere miatt közkedvelt a szomszédos Honvéd tér is, ahol az 1882-es lakótömb falán már csak emléktábla őrzi nyomát az 5. honvéd gyalogezred egykori laktanyájának. A hajdani kaszárnya alsó részét az egyetem gazdasági kara használta, és itt található még a megyei levéltár egy része. A téren 1947-ben felszentelt református templom klinkertéglás homlokzata a Dóm tér hangulatát idézi. Szomszédságában 35 éven át városképi gödör éktelenkedett, majd tavaly júliusban Tisza-ház néven lakó- és parkolóház nyílt.

A Petőfi Sándor sugárút belvárosi végén található az egyetem zeneművészeti kara, röviden a konzervatórium. Az 1882-es Tukats-házba 1916-ban költözött be a „hangászati iskola", az intézményt 1939-ben átépítették. Hosszú ideig a híres Király-König Péter, Juhász Gyula sógora irányította a zeneiskolát.

Nem feledkezhetünk meg a körzet móravárosi felének centrumáról sem. A Kolozsvári tér jellegzetessége sokáig a Móra Ferenc Általános Iskola volt, sokat szerepelt lapunkban is. Az intézményt az önkormányzat 5 éve zárta be, hogy a cigány iskolások szegregációját megszüntesse. A 129 mórás diák 11 városi iskolába került, ahol mentorok segítették a beilleszkedésüket. Az épületet azóta alapítvány használja.

Olvasóink írták

  • 1. szentmihályi 2012. október 01. 14:29
    „És Mihálytelek mikor kerül sorra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnmegelőzés az idősek védelmében

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Oda kell figyelni az idősekre – hangsúlyozza a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Tovább olvasom