Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

A Londonban tanuló Rácz Máté megnyerte a Hatfield Music Festival fődíját

Szeged - Nagy sikert aratott Szeged művészeti ösztöndíjasa, Rácz Máté (25), aki a londoni Royal College of Music végzős hegedűnövendékeként elnyerte a Hatfield Music Festival nagydíját.
– A Hatfield and District Music Festival rangos versenyén, ahol vonósok, fafúvósok, rezesek, zongoristák és énekesek indultak, sikerült elnyernem hegedűsként a vonósok kategóriájában az első díjat. A következő körben már a különböző kategóriák győztesei versenyeztek egymással a fesztivál nagydíjáért. A zsűri végül nekem ítélte a pénzdíjjal és egy londoni koncertfellépéssel járó nagydíjat. Utóbbinak azért örültem különösen, mert a Havilland Philharmonic Orchestrával léphetek fel szólistaként. A zenekar tagjainak háromnegyede a Londoni Szimfonikusok muzsikusai közül kerül ki, a karmester pedig az egyik legkiválóbb londoni dirigens. December 11-én Hacsaturján hegedűversenyét játszom majd velük – meséli Rácz Máté, akire londoni alma materében, a Royal College of Musicban is büszkék.

Rácz Máté a Hatfield Music Festivalon hegedűjáték közben. Fotó: DM/DV

Rácz Máté a Hatfield Music Festivalon hegedűjáték közben.
 Fotó: DM/DV


– A négyéves képzés befejeztével felvételiztem a kétéves masterképzésre Cardiffba, ahová – talán a versenygyőzelemnek is köszönhetem – rögtön teljes ösztöndíjjal vettek fel. Ráadásul kaptam egy fél oktatói állást is a junior academyn, a különleges tehetségek osztályában. Az egyik legjobb angol zenekar, a BBC National Orchestra of Wales koncertmesterétől pedig két éven át tanulhatom, hogyan kell egy zenekart koncertmesterként vezetni, ráadásul fel is léphetek majd az együttes koncertjein. Közben felvettek a londoni Royal Academy of Musicre is, amely a királynő anyagi támogatásával működik. Ha sikerülne ott is ösztöndíjat szereznem, akkor párhuzamosan ott is folytatnám a tanulmányaimat. Cardiffban már az is megígérték, hogy állják az útiköltségemet, így minden héten átugorhatok Londonba a tanáromhoz. Így a vonós triómmal és a kvartettemmel is próbálhatok – mondja Máté, aki a nyarat főleg munkával tölti: egy kvartett tagjaként zenés színpadi show-műsorral lép fel luxus nyaralóhajókon. Olyan népszerű műveket játszanak, mint a Négy évszak, a Kis éji zene és a Magyar táncok. Most egy 160 ezer tonnás, jégpályával, úszómedencékkel, üzletekkel, színházteremmel rendelkező, ötezer vendéget szállító luxushajón teljesít szolgálatot Koppenhága és Tallinn között. Naponta két koncertet adnak. Július közepén jön haza, hogy beálljon a szegedi szimfonikusokhoz, a Carmen és a Valahol Európában zenekarába.

Szólista és kamaramuzsikus

– A győzelemmel megjött az önbizalmam a szólista karrierhez is, ugyanakkor kedvelem a vonós triómat és a kvartettemet is, így azt a munkát is szeretném folytatni. A kamaramuzsikálást már az egyetemen el kell kezdeni, mert azokkal a kollégákkal, akikkel most dolgozom ezekben az együttesekben, akár életünk végéig együtt játszhatunk. Sok gyakorlással komoly minőséget el lehet érni, ez az egyik legfontosabb célom. Szeretnénk rangos versenyeken elindulni, kurzusokra járni és megismertetni magunkat a világgal. Egy jó zenekari állásra sem mondanék nemet, az biztos egzisztenciát jelent Nagy-Britanniában. Ebben az évadban már olyan dirigensek vezényletével játszhattam a Royal College of Music zenekarának tagjaként, mint Bernard Haitink, Lorin Maazel és Vladimir Ashkenazy – sorolja a világhírű karmestereket Máté, akire szülei – Fekete Gizi és Rácz Tibor színművész – is büszkék.

Olvasóink írták

 • 3. dbd 2011. július 01. 07:30
  „Gratulálok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. AN 2011. június 30. 14:57
  „Nagyon örülök! Régebben egy házban laktunk, sokszor hallottuk Ritát énekelni, Mátét hegedülni. (persze nem egyszerre....)”
 • 1. fili-busz 2011. június 30. 13:03
  „Gratulálok Rácz Máténak!
  Sok sikert a továbbiakban is!
  Hajrá magyarok.
  Ott vagyunk a világ élvonalában.
  Büszkék vagyunk rátok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy óráig sem tartott a szegedi közgyűlés

Nem szavazták meg a napirendet, így érdemi munka nélkül véget ért a közgyűlés. Sajtótájékoztatókon indokoltak a képviselők. Tovább olvasom