Délmagyar logó

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 2°C Még több cikk.

A macskák is terjeszthetik a veszettséget

Szeged - Az udvaron tartott macskák gyakrabban terjeszthetik a veszettséget, mint a kutyák. A cirmiket ugyanis nem kötelező beoltatni. A beavatkozás ára attól függ, hogy az állatok milyen körülmények között kapják meg a vakcinát.
– Mielőtt elérkezik az oltások ideje, igyekszünk minden „betegünk" gazdáját e-mailben értesíteni – avatott be módszerük lényegébe Krajcsovics László, a Magyar Állatorvosi Kamara lógyógyász specialistája, és a petőfitelepi kisállat-ambulancia vezetője.

– A jogszabály értelmében a három-négy hónapos kutyákat be kell oltatni veszettség ellen. A beavatkozást pedig hat hónap múlva meg kell ismételni, és évente egyszer gondoskodni az eb oltásáról – figyelmeztetett a szakember, aki az árakról is tájékoztatott. Az „összevezetéses" oltás – azaz amikor tavasszal egy kijelölt helyszínre kivonulnak a gazdák, az ebek és az állatorvosok – a legolcsóbb: 2000-2500 forint. De az eljárást a szakember higiéniai okok miatt sem tartja célszerűnek. A „soroltás" – mikor az állatorvos házhoz megy – drágább, 2500-8000 forintba kerül ugyan, de az oltás előtt alkalom nyílik alaposan megvizsgálni a házi kedvencet. A rendelőben – a legmegfelelőbb feltételek között – 3500-5000 forint egy veszettség elleni oltás.

Az állatorvosok szerint a cicákat is be kellene oltani Fotó: Segesvári Csaba
Az állatorvosok szerint a cicákat is be kellene oltani
Fotó: Segesvári Csaba

Be kellene jelenteni az illetékes hatóságnál minden kutyát, melyet az emberek magukhoz vesznek, de azt is, ha a kedvenc elpusztul. E kötelezettségnek nem mindenki tesz eleget. Az állatorvos minden egyes veszettség ellen beoltott kutyáról jelentést ír, de az ebnyilvántartás így sem teljes.

– A lakásban élő macskákat felesleges, de a kinti cicákat fontos lenne veszettség ellen beoltani. De mert nem kötelező, sokkal gyakrabban terjeszthetik a betegséget, mint a kutyák – folytatta az állatorvos. Az oltások ára esetükben ugyanannyiba kerül, mint a kutyáknál.
A veszettség mellett még számos betegség ellen oltják a kutyákat, cicákat. A kölyökállatokat azonban nem célszerű kilenchetes koruk ellőtt beoltatni, hiszen az anyatejből minden szükséges védőanyagot megkapnak. Ezt az oltást évente meg kell ismételni.

Ha megharap egy állat. Ha valakit megharap egy kutya vagy egy macska, és az állatnak nincsenek hiteles oltási papírjai, feltétlen orvoshoz kell fordulni. A sebet ellátó orvos köteles jelenteni az ügyet az ÁNTSZ-nek és az állat-egészségügyi hatóságnak. Az utóbbi kirendel egy szakembert, aki két hétig megfigyelés alatt tartja a vétkes állatot. Ha ez időn belül elpusztul, a hatóság állami költségre elrendeli a boncolását. Ha pozitív az eredmény, mindenkit, aki érintkezett az állat nyálával, be kell oltani veszettség ellen.

Olvasóink írták

 • 4. exe 2008. szeptember 27. 02:30
  „Pénz-pénz-pénz...a lakásokban meg rohangálnak a patkányok..és akkor mivan..
  Házlakó....
  Erre meg a pockok.......”
 • 3. hell-icon 2008. szeptember 26. 17:51
  „@2.

  Gondolom aki macskapárti, az nem azért az, mert nem kötelező őket beoltani veszettség ellen.:)
  Egyébként felelős gazda beoltatja a macskáit veszettség és sok más egyéb betegség ellen is.
  Pl.: leukózis, fertőző hashártya és bélgyulladás, macskanátha ellen és még sorolhatnám.”
 • 2. bobca 2008. szeptember 26. 08:46
  „Különben a városi patkányok is, sőt a belvárosika is.”
 • 1. @2 2008. szeptember 26. 08:12
  „Nagyon helyes,ha már az eboltás kötelező,legyen a macskaoltás is az.Nesze neked macskapárti,keljen fizetni az oltásért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tagadja a pofozkodást Magyar Anna

Szeged - Tagadja Magyar Anna - a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke -, hogy megpofozta dr. Csonkáné… Tovább olvasom