Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A lóvéról szól a történet? - közgyűlés online

Szeged - Döntöttek az Árpád nevelőotthonos pénz visszafizetéséről. Megválasztották az önkormányzati cégek fb tagjait. Az MSZP és a Szabad Város Egyesület kivonult. Olvassa el percről percre tudósításunkat a szegedi közgyűlés szerdai rendkívüli üléséről!

Összefoglaló

Minden előterjesztést megszavazott rendkívüli ülésén szerdán a közgyűlés. A  Szabad Város Egyesület, valamint az MSZP Botka László polgármester és Solymos László alpolgármester kivételével kivonult az önkormányzati cégek felügyelőbizottsági tagjait tárgyaló zárt ülésről, és szavazni sem mentek vissza. A neveket tartalmazó előterjesztést az összefoglaló alatt találják.

A képviselők tehát döntöttek arról, hogy a speciális gyerekotthon pályázathoz kapcsolódó támogatási szerződést a város megszünteti és visszafizeti a támogatást. Megszavaztak 200 ezer forint szakértői díjat arra, hogy az átvilágító bizottság vizsgálja meg a gyerekotthon pályázatot. Elfogadták, hogy a KITE-Szeged 2011 első félévében kapja meg az egész éves támogatást,  és a vita során egyetértettek a képviselők abban, hogy a második félévtől szponzori rámogatással kell működnie a futball csapatnak. Megszavazták a kompvásárláshoz szükséges előterjesztést is.
11.11: Vége a közgyűlésnek.

11.09: Nyílt ülés, szavazás. MSZP, Szabad Város nincs bent, tehát a Fidesz-KDNP, Jobbik és LMP szavaz. Minden előterjesztést megszavaznak.

11.00: Folytatódik a közgyűlés, a városi cégek felügyelőbizottsági (fb) tagjairól döntenek zárt ülésen. Kozma József bejelenti, hogy az MSZP ebben nem kíván részt venni ("bár néhány cégbe beengedtek volna bennünket, de ebből nem kérünk"). Az MSZP és a Szabad Város Egyesület kivonul. Botka László polgármester és Solymos László alpolgármester bent marad.

10.46: 10 perc szünet.

10.45: Nógrádi: nincs összeférhetetlenség, hacsak nem a sportág iránti erős elkötelezettsége.

Az ESZA megdöbbent

Ellenőrizte szerdán az Árpád nevelőotthon költözés projektet az Európai Szociális Alap (ESZA) Nonprofit Kft. és mindent megfelelőnek talált. Ez már a negyedik ellenőrzés volt  – közölte portálunkkal Solymos László alpolgármester. Hozzzátette: az ESZA megdöbbent azon, hogy a közgyűlés vissza akarja adni a projektet.

10.43: Nagy Sándor: az önkormányzati képviselőkkel szemben vannak összeférhetőségi szabályok. Nógrádi Tibor (a futball támogatás előterjesztés készítője - a szerk.) van-e valamilyen jogviszonyban a csapattal? - kérdezi Nagy Sándor. Felveti, ha a már megszavazott támogatást (15 millió) az első félévben kapja meg a csapat (KITE-Szeged) , mi lesz a második félévben? Szerinte erre valók a szponzorok. Hüvös László, az előterjesztés beterjesztője megerősíti, hogy ez a terv, a második félévben szponzorok támogatnák a csapatot.

10.34: A gyerekotthon témának vége, következik - a szintén tápéi - komp. Sőt, már a foci. Száguldunk.

10.33: Botka László Pódának: önök nem mondtak igazat az előző közgyűlésen, amikor azt mondták, meg kell vizsgálni a lehetőségét annak, hogy milyen más szociális célra lehet használni az épületet, mert ezt a pénzt csak speciális gyerekotthonra lehet használni, másra nem. Szeged önkormányzata pedig szabályosan járt el, a közigazgatási hivatalnak kötelessége lett volna kiadni a használatbevételi engedélyt. „Sok száz levelet, emailt kaptunk, felháborodott leveleket, tápéiaktól is" az előző közgyűlési döntés után - mondja a polgármester.

Keresztúri indokolt

Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) a közgyűlés után a sajtóval közölte: a nevelőotthon kérdésében a Fidesz-KDNP-vel szavazott. Azért döntött így, mert az LMP-s képviselő jelezte, hogy tartózkodni fog, Keresztúri pedig nem akarta, hogy ne záruljon le a szerződés kérdése, nem akarta, hogy Szegedet kizárják az uniós pláyázati lehetőségekből.

10.27: Semmi új nem hangzott el a gyerekotthon témával kapcsolatban – sajnálkozik a vita lezárásaként az előterjesztés benyújtója, Póda Jenő, aki szerint a gyerekek miatt nem kell aggódnia senkinek. A szerződésszegés problémáját, a pénzügyi kérdéseket kell rendezni. Aki ezzel egyetért, megszavazza az indítványát. Aki nem, annak „a minél rosszabb, annál jobb" fordul meg a fejében.

10.23: Kozma József: „lehet, hogy unják már ezt a kérdést, de miért változtatták meg a véleményüket a költözést korábban megszavazó képviselők?"

10.15: Juhász Gyula: a szocialisták a gyerekekre hivatkoznak, de igazából bevásárlóközpontot akartak a Szőregi úton a gyerekotthon helyén. „Az ezért felmarható lóvéról szól a történet", nem a gyerekekről - fogalmaz.  Botka László közli: lakossági igény egy újszegedi bevásárlóközpont.

10.11: Kónya Gábor (MSZP) aggódik, hogy a Fidesz által kezdeményezett előterjesztések megingathatják a város gazdasági stabilitását.

10.01: Egy órája egy már az előző közgyűlésen meghozott döntésről szól a vita. Már ott tartunk, hogy "a Fidesznél elgurult a gyógyszer" (Gila Ferenc - MSZP) , és hogy a Deák Ferenc utcai óvodába mikor sütött be a nap.

9.59: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) a Deák Ferenc utcai óvoda bezárását említi bizonyítékként arra, hogy a szocialisták nem voltak mindig ilyen érzékenyek.

9.57: Kohári Nándor (Fidesz-KDNP), aki az előző közgyűlésen tette le az esküt, a nevelőotthon Szőregi úti helyszíne mellett érvel – sokkal nagyobb a zöld terület. "Ügyes politikai marketing tapasztalható, politikai hisztériakeltés zajlik"- fogalmaz.

9.56: Kalmár nehezményezi, hogy „önök (MSZP- a szerk.) még mindig úgy viselkednek, hogy itt (Fidesz-KDNP frakció - a szerk.) ülnek a hülyék, ott (MSZP, Szabad Város - szerk.) ülnek a zsenik."

9.52: Szentistványi elragadtatja magát, hangosan érvel. Szerinte a tanulópénzt (még mindig nevelőotthon) meg kell fizetni, a várost rá kell kényszeríteni egy másfajta logikára. Az információáramlás, és az érintettek bevonása ugyanis nem működik jól. Ön ezt már magyarázhatja – mondja neki Botka.

9.42: Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) figyelmeztet: Botka Lászlónak törvény szerint jeleznie kellett volna, hogy rendelkezni kell a nevelőotthon ügyben az uniós forrás visszafizetéséről. Mózes Ervin címzetes főjegyző válaszol a törvényességi kérdésre: „minden ellenérv elhangzott az előző ülésen. A közgyűlés azonban abban nem akadályozható meg, hogy akár saját magának is kárt okozva döntsön."

9.30: Nagy Sándor: az uniós pályázatok esetében szigorú szabályok vannak, közös megegyezéssel nem szüntethető meg a támogató szerződés.  A Fidesz-KDNP ezért nem tehet mást, mint hogy "uniós normarendet sértő lépésre bírja rá" az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-t (a pályázatban közreműködő szervezetet).

9.28.: Solymos László alpolgármester: a nevelőotthon pályázat célja fiú speciális gyermekotthon építíse volt, „nem egyéb szociális cél, nem idősotthon, nem origami szakkör." „Ha Nagy Sándor nem jelzi a problémát, önök (mármint a Fidesz-KDNP- a szerk.) nyugodtan haza mentek volna és kizárják 5 évre Szegedet az uniós pályázati lehetőségekből. Önöknek eszükbe sem jutott a lehívott uniós pénztől rendelkezni." Az alpolgármester szerint a Fidesz-KDNP „nem Szeged, hanem más megmagyarázhatatlan érdekek mentén dönt".

9.22: Az Árpád nevelőotthon a téma. Az előterjesztő, Póda Jenő (Fidesz-KDNP) kezd: a legutóbbi közgyűlésen győzött a több mint 3000 aláíró akarata, nem költözik Tápéra a gyerekotthon, maradtak azonban nyitott kérdések. Az átvilágító bizottság is felvette ügyei közé a témát. Botka László polgármester szerint ez remek, azt kellene átvilágítani, hogy miért gondolták meg magukat a Fidesz-KDNP képviselői, akik az előző ciklusban megszavazták a költözést.

Rendkívüli közgyűlés Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

9.17: Kozma József (MSZP): az út a munkához program és a panelprogram megszűnéséről beszél, valamint az Árpád nevelőotthon 16 gyerekéről – még mindig az előző közgyűlés témáinál tartunk. A legelesettebbek sosem mennek az utcára – fogalmaz. Majd ironikusan hozzá teszi: boldog karácsonyt.

Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) szerint mindez igazán megindító, ő mindjárt sír. Sírjon, biztatják az MSZP padsoraiból. Kalmár szerint jövőre is meglesz a pénz a közmunkára, csak más formában. Ez azonban - mondja a városüzemeltetési tanácsnok - nem az ő területe, ezért nem tud részleteket mondani. A tápéi gyerekekről még lesz szó, nem érti, miért beszélt erről napirend előtt Kozma József.

9.13: Szentistványi István (LMP) a gázerőmű építéséről beszél – ez is téma volt az előző közgyűlésen. A társadalmi párbeszéd, véleménycsere szerinte ebben a kérdésben nem történt meg.

9.11: Napirend előtti felszólalásokkal kezdenek a képviselők:

Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület): 8 cég vezetőjét váltotta le az előző közgyűlés „meglehetősen rapid módon". Olyan cégvezetőket is elküldtek, akik hosszú ideje szolgálták a várost, és akikkel szemben érdemi kifogást a Jobbik és Fidesz-KDNP nem hozott fel. Nagy szerint hamis az az érvelés, hogy 8 éve is ez történt, a cégek egy része ugyanis nem is létezett, vagy „privatizált állapotban volt". Az SZKT élén például most olyan vezető van, aki már Bartha idején vezette ezt a céget, és ekkor törént, hogy a járműkarbantartást és a parkolási céget magánkézbe adta a város illetve az SZKT. A képviselő hangsúlyozza: a közgyűlés fideszes jobbikos többsége vállalta a felelősséget, hogy magas színvonalon zajlanak ezek a szolgáltatások a városban. "Ha nem megfelelő embereket nevezünk ki, ez csak nehezebb lesz."

9.01: Érkeznek a hiányzó képviselők is, rövidesen kezdődik a közgyűlés. A karzaton szurkolók ülnek, a foci is téma a mai ülésen.

Rendkívüli közgyűlés Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

8.58: Az MSZP és a Szabad Város Egyesület képviselői egyelőre nem láthatók a teremben. A Fidesz-KDNP, az LMP és a Jobbik itt van.

Rendkívüli közgyűlés lesz szerdán Szegeden. A képviselőknek dönteniük kell annak az uniós támogatásnak a visszafizetésről, amit az Árpád nevelőotthon számára felújított, de a közgyűlési döntés értelmében mégsem használt tápéi épületre költött a város.

Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok előterjesztésében azt javasolja, hogy a támogatási szerződés megszüntetését elsődlegesen közös megegyezéssel, ennek eredménytelensége esetén elállás jogcímén kezdeményezze az önkormányzat.

A képviselők döntenek a tápéi komp támogatási szerződéséről is. Ennek lényege, hogy az önkormányzat és a Sadar Komp Kft. pályázott a jelenleginél korszerűbb, nagyobb kapacitású komp vásárlására. A pályázat nyert, a szerződést év végéig alá kell írni.

Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő javaslatára módosítanák a Szegedi Profi Futball Kft.-vel kötött támogatási szerződést úgy, hogy 2011-ben az éves támogatási összeget, azaz 15 millió forintot január-június között havonta, hat egyenlő részben folyósítsa az önkormányzat.

Olvasóink írták

209 hozzászólás
 • 209. őrgróf 2010. december 28. 14:52
  „Nem a lóvéról szól! Hova gondoltok? Csak arról van szó, hogy tiszta erkölcsü emberek kellenek a vezetésbe. A hozzáértés nem fontos. Szegény Antall József jut eszembe: tiszta erkölccsel tette tönkre az országot. Sem Ő, sem családja nem gazdagodott meg ( a miniszterei sem!) - igaz, nem is értetek semmihez. Az ország viszont tönkrement. Hu--ért-sz---ért adta el az országot, stratégiai fontosságú cégeket - víz,- áram,- gáz! - ráadásul régi "kedves" barátainknak, a franciáknak. Uccu, lehet követni a példáját!”
 • 208. Morpheus_RexXx 2010. december 23. 16:36
  „De még mennyire a lóvéról (:

  "http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_szegedi_hoszolgaltato_kft_nem_tartozik_az_emfesz-nek/2195325/ - 20. Morpheus_RexXx 2010.12.23. 16:33" ;)”
 • 207. Samy 2010. december 23. 14:06
  „MTI 2010. december 23., csütörtök 13:05

  A forint jelentősen gyengült a magyar adósbesorolás rontásának hírére.

  Az eurót 277,70 forint körül jegyezték 275,70 forint után, a dollárt 212,10 forinton 210,50 forint után, a svájci frankot 221,60 forinton 220,10 forint után, száz japán jent pedig 255,60 forinton 254,00 forint után.

  Szerintetek ez is az előző kormány vétke?????

  Narancsosok :))))”
 • 206. ifj. Nagy Gábor 2010. december 23. 09:34
  „187. hozzászólás frakk

  Ha te mondod, biztosan úgy is van!!”
 • 205. ifj. Nagy Gábor 2010. december 23. 09:34
  „161. hozzászólás Ebgondolat

  Túl sokat azért ne sorolj fel, mert akkor elvész a vicc értelme! ;-)”
 • 204. ifj. Nagy Gábor 2010. december 23. 09:34
  „120. hozzászólás valoperes_zugugyved

  Tehát akkor te szó szerint ingyenélő vagy, ha jól értem. :)

  199. hozzászólás valoperes_zugugyved 2010.12.23. 05:35
  "az eggyel alöbbin Bohacs legyözte a szolnokit !
  NAGY -NAGY ÉGÉS VOLT EZ .
  EZÉRT KELLETT AZTAN GYORSAN ELÖHALÁSZNI A BNAGYOT-MERT Ö TUTI
  ISMERETLEN VOLT..."

  Ezt fejtsd már ki! Bohács legyőzte Botkát, ezért a Fidesz gyorsan keresett mást, hátha az önkormányzatit majd bebukják??

  Vagy azt állítod, hogy a Fideszt az MSZP irányítja és ők szedték elő B. Nagyot? :-O”
 • 203. saturnus 2010. december 23. 08:17
  „Hát mindezek a nevek ha nem fog épűlni Szeged és fejlődni,mert fotbal pálya az nagy fejlődés de a lézerközpon az nem akkor mind a bíróság alőtt fog felelni tudatos város rombolás és Szeged lakosainak élet körűlményeinek leépülése és ellehettelenítése miatt!”
 • 202. valoperes_zugugyved 2010. december 23. 05:40
  „logaritmu-ss-
  vedd elö az öszödi beszédet
  igy kormányoztatok
  eNyit rolatok”
 • 201. valoperes_zugugyved 2010. december 23. 05:38
  „dolgozna...haha
  rombolna inkabb.
  végre nyugi van -elhallgattak a légkalapácsok..
  megszünt a város rombolás..legalábbis a télen... :(”
 • 200. valoperes_zugugyved 2010. december 23. 05:36
  „AZ ELÖBBIN..
  AZ ÁPRILISI VÁLASZTÁSON BOHACS VERTE A
  szolnokit.
  keresd elö .”
 • 199. valoperes_zugugyved 2010. december 23. 05:35
  „gyenge a memoriad máris
  az eggyel alöbbin Bohacs legyözte a szolnokit !
  NAGY -NAGY ÉGÉS VOLT EZ .
  EZÉRT KELLETT AZTAN GYORSAN ELÖHALÁSZNI A BNAGYOT-MERT Ö TUTI
  ISMERETLEN VOLT...”
 • 198. OkosKata 2010. december 23. 00:06
  „Nagyon tetszik mikor Póda, Bohács meg a többiek osszák az észt!!! Elbuktak az eddigi választásokon!!! Személy szerint ki szavazott rájuk!!! Botka már többször győzött!!! Neki ne dumáljon bukott politikus!!! Botka Szegedért dolgozna! Ők a pártjukért!!! Nagy különbség!”
 • 197. nagyzsuzsa 2010. december 22. 23:43
  „194. Belváros 2010.12.22. 23:20
  "Tudjátok mit az igazi szakemberek minden mocskos párttól függetlenek és nem tehetnek arról az átkozott politikai váltásokról, ahogy a katona sem tehet ha hülye vezetői háborúba küldik!"
  Sajnos ebben maximálisan igazad van. És elég szomorú ha egy hatalmon lévő kormány azért rug ki profi szakembert mert az előző kormány minisztere kitüntette.”
 • 196. Belváros 2010. december 22. 23:42
  „195. nagyzsuzsa 2010.12.22. 23:34

  Maximálisan igazad van minden pontban!”
 • 195. nagyzsuzsa 2010. december 22. 23:34
  „189. frakk 2010.12.22. 21:54
  1. "Talán nem ti küzdöttetek a Simor 8 milliós havi fizetéséért? Talán nem ti, hogy nem szabad megadóztatni az elvtelen végkielégítéseket? Talán nem ti, hogy nem szabad maximalizálni a vezetői fizetéseket?, soroljam? "
  Mivel soha egy párthoz sem tartoztam, tartozok ezért ezek a dolgok amiket leírtál ugyanúgy felháborítottak és igazságtalannak tartottam. De érdekes módon Téged a 8 évvel ezelőtti FIDESZ korszak elvtelen végkielégítései mégsem sértenek csak az elmúlt 8 év. A mai vezetők fizetését maximálták ugye? Főleg, hogy akár 5 helyről is kapjon maximált fizetést. Persze ezek a narancsosok olyanok akik halmozott állásokat tudnak ellátni maximálisan. Igen, úgyhogy az egyik állás amiért jófizetést kap munkaidejében nyomkodja a parlamentbe a gombokat szintén jó pénzért.
  2. "Vagy csak megszünt a jólét , és ezért a nagy tiltakozás??"
  Sohasem éltem jólétben csak átlagszinten, de sajnos a kormányunk áldásos tevékenysége folytán egyre inkább az átlag alá kerülök, úgy hogy becsületesen dolgozok.
  3. "Itt a Karácsony és sok ember éhezni fog addig míg egyesek nagykanállal meregetik a vacsorájukat. Közelíteni kell az arányokat"
  300.000 fizetés alatt csökken a kereset, afölött pedig nő. Ez aztán az arány közelítés
  4. ""Hazudtunk reggel, délben este"
  Ugyanezt csinálja a Fidesz csak annyira elvakult vagy, vagypedig a jól fizetett emberek közé tartozól aki nagykanállal meregeti a vacsoráját.
  Legalább annyira nem szimpatizálok az MSZP-vel mint a Fidesz-szel de legalább ők bevallották. A narancsos meg azt mondja a nép hatalmazta fel. nem mert a nép nem a népnyúzásra hatalmazta fel őket.
  De neked irhat bárki bármit itt a fórumon egy szemellenzős vagy aki ennek a kormánynak a szemétségeit megmagyarázod az MSZP-nek meg ugyanazt felrovod.”
 • 194. Belváros 2010. december 22. 23:20
  „Egyet jól jegyezzetek meg!

  Aki kardot ránt kard által vész! A 8 cég aljas módon kirúgott vezetőinek emlékére!

  Botka okos politikus és EMBER, szépen hagyja hogy a narancsos fiúk véglegesen lejárassák maguka Szegeden - és majd akkor lép!

  Hol van Tímár úrfi gyerekek a mister 20%? Ja erre már nem emlékeztek!
  Ki játszotta a franciák kezére a víművet? Találos kérdés?
  Ki cseszte szét 2000-ben a jól működő SZKT-t? Na találjátok ki!

  Tudjátok mit az igazi szakemberek minden mocskos párttól függetlenek és nem tehetnek arról az átkozott politikai váltásokról, ahogy a katona sem tehet ha hülye vezetői háborúba küldik!

  Sok oks kommentelő van itt DE EZ NEM IGAZ!!!! Csak egymás hülye beszólalásaivak vagytok elfoglalva!”
 • 193. Logaritmus 2010. december 22. 23:15
  „Úgy látom Póda Jenőt, Bohácsot, és hasonló független embereket sikerült megválasztani felügyelőbizottsági tagoknak. Ez lesz ám az ellenőrzés a fideszes-jobbikos cégvezetők felett!!!!”
 • 192. Logaritmus 2010. december 22. 23:14
  „189: felhomályosítalak, hogy Simor 8 millió fizetése rendben van, inflációval csökkentve pontosan ugyanennyit kapott a Fidesz alatt Járai Zsigmon akkor MNB elnök is azzal, hogy az ő fizetéséről nem tudhattál, mert titkos volt. Ennyit nagy tudású barátom a Fideszről. :D”
 • 191. Kazikázmér 2010. december 22. 22:26
  „<moderálva> Béláim! Még ilyenkor karácsony előtt is acsarkodtok! Szégyen!”
 • 190. kowalsky 2010. december 22. 22:12
  „moderálva”
209 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkerült az egyetem neve a rektori épületre

Szerda délben emelődaruról helyezték el a betűket a felújított rektori épület homlokzatára. Tovább olvasom