Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A madárinfluenza tollal is terjed

A madárinfluenza ellen Magyarországon már van védőoltás, hamarosan 150 önkéntesen próbálják ki. Hazánkba költöző madarak főleg az egyelőre fertőzésmentes északról érkeznek, de varjak Ukrajnából is. A szakemberek vitamint ajánlanak, és azt, hogy kerüljük a tömeget.
– A probléma létező, de nem az ajtón kopogtat – fogalmazott tegnap a madárinfluenzával kapcsolatban Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője. A világjárvánnyal fenyegető betegség ellen Magyarországon már elkészült az oltóanyag, melyet hamarosan 150 emberen próbálnak ki. Az önkénteseket az oltóanyag gyártási folyamatában részt vevő jelentkezőkből választják majd ki.

Az oltás beadása után három héttel, majd három és hat hónappal később ellenőrzik a hatékonyságot. Ritoók Emese elmondta, már a vakcina beadása után három héttel kimutatható, hogy kialakult-e a kívánt reakció. Három és hat hónap múlva azt ellenőrzik, mekkora a vérben az ellenanyag.

A szóvivő megerősítette azt az információt, hogy madártollal is terjedhet a betegség abban az esetben, ha a toll fertőzött madár ürülékével érintkezik.

Szegedi biológusoktól arról érdeklődtünk, hogy a betegséget esetleg hordozó költöző madarak érintik-e hazánkat. Holland és svéd kutatók ugyanis úgy vélik, a vadkacsák a madárinfluenza-vírus fő terjesztői.

Molnár Gyula elmondta, a vadkacsák egy része áttelel, másik részük északról, főleg Skandináviából érkezik hozzánk, ott pedig egyelőre nincs nyoma a betegségnek. Ázsiából a vadludak közül az örvös és az apácalúd érkezik Európába, de ezek Magyarországon ritkán fordulnak elő, inkább Lengyelország, Dánia és Németország északi részén jellemzők. Nálunk a nagylilik és a vetési lúd honos.

Barkóczi Csaba hozzátette, Ukrajna felől varjak érkeznek Magyarországra, s bár ott egyelőre nincs megbetegedés, Oroszországban már kimutatták az emberre is veszélyes H5N1 vírust. A biológus elmondta, a vírust hordozó madár viselkedésén illetve tetemén nem lehet észrevenni a betegséget. Ezért a madarászok, a madárgyűrűzéssel foglalkozó szakemberek munkájuk során kapcsolatba kerülhetnek a madárinfluenzával.

Ritoók Emese úgy fogalmazott, emberről emberre még nem terjed a betegség, nincs világjárvány, de az Országos Tisztiorvosi Hivatal fel van készülve arra az esetre is, ha mégis elérne bennünket a betegség. A szóvivő szerint addig is hasonló szabályok szerint ajánlatos eljárni, mint egy „átlagos" influenzajárvány esetén: kerülni kell a tömeget, ajánlott több folyadékot, ásványi anyagot és vitamint fogyasztani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálmák nőttek az újszegedi medencében

A szakadó esőben is több mint százan dolgoztak tegnap a Partfürdőn, a SZIN helyszínén, hogy a mai… Tovább olvasom