Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A legszebb szavak nyomában

Szeged - Ez a három szó vezette tegnap a legszebb magyar szavak után kutató internetes szavazást. Szegedieket kérdeztünk, számukra melyik a legszebb szó.
Édesanya – mondta rövid hallgatás után Fekete Gizi, amikor megkérdeztük, szerinte melyik a legszebb magyar szó. Aztán egy kis gondolkodási időt kért, de nemigen változott a véleménye a népszerű szegedi színésznőnek. – Orgonaillat, rózsaillat, orgonaág – még ezek a szavak jutottak eszembe, mert ezek is olyanok, mint az édesanya szavunk: nemcsak a jelentésük, de a hangzásuk is gyönyörű – magyarázta Fekete Gizi. Azt mondta, képtelen úgy gondolkodni, hogy ne befolyásolja a jelentés. Éppen ezért a szeretet és a szerelem szó is közel áll a szívéhez.

Nehéz egy szót kiválasztani a sok szép közül Jurkovics János szerint. Az MTV szegedi stúdiójának vezetője pár perc gondolkodás után a ringató, a gyöngyfüzér, a lángvilág és a pillangó mellett tette le a voksát, majd kiemelt egyet: csillagfény – szerinte ez a legszebb. – Nagyon gazdag a magyar nyelv szókincse, ezért nehéz választani. A ragozás és az igekötők használata szinte végtelen variációkat enged – magyarázta.

Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke szerint a szépség szó a legszebb – azért, mert emberre és alkotásra egyaránt jellemző lehet. Majd felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt német anyanyelvű emberek azt mondták: a cipőfűző szó a legszebb a magánhangzók hullámzása miatt. Hozzátette, szerinte a jelentés is fontos, a cipőfűző pedig nem szép tárgy.

– Bármelyik szó hihetetlenül szép lehet, ha megtalálja a helyét egy szövegben. Még az úgynevezett csúnya szavaink is – mondta Darvasi László író. Lapunk munkatársa szerint a szépség nagyon összetett, ezért nem választható szét a jelentés és a dallam.

– A hangzás a szó ruhája, a jelentése a belső világa. Ezért nem lehet elvonatkoztatni az utóbbitól. Az olyan lenne, mintha egy embernél is csak a külcsínt néznénk, és nem foglalkoznánk a belső tulajdonságokkal – magyarázt a. Majd felsorolt néhány, szerinte szép magyar szót: álom, derengés (ami itteni és túlvilági egyben), kétségbeesés.

A nyelv éve

A Nemzeti Emlékezet programban a kormány az idei évet a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc születésének negyed évezredes évfordulója tiszteletére emlékévnek nyilvánította. Ezért indították el a Hagyj egy szót magad után! programot, ahol a legszebb magyar szavakra lehet szavazni. A listát tegnap a lenolaj (2657) vezette, második az édesem (2035) volt, az ötödik az ánuszrózsa (1019), a tizedik a pillangó (681). De a már szavazatot kapott szavak között olyanok is szerepeltek, mint a cucc, az ökoszisztéma, a playboy, a mobiltelefon és a ninja – mint legszebb, és mint magyar.

Olvasóink írták

 • 4. Szögedi 2009. augusztus 30. 22:05
  „Egy Budai utcanév jutott az eszembe: Vöröstorony lépcső. 2 szó végülis de szerintem szép :-)”
 • 3. yvan16 2009. augusztus 28. 20:33
  „Sztem meg a SZERELEM a legszebb szavunk. Legalábbis nekem :P”
 • 2. kékcitrom 2009. augusztus 28. 15:10
  „A száncsengő, szerintem ez az egyik legszebb szavunk!”
 • 1. gedo 2009. augusztus 28. 14:17
  „"dallam" a legszebb szó, nekem:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Öt község Szeged városrésze lett

1972: Algyő, Gyála, Kiskundorozsma, Szőreg és Tápé Szegedhez csatolásának tervéről számol be az újság, amely riportokat közöl az öt község életéről, fejlődéséről. Tovább olvasom