Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A lyukas pulóver nem segítség

Szeged - Élelmiszerüzletek mellett, 11 helyen gyűjti az adományokat Szegeden az ÉTA. A konténereken az olvasható: jó állapotban lévő ruhaneműt és cipőt várnak. Komolyan gondolják.
Csak Szegeden tizenegy konténerben gyűjti az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok (ÉTA) a használt ruhát. A sárga konténerek élelmiszer-áruházak mellett állnak, azokba a már megunt, kinőtt, de még használható ruhákat, cipőket várják.
A használható igen tág fogalom – ezt tapasztaltuk, amikor Balla István kinyitotta a konténereket. Hetente kétszer viszi el az adományokat. Ő nem az ÉTA munkatársa. A szervezet egy szekszárdi céggel áll kapcsolatban, amely összegyűjti, kiválogatja, vegytisztítja a ruhákat. Egy részét – igény szerint – továbbadja az ÉTA-nak. A többit értékesítik, és minden 100 kiló után 10 forintot utalnak a kiemelkedően közhasznú szervezetnek – tájékoztatott Rubovszki László, az ÉTA ügyvezetője.

Volt olyan használt ruhás konténer – nem Szegeden –, amit feltörtek, és olyan is, amibe rendszeresen dobálnak üres műanyag flakonokat. Újságpapírt szinte minden településen tesznek a gyűjtőbe – ez alól Szeged sem kivétel. Makkosházon – ott kezdtünk – üres cigisdoboz volt a ruhakupac tetején. A konténer kétharmadig telt meg, a szelektálást nem a helyszínen végzik, csak a cipőt és a ruhát pakolta külön Balla István.
A halomból találomra kabátot, pulóvert, pizsamát, még elmegy kategóriába tartozó farmert húztam ki. Valaki egy piros, zöld, sárga csíkos nyakkendővel gondolta támogatni az értelmi sérülteket, más elnyűtt melltartót dobott a konténerbe. Balla István kesztyűben dolgozott, én puszta kézzel turkáltam a ruhák között, de elment a kedvem, amikor agyonmosott bugyikat és alsógatyákat halásztam elő. A lyukas zokni már meg sem lepett.

Balla István hetente kétszer viszi el az adományokat. Fotó: Segesvári Csaba
Balla István hetente kétszer viszi el az adományokat.
Fotó: Segesvári Csaba

Előfordul, hogy sosem használt, még a bolti címkével ellátott ruhák kerülnek a tárolóba, de azért nem ez a jellemző. A foltos, kinyúlt, bolyhos melegítőt és a lyukas, összement pulóvert „adományozó" valószínűleg maga sem gondolta valódi segítségnek ezeket. Ahogy azt a világoskék, rakott szoknyarésszel ellátott XXL-es ruhát sem, ami újkorában is rémisztő lehetett.

A Sárosi utcában két konténert ürítettünk, itt párnát is találtunk, valamint láthatóan régi, de még jó minőségű kabátot és egy nekem is tetsző farmerszoknyát. A Retek utcában valaki összefirkálta a konténereket. Ez már metálabb környék – jegyezte meg fotóriporter kollégám. Én inkább alternatívnak mondanám, a ruha-cipő kategóriába ugyanis az itt adományozók szerint belefér a karácsonyfadísz és a könyvcsomag is.
A gyűjtőkonténereken az olvasható: jó állapotban lévő ruhaneműt és cipőt várnak. Komolyan gondolják.

ÉTA

Az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok 1997-ben alakult. Céljuk többek között a Magyarország területén működő értelmi sérülteket szolgáló szervezetek összefogása, tevékenységük koordinálása, segítése, ezek közösségi érdekeinek és céljainak érvényesítése, védelme, képviselete.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2010. január 23. 06:54
  „7. nem hiszem hogy segélycsomagokért állnék sorba, de hogy te is megértsd: ez nem segélycsomag hanem egy üzleti tevékenység. Árusítják a ruhákat aminek egy része akár értelmi fogyatékosok intézetébe kerülhet.
  Kerülhet(ne) ha nem lenne üzlet. De majd 100kilónként 10 forint megy egy alapítványhoz amiből szerintem ne kérdezd meg mit vesznek :D Én messze nyaralok :D
  Amit adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el! De ne kritizáld amit adnak! Senki nem mondta hogy szaros gatyát kell körbehordozni, ki lehet dobni, csendben és nem olyan hangnemben írni mintha éppen most készülnénk megnyerni a 3. világháborút és a népnek osztanánk kenyeret.”
 • 9. Dittike 2010. január 18. 10:39
  „hát igen..kiderült,hogy ez se olyan önzetlen dolog..
  értékesítik a jobb cuccokat ,"a többi meg mehet a fogyiknak" ! aranyos..”
 • 8. eva45 2010. január 18. 10:12
  „Azért ahhoz már ész is kell hogy olyan ruhafélét dobjak be ami még használható. Végül is nem szemetes konténernek rakták oda.”
 • 7. persona 2010. január 18. 08:17
  „5. nem tudom te mit szólnál, ha agyonmosott alsógatyát kapnál a segélycsomagodban. néha gondolkozhatnál, mielőtt leírsz valamit.”
 • 6. flexsnake 2010. január 18. 07:11
  „A bálásnak mennyi kilója? Ezres? 100ezerből 10 forint? :D Azt hiszem Gonda Zs. mindig valami rendkívűl kényes dolgot feszeget :D”
 • 5. flexsnake 2010. január 18. 07:09
  „,,minden 100 kiló után 10 forintot utalnak a kiemelkedően közhasznú szervezetnek"
  Ja annyit én is adnék belőle :D
  Csókolom legyen olyan konténer is amelybe a megunt bankkártyáim, telefonjaim meg aranytárgyaim dobhatom. Esetleg a gyerek ps2-esét is mert karácsonyra ps3at kapott :D Az adományt nem kritizálni kell. Ezek után még levelet se dobok be.”
 • 4. QM 2010. január 17. 19:11
  „Nem mindegyik segély szervezet önzetlen... őket is a megélhetés hajtja, másodlagos járulék a mások megsegítése.
  Egyébként én is raktam már be ruhát, kimosva, használható állapotban.
  Ami nem használható és berakják, azt is tudják értékesíteni gyárakban, mint textil törlőrongy....”
 • 3. kakoszeged 2010. január 17. 19:06
  „...ahaaan!...szóval "egy cég" kiválogatja a jókat és értékesíti (mert nyilván való, hogy nem a lyukas zoknit fogja tovább árulni önzetlenül), a többit pedig megkapják az értelmi fogyatékosok...de durva...
  ...már mi is vittünk a férjemmel, tisztára mosva, de komolyan inkább a kukába...
  ...a kék rakott ruhámat pedig kérem vissza!... :)”
 • 2. Hidegen 2010. január 16. 18:01
  „Rettentő válogatósak ezek az adománygyűjtők. Kíváncsi lennék közülük hányan segítenek ténylegesen önzetlenül?”
 • 1. eva45 2010. január 16. 14:13
  „A megyében van másik városban is vagy csak Szegeden ilyen gyűjtőhely?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasba szúrtak egy 39 éves pesti férfit

Szeged - Hasba döftek, és életveszélyesen megsebesítettek egy 39 éves budapesti férfit csütörtök… Tovább olvasom