Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A Lomnici utca 41. legendája

Szeged - 20 éve országos és szegedi ügyekben egyaránt hallatta hangját a Körgát Klub nevű civilegyesület. Barátok, ismerősök alapították 1989 januárjában, és maguk se gondolták, mivé növi ki magát. Erre a hősi időszakra az alapítókkal emlékezünk. Volt tagjai közül ma Póda Jenő az egyedüli politikus.
Póda Jenő azt mondja, a Körgát Klub nevének eredete a körtöltésre vezethető vissza: oda, a „körgátra" láttak a Lomnici utca 41.-ből, ahol rendszeresen összejöttek. Az volt a cél, hogy a név legyen helyi, és könnyen megjegyezzék az emberek. Ez olyannyira jól sikerült, hogy még ma is legendaként emlegetik az értelmiségi műhelyt.

Egykori tagoknak ugyanazokat a kérdéseket tettük fel: ki mire emlékszik, kinek hogyan befolyásolta az életét a „rendszerváltás sűreje". Az alapítók között ott volt Hetesi Erzsébet, az egyetem gazdaságtudományi karának jelenlegi dékánja, Szabó Ferenc, a Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója, Póda Jenő önkormányzati képviselő, Lencsés Éva nyelvtanár, Lencsés Gyula és Rékasi János szociológus, Máté-Tóth András teológus, Tűhegyi József méhész és Szamosközi István, az APEH osztályvezetője.

– A 80-as évek elején a Hont Ferenc utcában laktam, a városi tanács tagjaként Tóth Károly jogásszal sorra buktattuk meg a tanácselnököket, sőt az egész végrehajtó bizottságot – sorolja emlékeit Hetesi Erzsébet. – Tűhegyi Józsefék nálam laktak albérletben, és sokat konspiráltunk, szamizdatokat terjesztettünk, jártunk a „repülő egyetem" titkos előadásaira. Aztán albérlőcsere volt, Szamosközi István költözött hozzám.
Hetesi Erzsébet és Lencsés Éva múltidézőn a Lomnici u. 41. előtt. Országos és szegedi ügyekben is hallatták a hangjukat. Fotó: Frank Yvette
Hetesi Erzsébet és Lencsés Éva múltidézőn a Lomnici u. 41. előtt. Országos és szegedi ügyekben is hallatták a hangjukat. Fotó: Frank Yvette

– Még most is előttem van az az éjszaka – folytatja a dékán asszony –, amikor a KISZ-iskola (ma Eko-park) 100 forintos eladásának tervét megtudtuk. – Tóth Károly is a Hont Ferenc utcában lakott, este 11 után mentünk át érte, és elhatároztuk, hogy nyilvánosságra hozzuk az ügyet. Akkor született meg Tűhegyi József ötlete arról, hogy alapítsunk egy kis közösséget, és a Körgát Klub elnevezés is az ő javaslata volt. A Lomnici utca 41. lett végül a székhely: ott, a hetediken laktak Lencsés Gyuláék, és miután kisgyerekük is volt már, ésszerűnek tűnt náluk tartani a találkozókat. Nagyon vegyes társaság jött össze: Póda Jenő például MDF-es volt, Tűhegyi SZDSZ-es, Lencsés Éva fideszes, én pedig a „bolsevik éra" tanácstagja.

Lencsés Éva és Gyula a Lomnici utcai konspiráció házigazdái voltak. Éva így emlékszik a történtekre: – Felkerestük akkori országgyűlési képviselőnket, Rózsa Editet: az ő hozzáállása alapján vált aztán világossá, hogy szükséges az egyesülési törvény módosítása, és amikor ez megtörtént, létrehoztuk az egyesületünket. A cél az volt, hogy helyi és országos eseményekkel kapcsolatban ne csak egyéni állásfoglalásokat fogalmazhassunk meg, hanem egy szervezet hátterével nyomatékosabban érvényesíthessük a polgári és szabadságjogokat.

Póda Jenő szerint „fortyogott akkor a világ", mégsem gondolta senki, hogy a beszélgetős, teázgatós ismeretségi körből politikai szerveződés lesz. – Az igazságosság szellemében álltunk ügyek mellé, próbálgattuk, meddig mehetünk el: magunk is meglepődtünk, hogy egyre kevesebb falba ütközünk. Nekimentünk a bős-nagymarosi építkezésnek. Apró Antalnak, akkori Csongrád megyei országgyűlési képviselőnek is írtunk levelet, hogy szeretnénk vele beszélgetni. Nem válaszolt. Ezután hivatalosan visszahívtuk tisztségéből, le is mondott. Sose tudjuk már meg, minek a hatására.

Utóélet

A Körgát Klub 1999-ben tartotta utolsó ülését, a cégnyilvántartásból azonban csak 2007-ben vezették ki. A tagok közül egyedül Póda Jenő lett hivatásos politikus, 1990-1998 között országgyűlési, ma önkormányzati képviselő. Tűhegyi József 1990-1994 között Szeged gazdasági alpolgármestere. Hetesi Erzsébet, akkori főiskolai adjunktust, bár kapacitálták, nem mérette meg magát képviselőként, és azóta is örül, hogy kimaradt a politikából. A Körgát Klubot élete egyik legszebb időszakának tartja. Őrzi azt a csekket, amelyen 1999 szeptemberében a Reménysugár Alapítványnak utalták át a kasszában megmaradt pénzt. Lencsés Éva 1990-1994 között önkormányzati képviselő volt: ezt követően levonta magának a következtetéseket, és úgy döntött, nem kíván politikai pályára lépni.

Olvasóink írták

 • 6. E! 2009. május 11. 12:23
  „török: szerintem akkor is elég igénytelen megfogalmazás. MTA helyett "akadémiát" írni még érthető, mert csak 1 db van belőle az országban, de gazdaságtudományi karból némileg több.
  Persze a DM-nek biztos, hogy egyértelmű: a legutóbb megjelent 7 cikkből 1-szer sikerült helyesen írni az SZTE GTK nevét.”
 • 5. madártej 2009. május 10. 18:01
  „A méhészet jó szakma. Meg a vadászat is. Igaz, Jenő bácsi?”
 • 4. Felhőfejes 2009. május 10. 17:03
  „Ezek az emberek vitathatatlanul tettek valamit akkor, amikor Körgát Klub néven civil csoportot hoztak létre. Egyesültek véleményük hatásosabb képviseletéért, foglalkoztak a közügyekkel. Ehhez abban az időben nem volt elég a jó szándék, feltétlenül bátorság is kellett hozzá. Igen, ők vállaltak valamit, túlléptek az akkortájt divatos (és kényelmes, meg kockázat nélküli) ,,magánéletbeli ellenzékiség" keretein. Ráadásul tisztelték egymás másságát, esetleges politikai nézetkülönbségeit is.
  Úgy vélem, a ,,rendszerváltás" után néhány évvel gyakorlatilag megszűnt Körgát Klub semmiképpen nem tehető felelőssé azért a válságért, amibe az ország azóta került.
  Az már más kérdés, hogy bizonyos tagjainak politikai, közéleti és üzleti karrierjét mennyiben érintette kedvezően körgátklubos szereplése, és hogy e nélkül is elérték volna-e azt a pozíciót, vagyoni helyzetet, amit jelenleg élveznek. Azaz: arányban áll-e eme kétségtelenül pozitív múltbéli ténykedés mindazzal, ami hozadékot ennek kihasználásával némelyikük ,,realizált"?”
 • 3. török 2009. május 10. 12:33
  „E: ha nem írod ki az intézmény teljes tulajdonnevét, csak köznévként írod úgy, hogy csak a kontextusból derül ki, melyik gazdaságtumányi karról van szó, akkor az kisbetű.

  Tehát, ha nem írod ki, hogy Magyar Tudományos Akadémia, csak azt, hogy akadémia, akkor annak ellenére, hogy a kontextus miatt mindenki pontosan tudja, hogy az MTA-ra gondolsz, mégis kis betű, mert köznév.

  Úgyhogy ez esetben helyesen írta a cikkíró, hogy az egyetem gazdaságtudományi karának dékánja, mert aki nem szegedi, és nem látja, hogy dm online, az nem is értené, hogy melyik egyetemnek a kara, csak a kontextus miatt tiszta, tehát köznév.”
 • 2. E! 2009. május 10. 01:35
  „Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

  tisztelt cikkíró: a helyesírás mond Önnek valamit?!”
 • 1. igazságkereső 2009. május 09. 17:42
  „Csupán egy kérdés: mi maradt meg eredményként ebből a legendából,mert,hogy félmunkát végeztek
  akkori politikusaink az biztos,itt van az eredménye: a fél ország munkanélküli, az árak az egekbe szöktek,
  lakásokat árvereznek el,stb. Kérdés sok maradt,csak egy közülük: mire is büszke Tűhegyi József,Póda Jenő,
  Hetesi Erzsébet és mindazok, akik olyan politikát folytattak, hogy ma ilyen lehet közéletünk:elnyomorított
  emberek pénzügyileg,kilakoltatott emberek, akik nem tudták fizetni devizahiteles lakásaikat és sajnos mind
  a mai napig a kormány semmit nem tett a bankok irányába,hogy megfékezzék jövedeleméhségüket,továbbá
  olyankor fizetnek ki az APEH-nek 130 milliós jutalmat amikor pénzszűke van másoknál,a Bocskai utcai APEH
  épület drága márványlábazat elkészítése,stb.De meddig lehet ezt így folytatni? Erre pedig csak a társa-
  dalom tudna hathatós választ adni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bugyiügyek és üzleti nyomozások

Szeged - A magyar magánnyomozók nem feltűnők: munkájuk lényege, hogy ne tűnjenek ki a tömegből.… Tovább olvasom