Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

A lovaglás szenvedély és felelősség

Szeged - Egyre többen engedhetik meg maguknak azt, hogy ne csak lovagolni járjanak szabadidejükben, hanem saját lovat is vásároljanak és tartsanak. Maga a bérleti díj a karámban, valamint a teljes panzió ára 30-40 ezer forintba kerül havonta. A többi kiadás fakultatív és pénztárcafüggő.
Zsombó és Szatymaz között, egy lovas tanyán tartja saját, Ali becenévre hallgató lovát Falkay György, az egyetem gyógyszerhatástani intézetének professzora. A neves kutató szenvedéllyel beszél hobbijáról és társáról, az angol telivérről. Ali, hivatalosan Allegro az ő első lovától született negyedik csikó. „Én húztam ki az anyjából" – érzékelteti a lóhoz való kötődés mélységét.

A gyökerek még Falkay György csongrád-bokrosi gyerekkorából erednek, de a lovaglással, lótartással csak a nyolcvanas évek végén jegyezte el magát a professzor. Azzal kapcsolatban, mennyibe kerül egy ilyen hobbi, megtudtuk, hogy nem olcsó mulatság. Hiszen a tartáson, vagyis a teljes panzió árán kívül költeni kell az állatorvosra, a patkolásra, körmölésre, tisztításra is. A professzor leszögezte: egy lovas nem hagyhatja ki azt az élményt sem, amit a ló „megpucolása" jelent, közben lehet ugyanis beszélgetni vele, s így válik még elmélyültebbé a kapcsolat ember és állat között.

Falkay György saját lova, Ali nyergében Fotó: DM/DV
Falkay György saját lova, Ali nyergében
Fotó: DM/DV

Dervarics Attila, a Démász Zrt. volt vezérigazgatója, az EDF vezető tanácsadója viszont csak hobbilovasnak tartja magát. Saját lova nincs, barátja, Szenkovszky István – ő a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. ügyvezető igazgatója – tanyáján, az ott tartott lovakon pallérozza tudását. Mint elmesélte, mindig vonzotta a lovaglás, s mivel a Dunántúlon, falun nőtt fel, adódott rá alkalom, hogy szőrén ülje meg a lovat. Aztán azzal, hogy egyetemre járt, majd Szegeden vállalt állást, és hosszú ideig alig volt szabadideje, elfelejtődött a régi szenvedély.

Dervarics Attila hobbilovasnak tartja magát Fotó: DM/DV
Dervarics Attila hobbilovasnak tartja magát
Fotó: DM/DV

Mígnem tíz évvel ezelőtt találkozott Szenkovszkyval, volt középiskolás társával – Svájcban, hol másutt, még véletlenül sem a Kárász utcán –, aki elmesélte: tanyát vett, lovakat tart, és kérte, látogassa meg. Így is történt. Mint ahogy azt Dervarics Attila elmondta, barátjának sokat köszönhet, az ő lovak iránti elkötelezettsége megváltoztatta a sporthoz és az állatokhoz való viszonyát, azóta „másként" lovagol.

„Nincs saját lovam, mert úgy érzem, akkora felelősséget jelentene, amit nem tudnék felvállalni" – magyarázta, miért maradt meg hobbilovasnak. – Mivel elfoglaltságaim miatt még mindig rendszertelenül élek, kénytelen lennék hosszú időre magára hagyni az állatot, és ezt egy ló nagyon megsínylené."

Bárdos Sándor lovardája Szőreg határában Fotó: Schmidt Andrea
Bárdos Sándor lovardája Szőreg határában Fotó: Schmidt Andrea


A ló ára

Mibe kerül egy ló? Ezen a buta kérdésen jót nevetett Bárdos Sándor, akinek Szőreg határában van lovardája. Azt mondta, lehet már 150 ezerért is kapni, de egy kiváló versenylóért nem sajnálják a 70 millió forintot sem. Nála jelenleg öten tartják a lovukat – bértartásban –, amelynek ára havonta 40 ezer forint. Bárdoséknak 24 saját lovuk is van, amelyeken lovagolhatnak a különleges sport szerelmesei.

Olvasóink írták

 • 6. malory 2008. április 25. 11:50
  „Tipikus magyar mentalitás, irigykedni azt nagyon könnyű! Arra bezzeg senki sem irigy, hogy a lovasember éjt-nappallá téve a lovának él, és más, mások számára fontos dolgokról mond le ezért. Én pl az összes szabadidőmet munkával töltöm, hogy ezt csinálhassam, lóközelben lehessek. Nem csak arról szól, hogy ráülünk a lóra és elüldögélünk rajta sokmillióért. Trágyázz, itass, etess, soroljam?! Erre bezzeg senki nem irigy az alább hozzászólók közül, ugye?!”
 • 5. sugidia 2008. április 21. 16:02
  „Én csak azt nem értem, hogy miért kell ilyen hozzászólásokat irni, mint az első kettő?? Azt sem tudjátok miről szól a cikk, de már egyből a rosszat keresitek benne. Én azért olvastam el, mert imádom a lovakat, és nem azért, hogy a problémátokkal foglalkozzak. Minek kell ezt is elrontani, nem elég minden nap hallani, hogy milyen sz.r a helyzet? 1 éves koromban ültem fel először a lóra, és 9 éves koromban kaptam meg az első lovamat. Azóta is lovagolok, persze hobbi szinten, és 2 lovam is van, akikért mindent megtennék. Nekünk belefér, és nem azért, mert a felsőbb rétegbe tartozunk, hanem, mert én ezt választottam, nem pedig a 20.000 forintos nadrágokat és a drogozást.... bocsi, ez a véleményem, de igazatok van, inkább ide irkáljatok, minthogy tüntessetek...”
 • 4. Kónya Karolina 2008. április 21. 10:44
  „Nekem van saját lovam, és nem gondolom, hogy úri passzió lenne.
  22éves egyetemista vagyok.
  Nem azt mondom, hogy olcsó, mert a havi bártartása 35.000Ft, de ennyi pénz elmenne más, talán értelmetlen dologra is.
  Éves szinten 500.000Ft-omban van a ló. Erre szoktam/szokták mondani, hogy nem megvenni sok, hanem eltartani.
  De megéri. Nekem legalábbis biztos.”
 • 3. Sz. Ági 2008. április 21. 09:24
  „Biztos, hogy van valami a két első hozzászólásban is! De, ha már egy újságíró cikket csinált a dologból, akkor sokkal mélyebben kellett volna foglalkozni ezzel a témával, mert ez így csak rossz fényt vet erre a fantasztikus dologra! Én anyaként 6 éve vagyok lóközelben, ennek minden szépségével és buktatójával. Saját lovunk nincs, aminek épp a cikkben is felmerült felelősség is az egyik oka, a másik persze az anyagi lehetőségek is! Nagy baj, hogy ebből a dologból mindenki csak meg akar gazdagodni, ezért egyre inkább csak a felső- APEH által nem fenyegett - réteg engedheti meg magának. Pedig csodatévő dolog, levegő, mozgás, értelmes szabadidő töltés a játszótéren való értelmetlen galerizés helyett. Az én koraszülölött, 1590 g-os, beilleszkedési és tanulási nehézségekkel küzdő kislányom, ma nyitott és kitűnő tanuló!!! Nem keveset köszönhetek e 6 éve tartó szerelemnek!”
 • 2. APEH 2008. április 21. 07:57
  „Hát számolyunk utánna ,manyibe is kerülhet az "uraknak" az úri passzió.
  Lovagok hol a szolidaritás a koldusainkkal,akik miattatok veszítették el állásaikat,leépítés,privatizáció stb.
  Nem lennék én erre ilyen büszke,a jótékonykodás sem divat már ,csak a miliárdodoknak jut rá (azért hogy utánna a média foglalkozhasson velünk.
  PS”
 • 1. maci52 2008. április 21. 07:39
  „Ezért a legdrágább Szegeden a kéményszolgáltatás.8-10 ezer Ft egy bevizsgálás,más városokban fele ennyibe kerül.Elbújnak egy fogyattékkal élő gyermek ALAPÍTVÁNY mögé,és a fiacskjának is tellett motoros boltra.APEH hol vagy??????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régiós lesz a Délmagyarország Kiadó

Szeged - A Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó regionális feladatokkal megbízott igazgatója januártól Tóth Imre Tamás (38). Szegedről landolt a fővárosba, pályája kezdetétől multinacionális cégeknél dolgozott, körbejárta a világot, több mint ötven ország kultúrájával ismerkedett meg. Tovább olvasom