Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

A Libamájszövetség is gyürkőzik a Négy Mancs ügyében

Szeged - Polgári pert vagy közigazgatási eljárást kezdeményez a Baromfi Terméktanács a Négy Mancs Alapítvány ellen. Az állatvédők akcióikkal kárt okoztak a magyar baromfiiparnak. A történteket elemző kommunikációs szakértő szerint ebben a csatában nem az győz, akinek igaza van, hanem aki hatni tud az érzelmekre.
Hogyan tudja kiharcolni az igazát a magyar baromfiipar a Négy Mancs Alapítvánnyal szemben? Erre a kérdésre ad válaszokat az Oppenheim Ügyvédi Iroda tanulmánya, amelyet a napokban juttatott el a Baromfi Terméktanácshoz. Bárány Lászlótól, az érdekvédő szervezet elnökétől tudjuk, hogy a javaslat kétféle lehetőséget említ. Az első egy közigazgatási eljárás kezdeményezése az osztrák alapítású, nálunk is működő alapítvánnyal szemben. Ha az ügyészség azt állapítja meg, hogy az alapítvány nem az alapszabályban meghatározott célok szerint működik – a BTT gyanúja szerint nem végez konkrét állatvédő tevékenységet Magyarországon –, akkor ez komoly szankciókkal járhat.

A másik út a per: kártérítést kérni azért a kárért, amelyet azzal okozott – és a mai napig okoz – a Négy Mancs, hogy honlapján feketelistát közöl. Ezen a tömött szárnyasokat feldolgozó, forgalmazó cégeket sorolja fel, többek között a szentesi Hungeritet. A listának volt hatása nemcsak a vásárlókra, az üzletláncokra is német nyelvterületen. Az ügyvédi iroda szerint van jogi lehetőség arra, hogy emiatt elégtételt vegyen a magyar baromfiipar. Később döntik el, melyik megoldást célszerű választani.

A magyar libáknak sem mindegy, milyen hogyan alakul az ágazat külföldi megítélése. Fotó: DM/DV
A magyar libáknak sem mindegy, milyen hogyan alakul az ágazat külföldi megítélése.
Fotó: DM/DV

Arról, hogy valamiképpen be kellene vasalni az állatvédőkön a százmilliókra rúgó kárt, régóta folyik a párbeszéd. A legutóbbi orosházi libamájfesztiválon egy kommunikációs szakértő az elmúlt 6 év újságcikkei, nyilatkozatai alapján elemezte a magyar baromfiipari szereplők és az állatvédő szervezet viselkedését. Poór Csaba úgy látta, hogy miközben a termelői oldal az igazát próbálja bizonyítani, hogy nem kínozza a jószágokat, és tudományos érveket említ, az állatvédők az érzelmekre hatnak. – Célszerű lenne olyan reklámkampányt indítani, amely szintén a vásárlók érzelmeire hat, ezzel többet lehetne elérni – mondja Poór Csaba. A fesztiválon életre hívott Libamájszövetség a magáévá tette a gondolatot. Amellett, hogy a libamáj feldolgozói hátterének fejlesztését segíti, ilyen reklámot tervez – együttműködve a terméktanáccsal.

Azért nehéz eldönteni, mi hoz többet, a per vagy a reklám, mert a májnak és a liba többi részének szinte teljes egészében elkülönül a piaca. Bárány László arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a magyar libamáj zömmel Franciaországban kel el, és biztos a piaca, a libahúst másutt értékesítik, eddig főleg német nyelvterületen.

Olvasóink írták

 • 6. RobinGood 2011. augusztus 31. 10:47
  „Kivéve Katalóniában, ahol a közelmúltban betiltották.”
 • 5. kispacni 2011. augusztus 28. 22:09
  „3. Nagyon rosszul hallottad. A spanyol bikaviadal köszöni szépen él és virul.”
 • 4. varadipal 2011. augusztus 28. 17:39
  „Na ezek a hitelrontó magyar-és nemzetellenesek, nem a valódi politikusok. 30 ezüst tallérért a saját tányérjukba is belerondítanak.Már rég az ítélőtábla előtt lenne a helyük.”
 • 3. CID 2011. augusztus 28. 17:11
  „Nem értem én ezt a háborgást. EU szinten be kell tiltani a libatömést, meg a libamáj importját is.

  Aztán várhatjuk, melyik szarházi EU állam kezd lázongani ? Fél füllel hallottam, hogy nincs már bikaviadal a spanyoloknál. Igaz ez ?”
 • 2. rt0831 2011. augusztus 27. 15:33
  „Végre, az érdekeltek lépnek ellenük valamit!
  Nagyon bízom benne,hogy nem hiába!”
 • 1. bánki 2011. augusztus 27. 13:26
  „A Négy Mancsnál egyedül a szóvivő csaj néz ki normálisan, a többi agyhalott, vagy üzlet !

  Nyilván üzlet !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 éves az Eötvös-kollégium

Tudásvágy és a tudomány iránti érdeklődés. Szakmai műhely és kreativitás. Diák és mentor kapcsolata. Aktivitás és önkéntes munka. Tovább olvasom