Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A létminimum alatt: heti 6 krumpli és 1 fej hagyma

Az adózók több mint fele 2015-ben is a létminimum alatt keres, mivel minimálbért, kerekítve 69 ezer forintot visz haza. A 2013-as létminimum 87 ezer 510 forint volt, 2014-ről nincs adat.
Mi a létminimum?

A létminimum azt jelenti, hogy ennyiből lehet megélni egy olyan életszínvonalon – lakhatást, élelmiszert, öltözködést, utazást is belevéve –, amelyre a társadalom nagy része még úgy tekint, mint egy éppen elfogadható helyzetre. Az élelmiszerekre vonatkozó részt az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet „élelmiszerkosara" adja.

– 29 ezer 15 forintot kapok havonta, ez a „rokkantsági" ellátás, megélni nem lehet belőle. Az egyik hónapban a rezsit fizetem, a másikban élelmet veszek, időnként segítenek a gyerekek is egy tál étellel. A Mars téren 200 forintért farhátat veszek, kenyeret, krumplit, tésztát eszek hozzá. Az unokáimnak egy csokit se tudok venni, sokszor a szívem szakad meg – mondta az 58 éves Sándor Ferencné, aki a Picknél dolgozott, mielőtt leszázalékolták.

Mekkora is az az összeg, amelyből meg lehet élni? A legutolsó létminimumadat 2013-ból való: egyszemélyes háztartásnál 87 ezer 500 forint. Tavalyi számot nem közölt a KSH. Erre az évre egy becsült adat kering az interneten, körülbelül 92 ezer 300 forintra gondolnak a szakemberek.

Sándor Ferencné az egyik hónapban rezsit fizet, a másikban élelemre költ. Fotó: Karnok Csaba
Sándor Ferencné az egyik hónapban rezsit fizet, a másikban élelemre költ. Fotó: Karnok Csaba

Tavaly egy áruházlánc legolcsóbb termékei alapján kiszámolták, mire telik a legszegényebbeknek hetente: 1 kiló rizsre, fél kiló tésztára, fél kiló sertészsírra, egy kis doboz tejfölre, 6 krumplira, 4 almára, 1 paradicsomra, 1 paprikára, 1 fej vöröshagymára. Egy kutatásból az derült ki, hogy súlyos szegénységben több mint 3,2 millió magyar él, mintegy 4 millióan pedig a létminimum alatt. Ebben a számban a rehabilitációs járadékosok, kisnyugdíjasok mellett sajnos a minimálbéresek is benne vannak.

Az adózók több mint fele, 2,2 millió fő keres az idei, egyszemélyes háztartásra kalkulált létminimum, 92 ezer 300 forint alatt. Holott a minimálbér emelkedett, a tavalyi bruttó 101 ezer forintról 105 ezerre: ez 68 ezer 775 forint tisztán. A létminimum és a minimálbér nettója között 25 ezer 500 forint a különbség.

Hátulról az 5. helyen

A mi minimálbérünk európai összehasonlításban az Unió 28 tagországából hátulról az ötödik. A legutolsó helyen Bulgária áll 54 ezer forintos minimálbérrel.

A KSH szerint az év első negyedévében 156 ezer 735 forint volt a nettó átlagkereset, ez a szám a legjobban kereső felső rétegeknek köszönhetően több mint a duplája a minimálbérnek. Csongrád megyében ennél kevesebb az átlag, 133 ezer forint.
Olvasóink mondták a Facebookon

Mennyi pénzből lehet kijönni egy hónapban? – kérdeztük.
Papp Dénes: – Elég buta kérdés ez így... Két kisgyerekkel albérletben vagy saját lakásban egyedül? Amúgy fejenként 200 ezer, amivel már menni is lehet valamire, nem csak túlélni a hónapot. Abból telik néha olyan dolgokra is, ami miatt érdemes élni...

Szűcsné Erzsike: – Minimum 200 ezer kellene per fő... Fenntartani a családot, a lakást, az autót, vagy fizetni az albérletet, enni is kell, ruhára ebből nem futja, legfeljebb a turiból. Akinek orvosra, gyógyszerre van szüksége, annak nagyon a fogához kell verni a garast, hogy még erre is jusson.

Rózsa Péter: – Annyiból, amennyiből futja a lakásra, ruhára, kajára, szórakozásra, évi 2 nyaralás/síelés, és gondolhatunk a nyugdíjas éveinkre... Ez jelenleg 200–300 ezer/dolgozó.

Nemes Rea: – Szerintem ez emberfüggő is. Lásd politikusaink. Az ő létminimumuk 400 ezer alatt kezdődik. Ezért emeltek 30 százalékot maguknak, nehogy éhezni kelljen...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hívással javítható a bevallás

Az adóbevallások feldolgozásakor előfordulhat, hogy a NAV hibát talál a bevallásban. Tovább olvasom