Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A lőtér nem Hollywood

Szeged - A fegyveres testületek mellett civilek is szívesen látogatják a szegedi pincelőteret. A kezdők egyetlen lőszerrel állnak be a lőállásba, a gyakorlottabbak akár szituációs lövészeten is kipróbálhatják rátermettségüket. A lövészet koncentrációt és fegyelmet igényel, és nem kizárólag férfisport, a hölgyek is elsüthetik a fegyvert.
- Egy éve járok rendszeresen a lőtérre, előtte csak légpuskával lőttem, a kíváncsiság miatt próbáltam ki. A tájfutás vagy a súlyemelés valahogy nem érdekelt. A lövészetet izgalmasabbnak találtam, és nem is csalódtam. Kitűnő feszültséglevezető, sokat segít az összpontosításban, a koncentrációban. Ez egy sport, és bár sokan az ellenkezőjét gondolják, nincs mögötte semmiféle agresszív hajlam. Magam is békés ember, köztisztségviselő vagyok - mondja Cserkúti Zoltán, miután a barátaival letudta a heti lőgyakorlatát a szegedi pincelőtéren. A 33 éves férfi hetente egyszer jár a Brüsszeli körúton található klubba. Nem tart saját fegyvert, itt maroklőfegyvert is tud bérelni. Egy-egy alkalommal 40 töltényt használ el. Vallja: senki sem születik mesterlövésznek, ezért is fontos a rendszeres gyakorlás. Zoltán láthatóan élvezte a mintegy kétórás lőgyakorlatot - ezért sem sajnál kifizetni alkalmanként 2500-3000 forintot, amibe már a lőszerek árát is beleszámítják.

Sokan nehezen tudják elképzelni, hogy mi is zajlik a pincelőtéren. Olyanok is akadnak, akik miután meglátják a pincehelyiség lőszektorait, csodálkozva kérdik: ez nem a Lőtér nevezetű kocsma? - Valóban meg kell küzdenünk az előítéletekkel. Az emberek bizalmatlanok, mert a legtöbbjük csak filmekben látott fegyvert. A lőtér azonban nem Hollywood. Itt puskával vagy géppisztollyal nem lehet lövöldözni, kizárólag maroklőfegyvert lehet használni. A négy lőállásunk kis és nagy kaliberű rövid tűzfegyvereket szolgál ki. Bárki kipróbálhatja a lövészetet, nem kell hozzá előképzettség vagy fegyverviselési engedély. Az alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság kizáró ok, ugyanakkor a büntetlen előélet alapfeltétel - magyarázza a klub tulajdonosa, Csorba Ferenc.

Denutz György és Csorba Ferenc célra tart. Fotó: Frank Yvette
Denutz György és Csorba Ferenc célra tart. Fotó: Frank Yvette

Kapva kapunk a szaván, és ha már a laikusok is kipróbálhatják, mi is beállunk az egyik lőállásba. A szokásoknak megfelelően Robi, a lövészetvezető előbb rövid oktatást tart számunkra. Gyorstalpalón megtanuljuk a "száraz", azaz lőszer nélküli biztonságos fegyverkezelést, megismerkedünk a fegyver részeivel, elsajátítjuk a helyes testtartást, megmutatja, hogyan markoljuk meg a pisztolyt. Aztán felvesszük a védőszemüveget, és fülest húzunk a fejünkre, ami tompítja majd a fegyver hangját. Összpontosítunk, majd meghúzzuk a ravaszt.

Pincelőtér Szegeden - KÉPGALÉRIA

Elit alakulatok között lőttek

Csorba Ferenc két éve nyitotta meg a szegedi pincelőteret. Ezzel párhuzamosan 12 alapító taggal létrehozták a Dél-Alföldi Hagyományőrző Polgári Lőegyletet is. Manapság száznál is több tagot számlálnak. Rendszeresen járnak versenyekre, és maguk is rendeznek házi bajnokságokat. Nem is olyan régen a nemzetközi rendőrszövetség meghívásos viadalán a harmadik helyet szerezték meg. Pedig olyan csapatok is indultak, mint a paksi beavatkozó egység vagy a tanúvédelmi program elit alakulata.

Az önvédelmi távolságból, azaz az öt méterről leadott lövésünk a cél közelében csapódik be. Elsőre nem is rossz - dicsér Robi. Néhány újabb kísérlet után egy "kéziágyút", egy magnumot is kipróbálunk. A hatás lehengerlő: a forgótáras revolver még nagyobbat szól, hátraveti a kezünk, és egy jó adag adrenalint szabadít fel bennünk. A földre hulló töltényhüvelyt és a lőlapot eltesszük emlékbe, és némi tapasztalattal a hátunk mögött folytatjuk a beszélgetést.

- Az első lövésnél sokan megijednek. Előfordul, hogy még a fegyver is kiesik a gyakorlatlan kezekből. Mások elkezdenek forogni, amikor látják, hogy füstöl a pisztolyuk. Ezért a kezdők egyetlen lőszerrel állnak be a lőállásba - beszél a biztonsági előírásokról Csorba Ferenc. Megtudjuk, a fegyvertartásra jogosultak akár saját pisztollyal is lőhetnek. A pénzszállítók, a banki biztonsági őrök, a börtönőrök és a rendőrök rendszeresen járnak, de sok egyetemista és külföldi is megfordul a klubban. A lövészet nemcsak férfisport, hölgyek is szívesen sütik el a fegyvert – állítja a tulajdonos.

A gyakorlottabbak a pontlövészet mellett a szituációs lövészetet is kipróbálhatják a klubban. Ilyenkor a lőfegyverek pontos és gyors használatát szimulálják fedezékek használatával. A pályát mozgásban, időre és több különböző célpontot leküzdve kell teljesíteni.

Olvasóink írták

 • 15. IVY 2009. március 16. 09:51
  „Denutz Gyurkaaa!!!!
  Nem is tudtam rólad! :)”
 • 14. flexsnake 2009. március 14. 15:07
  „http://sportpalya.cgr.hu/belvarosi-loter/3944/
  Ott van telószám is.”
 • 13. Túróvarázs 2009. március 14. 14:10
  „A Gárda is idejár lőgyakorlatra? Remélem igen. Megtehetik, joguk van hozza!”
 • 12. Ravaszdi 2009. március 14. 13:28
  „Focibarát ! Elküldtem a telefonszámot a mailedre ! Egyébként a büntetlen előélettel kapcsolatosan annyit, hogy velem egy nyilatkozatot olvastattak el és ezt kellett aláírnom.
  A magnumról pedig én úgy tudom, abban az esetben, ha egyesületi tag vagy és elmúltál 18 használhatod !
  Természetesen nem biztos, hogy jók az infóim, de nyilván akik lent vannak tudják mit csinálnak egy hivatalos lőtéren !”
 • 11. Mathiasking 2009. március 14. 13:20
  „Talán elintézed? Annyi bizonyos, ha én még egyszer fegyvert fognék, akkor már nagy baj van e hazában!”
 • 10. Mathiasking 2009. március 14. 13:19
  „Köszi!”
 • 9. flexsnake 2009. március 14. 13:02
  „7. hozzászólás Mathiasking 2009.03.14. 12:53
  Te nem lőhetsz :p

  A cikket azért lehetne pontosítani mert fegyvervizsga nélkül csak kis kaliberrel lőhetnek. A magnum nem éppen kis kaliber. A hely meg a legjobb. Pesten van egy hasonló de az harmatgyenge. A pince meg biztonságos és segítenek minden kezdőnek. Barátságos :)”
 • 8. Mathiasking 2009. március 14. 12:55
  „Bocsi a helyesírási hibákért de utazom Pestre a holnapi ünnepségekre és nem sok időm van, mert csomagolok. Csoport találkozó lesz!”
 • 7. Mathiasking 2009. március 14. 12:53
  „6. hozzászólás Túróvarázs 2009.03.14. 11:54

  Számomra is elképzelhetetlen, hogyan ellenőrzik azt, hogy büntetlen előéletű-e valaki. Mellesleg megjegyzem ha le mennék, nem tudom az életkorba bele kötnek-e vagy abba, hogy rehabilitáltak a múltban elkövezett politikai tevékenységem miatt. Ugyanis jogilag büntetlen előéletű vagyok, de a fakabátoknál még mindig megvan a priuszom!”
 • 6. Túróvarázs 2009. március 14. 11:54
  „"ugyanakkor a büntetlen előélet alapfeltétel "
  hmmm...és ezt vajon hogyan ellenőrzik? Erkölcsi bizonyítványt kérnek? Vagy csak megkérdezik?”
 • 5. focibarát 2009. március 14. 10:54
  „Ravaszdi!
  Persze, hogy érdekel, azért kérdeztem.
  Légyszíves e-mail-ben (alairasszeged@citromail.hu) küld meg a telefonszámot, hogy logaritmus elvtársat ne zavarjuk reklám tevékenységgel.
  Egyébként hozzászólásához az a véleményem, akit érdekel a sport lövészet a cikk alapján fel fogja kutatni a lőteret.”
 • 4. Logaritmus 2009. március 14. 10:14
  „Ingyen reklám.”
 • 3. Ravaszdi 2009. március 14. 09:53
  „Focibarátnak,

  Jó a hely és tuti a hangulat, mondhatom minden o.k., mivel én nyitás óta járok ! A pontos cÍm: Brüsszeli krt 7.
  Bejelentkezésre megy a dolog, ha érdekel leírom a telefonszámot is a bejelentkezéshez !
  Üdv !”
 • 2. bruhahaha 2009. március 14. 08:22
  „Focibarátnak-

  Ha jól tudom a Sándor utca és nagykörút sarkán volt eddíg...”
 • 1. focibarát 2009. március 14. 07:34
  „Valaki meg tudná mondani,hol ,és milyen nyítvatartás mellett üzemel a sportlőtér

  köszönöm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyás menet a szegedi árvíz 130. évfordulójára

Szeged - Több ezren gyűltek össze csütörtök este Szegeden, hogy az 1879-es árvízre emlékezzenek. Az… Tovább olvasom