Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

A madám, a rádió és a bableves

Szeged - Háromkerekű kis kocsijában él Békési Lajos egy tarjáni bolt mellett. A hajléktalan rokkant férfi egy hónapja költözött az éjjel-nappali mellé, annak kilógó teteje védi a csapadéktól.
– Eddig 700 kilométert utaztam vele – mutat háromkerekű járművére Békési Lajos. A férfi 5 hónapja él Szegeden, két éve hajléktalan, 16 éve vágták le mindkét lábát.

A József Attila sugárút és a Budapesti körút sarkán lévő éjjel-nappali elé költözött novemberben, a kilógó tető alá. Azt mondja, itt legalább nem ázik meg. – Csak télen állok egy helyben, amúgy folyamatosan mozgásban vagyok, mindennap máshol alszom – mondja. Békési Lajosnak jelenleg minden vagyona a benzinnel működő kiskocsin található. Legnagyobb értékét egy pici rádió jelenti. Ezenkívül egy termosza és egy könyve van, mindkettőt egy kislánytól kapta, az olvasnivaló karácsonyi ajándék, címe: A legfiatalabb madám. – Szeretem az ilyen témájú könyveket, ez egy utcalányról szól. Kalandos, izgalmas olvasmány – lapoz bele a regénybe a férfi. Nehezen megy neki, munkáskesztyű van rajta.Fürdőszoba a kormányon
Békési Lajos fürdőszobája egy zacskóban elfér háromkerekűje bal kormányán. Ez két papírtörlőből és tisztálkodószerből áll. Mindent a szabadban intéz, a papírtörlő szolgál vécéként, amit az ügyek intézése után zacskóba, majd kukába tesz.
 
– Ezt is úgy kaptam a hideg ellen. Minden, amit látnak, valakinek az ajándéka, a kocsi is – meséli. A járművet egy orosházi autószerelő barátjától kapta, akinek a műhelyében húzta meg magát kis időre, de ott nem maradhatott, kellett a hely a szereléshez. Lakott a vásárhelyi hajléktalanszállón is, Szegedre a Máltai Szeretetszolgálat hozta, ajánlották, menjen szállóba, de ő nem akar, mert sehol sem akadálymentes a közlekedés. – Egy akármilyen lyukra vágyom, ahol elfér a kocsim és én. Maradt néhány tárgyam a barátomnál, van például hűtőm is, de nem tudom magammal hordani – mondja Lajos. A hajléktalan férfinak nem csak a termoszos kislány a segítője, sokan állnak meg háromkerekűje mellett. A boltosok is kedvelik, Lajos szerint azért, mert sosem kéreget és sosem részeg. Csak akkor beszél, ha kérdezik. Egy közelben élő asszony rendszeresen hoz neki ételt, a férfi szerint Erika remek háziasszony, kiválóan főz. Kedvence a töltött káposzta és a bableves. Karácsonykor ünnepi ebédet kapott, sült kacsát.
A rokkant férfi gond nélkül beszél az őt ért tragédiáról és a mindennapi nehézségekről is. 12 évig élt a fővárosban, a 80-as évek elején költözött a Vásárhely melletti, kútvölgyi tanyára, ahol magángazdálkodóként dolgozott.

– 93-ban léptem bele egy kocsiküllőbe. Csontig lenyúzta a húst a lábamról. 3 év múlva annyira elfertőződött, hogy mindkettőt levágták – idézi fel a szörnyűségeket. – Néhány évvel ezelőtt közel egymillió forintot adtam kölcsön egy barátomnak, amit nem kaptam vissza, ráadásul nekem kell törlesztenem a banknak még több évig. Havi 50 ezer forintos segélyt kapok, ennek nagy része elmegy a törlesztésre, albérletről álmodni sem merek. Ha összejön egy kis benzinre való, és nem változik a sorsom, tavasszal elzötyögök Pestre. Lajos hétköznapjai lassan telnek, három pulóver, egy kabát és két pokróc védi az egyre hidegebb éjszakáktól. – Ha épp senki nem áll meg beszélgetni, a rádiót hallgatom vagy olvasok – nyitja ki ismét a könyvet. Ekkor látjuk meg az alcímet: Amikor egy üzlet beindul.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Laura82 2013. január 03. 11:11
  „Tegnap felvágottat és kenyeret vettünk neki, kedvesen, mosolyogva és örömmel fogadta el, jó volt látni, hogy örült neki. :)”
 • 37. Emberségetavilágnak 2013. január 01. 09:31
  „Az emberek döntő többségét nem érdekli a másik ember gondja, sorsa, vágya. Meghallgatják ugyan, elrágódnak rajta bulvárszinten, aztán lecsapnak a következő gumicsontra.
  Nem bírta a bezártságot?
  Persze hogy nem!
  Nem az övé, nem otthon van, nem tehet szabadon azt, amit akar.
  Biztos az is, hogy nem az intézmény "típusú" foglalkozásokra vágyott, hanem arra, hogy valami hasznosat tegyen, amit elfogadnak, elismernek.
  Magányos farkas, küzd a sorsával és nem akarja mások nyűgét baját hallgatni, hisz neki is van épp elég, cipelje mindenki a sajátját.
  De, mint ahogy már mondtam, az emberek döntő többségét nem érdekli a másik ember baja, "Hogy vagy?" kérdezik és a választ meg sem hallgatják, mennek tovább a dolgukra.
  Nekik könnyű, a lehetőségeiknek nem vet gátat az akadálymentesítettség megléte.”
 • 36. Nicky8404 2012. december 31. 18:37
  „Meg kellene tőle kérdezni, hogy a teljesen új otthonban, egy ágyas szobában, saját TV-vel, foglalkozásokkal, meleg étellel, rosszabb volt-e, mint kint az utcán a hidegben???? Én, megkérdeztem. Az volt a válasz, hogy nem bírta a bezártságot. Nos, ott is oda mehetett ahová akart.Még segítettek is neki. Ő ezt az életet választotta!!!!”
 • 35. nobody13 2012. december 31. 08:33
  „Deszkás, neked meg rossz a mondatszerkesztésed ;-) A mondatod - "Most lehet csak pofázásból élni." - helyesen így hangzik: most csak pofázásból lehet élni. Aki a szavak embere - persze, nem a kultúrára gondolok -, jogász, politikus, közgazdász, menedzser, pénzügyi szakember, bankász, az most Kánaánban él. Akinek a tehetsége a kezében, az agyában van, és csak tettekre képes, na, az mehet a gödörbe. Soha az életben nem volt ilyen alacsony presztízse és kereslete a fizikai, alkotó vagy éppen kutatómunkának ebben az országban. Nekem 10 éve mondta egy főnököm: maga hiába elsőrangú munkaerő, ha nem tud küzdeni (munkahelyi belső viszályok), akkor soha nem viszi semmire. Igaza lett. Én csak dolgoztam, amíg bírtam, hagytak, meg is mondtam, hogy ha harcra vágytam volna, elmegyek zsoldosnak valahová, valószínűleg jobban is keresnék. Én nem tartom normálisnak, ha egy társadalomban a veszekedni, viszálykodni, önmenedzselésre (na, ez a másik "kedvencem", amitől csapni-vágni tudok...), azaz öntömjénezésre nem képes, csak tehetséges ember képtelen létezni. Én biztos vagyok benne, hogy ez az idős ember is képes lenne még hasznos tagja lenni a társadalomnak (el is kezdte: "csak akkor beszél, ha kérdezik"), ahogyan sok sorstársa. Attól lenne boldog, nem attól, hogy bedugják egy szociális otthonba.”
 • 34. Emberségetavilágnak 2012. december 31. 08:05
  „32. deszkás 2012.12.30. 16:18
  Most is.
  33. queenmargareth1 2012.12.30. 18:59
  Látom, a humorban nem ismersz tréfát.
  Azt is tudom, hogy nem viccnek szántad, de ezt a katyvaszt 22 év kondércsőszei moslékolták össze, a felelősség nem kizárólag a kétharmadé.
  Nem csak az a baj, hogy a szónokok egymásnak adják a dobogót, pofáznak valamit, lelépnek és minden energiájukat arra összpontosítják, hogy eredményesen kifütyüljék a másikat.
  Az a baj, hogy mindig vannak, akik meghallgatják őket, rá is bólogatnak és meg is tapsolják. Meg vissza is tapsolják.
  Többpártrendszerünk vicckategória, a parttalan, értelmetlen, fölösleges látszatviták végletekig megosztják a nemzetet. Ki tud messzebb köpni verseny az óvodai homokozó szélén.
  Mindenkori Kormánypárt: Mi azt mondjuk, hogy....
  Mindenkori Ellenzék: Mi meg azt, hogy NEM!
  A marhák ott lökdösik egymást a szekér rúdja előtt és eszükben sincs húzni azt! Még mit nem! A nép meg tolja, azaz tolná, de hiába, ha a kerekek ki vannak akasztva!
  Én, a nép egyszerű gyermeke nem kérek kormánypártot, nem kérek ellenzéket, én csak azt szeretném, hogy emlékezzenek már vissza az esküjükre és együtt tegyenek már végre valamit értem, érted, értünk. A hazánkért. A népünkért.
  Hiszen hullunk szét, mint burka vesztett ceruzahegyezőből a forgács.”
 • 33. queenmargareth1 2012. december 30. 18:59
  „25. Emberségetavilágnak 2012.12.30. 07:00
  "A hathatós segítségnek 2, azaz 3 összetevője van."

  Á, nem. Majdnem helyes, de így kell ezt a két számot használni:2/3!!!”
 • 32. deszkás 2012. december 30. 16:18
  „EMBERISÉGETAVILÁGNAK! (25 hsz) Az utolsó mondatodhoz. Most lehet csak pofázásból élni. Milliós "juttatásokért".”
 • 31. DMagóg 2012. december 30. 12:28
  „26.nobody13 2012.12.30. 07:56: "Mert a másik, akivel nagyon szimpatizálok, DMagóg, aki úgy tűnik, nem az indulatai és előítéletek vezérelte ember."

  Köszönöm életem legnagyobb elismerését!

  Kételkedj! Elsőként a saját igazadban, majd esetleg a másokéban. Ne részekben, hanem próbálj meg a működő egészben gondolkodni! Legfőképpen gondolkodni! Ezek az alapelveim! Nehéz volt az indulataimat levetkőzni, de voltak mestereim akiknek hálával tartozok! Dühít a tehetetlenség, de a gyűlölet nem visz sehova! Ettől még megértem azokat is akiknek elégtételt jelent a szűk látókürű gyülöletkeltés! Ők ilyenek! Szerencsére nem vagyunk egyformák!”
 • 30. bambulla 2012. december 30. 11:24
  „szenyo
  csakhogy megértsd a lelkét
  te tudsz sétálni, sportolni
  melletted van a családod
  velük vagy egy fedél alatt
  meleg ágyba bújhatsz a pároddal
  kisétálsz a hűtődhöz ha éhes vagy
  ha kifogy lemész a boltba
  és ekkor találod ott ezt a bácsit
  dönthetsz, segítesz neki vagy nem
  ha nem visszasétálsz a kényelmes kis életedbe
  leülsz a gép elé és megírod, hogy már pedig ennek a bácsinak megadtak mindent
  neked, hogy telt a karácsonyod?
  és neki?”
 • 29. bambulla 2012. december 30. 11:17
  „szenyo
  sejtettem, hogy lesz egy bennfentes hozzászóló
  aki mindent tud
  aki szerint megadtak minden lehetőséget neki
  lehet
  szerinted
  te mit tettél meg azon kívül, hogy leírtad a nagy tuti információdat?
  voltál már kiszolgáltatott helyzetben?
  tudod, hogy akkor másképp viselkedik az ember?
  az a helyzet, hogy mindenkinél másképp jelentkezik a gond fogalma
  neked az a gond, ha kifolyik a söröd a szobában a szőnyegre
  neki nincs meleg szobája, meg tv-je”
 • 28. DMagóg 2012. december 30. 08:51
  „A fizikai sérüléséből adódóan lelkileg is súlyosan sérült. Könnyebb elítélni a viselkedését, mint átélni a nem normális élethelyzetből adódó viselkedést.”
 • 27. dobe10 2012. december 30. 08:32
  „Addig amíg kedves képviselőink éves fürdő bérletet kapnak a madámjaikkal együtt, meg éves parkoló bérletet, addig ne csodálkozunk.”
 • 26. nobody13 2012. december 30. 07:56
  „25-re: ezért mondom, és teszem: mindenkinek úgy kell segíteni, ahogyan igényli. Ha ez az ember nem akar bemenni sehová, inkább így él, akkor elfogadom, hogy így döntött, és abban támogatom - Tray hozzászólása nagyon tetszik az akaratlanul elpazarolt 50-100 Ft-ról, ezzel egyetértek -, amiben igényli. Nem akarok ráerőszakolni olyat, ami neki valamiért nem jó. Mert a másik, akivel nagyon szimpatizálok, DMagóg, aki úgy tűnik, nem az indulatai és előítéletek vezérelte ember. Egy elesett, kiszolgáltatott ember teljesen másként szemléli a világot. A maga módján szeretne élni, a maga szabályai szerint, és bizony, az intézmények (saját tapasztalat, más oldalról), erősen túlszabályozottak, az ott dolgozók gyakran éreztetik a szerencsétlenekkel a saját "felsőbbrendűségüket", parancsolgatással, csúnya modorral kiélve frusztráltságukat, apróbb-nagyobb bajaikat az élettel. Úgy pedig nem lehet élni, hogy az embert minden irányból rúgják. Sokan ezért választják az utcát: ott is megalázzák őket, de nem azok, akiknek segíteniük kellene rajtuk.
  A valódi törődés lényege: nem szabad senkire semmit ráerőltetni, ADNI kell, feltételek nélkül. Pénzt, szeretetet, ételt, fedelet, de egyiket sem úgy, hogy "megkapod, de csak ha így vagy emígy cselekszel, vagy ezt vagy azt megteszed, illetve nem teszed meg". Teréz anyán kívül Jézus Krisztus az egyetlen, aki erre ismereteim szerint képes volt... Ítélkezés és elvárás és feltételek nélkül adni és szeretni.”
 • 25. Emberségetavilágnak 2012. december 30. 07:00
  „Hol és hogyan tisztálkodik? Hol végzi el a szükségét? Hol mosnak-vasalnak rá?
  Szegeden nincs olyan köz-illemhely, amelybe kerekesszékkel "be lehetne hajtani".
  Egy-két helyről tudok, melyek bizonyos áruházláncok magántulajdonát képezik, bár, gyakorlatilag bárki használhatja azokat, díjfizetési kötelezettség nélkül.
  Nem tudok arról sem, hogy van-e mosoda és erősen kétlem, hogy a bejáratát mozgásukban korlátozottaknak építették ki.
  Ugyanez a helyzet a fürdőhellyel is.
  Más:
  A hathatós segítségnek 2, azaz 3 összetevője van.
  1. a segítséget kérő
  2. a segítséget nyújtó
  3. a segítséget elfogadó
  Mert ha a segítségre szoruló nem fogadja el a feléje nyújtott kezet, sőt, visszautasítja, esetleg bele is harap, akkor partnerség hiányában a jó szándék hamvában holt.
  Elolvasunk valamit és rögtön elkezdjük osztani a frankót: kiknek mikor, mit, hogyan miért, mivel kellene tennie, gondolnia, éreznie.
  Az elmúlt 22 év alatt még nem nőttünk ki az azt megelőző 45 év alatt mélyen bebetonozódott mentalitásból, hogy a pofázásból lehet a legjobban megélni, hisz a világ legegyszerűbb dolga beleböfögni abba, hogy MÁS! mit csináljon.”
 • 24. X_Y 2012. december 29. 19:43
  „8. tella 2012.12.29. 09:54
  "A sor lehet folytatni :-( - kontrapista,kontrapista,kontrapista,kontrapista,kontrapista,kontrapista,kontrapista, és a hozzá hasonló <moderálva> :-("

  kontrapista elvtárs nagyon élvezi ha egy magyart szenvedni lát. De a pénzéért azért szorgalmasan bejár a Szegedre a Victor Hugo utca 5-be...”
 • 23. X_Y 2012. december 29. 19:40
  „19. maci53 2012.12.29. 15:34

  "Mindíg annak a <moderálva> nyalják aki eteti őketUndorító,képmutató senkiházik."

  Majd ezt mondd el magadnak akkor is amikor a következő birkamenetet szervezitek...”
 • 22. DMagóg 2012. december 29. 18:39
  „19.maci53 2012.12.29. 15:34!
  A cikkhez szóltál hozzá? Akkor elveszítettem a fonalat!
  Ha csak úgy büfögtél, ahogy szoktál, akkor értem! Talán még egyet is értek.”
 • 21. DMagóg 2012. december 29. 18:31
  „20.szenyo 2012.12.29. 17:07!
  Kétségtelen az elesettsége, kiszolgáltatottsága! Csodálkozol-e ha másként ítéli meg a világot? Persze, más innen nézve, meg onnan nézve! Más a lelkiállapota! S, bizony ennek megítélése -kezelése- is komoly szakmai felkészültséget igénylő! Ez is az érem másik oldala! Tehet róla? Nem mindegy? Tegyük fel, hogy igen! Akkor mi van?”
 • 20. szenyo 2012. december 29. 17:07
  „A sok szeretetszoltálat segített is neki, kb csak egy évig lakott a Máltánál a Moszkvai krt.-i "pincében", ahol a szociális munkás felhajtott neki 3 szoc. otthont, ahová vihette volna magát, a kocsiját és az összes cuccát. Rengeteg ruhát kapott, intéztek neki mindent: orvosi ellátást, segélyt stb., de sajnos "szegény embernek" semmi sem volt jó, és mindhárom szoc. otthon (ami között volt ám akadálymentesített is!!!!) képviselőjét elhajtotta.
  Korábbi éveiben máshol is lakott már, szintén szociális intézményben, ahonnan úgy jött el - az ő elmondása szerint-, hogy leku...vázta a főnöknőt.

  Szóval tessék "segíteni" neki, bár szerintem ő maga is tehet jelen állapotról és helyzetről....

  Van ám az éremnek másik oldala is, sajnos.... :(”
 • 19. maci53 2012. december 29. 15:34
  „Fideszes képenviselő <moderálva> barátaival filléres segélykékkkel jópofizik,közben köpönyegforgató haverjaival jót zabálnak ,nagyot isznak kétszer annyi közpénzből.Vannak akiknek mindegy ki főzi a pörköltet Fidesz vagy MSZP ,csak ingyen zaba,ingyen szesz legyen.Ezek tudnak érvényelsülni.Mindíg annak a <moderálva> nyalják aki eteti őketUndorító,képmutató senkiházik.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitel nélkül vettek lakást, mégis viszi a bank - videóval

Jóhiszeműen hitel nélkül lakást vettek, most mégis utcára kerülhetnek. VIDEÓVAL! Tovább olvasom