Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

A magánorvosban jobban bízunk, mint az állami ellátásban

Az állami kórházakban bízunk legkevésbé, a magán-egészségügyi szolgáltatásokban pedig leginkább – derül ki az ellátórendszerről készített lakossági felmérésből. A mentők és a betegszállítók a második helyre kerültek, de a háziorvosok iránt is nagy a bizalom.
– Csak az állami egészségügybe ne keveredjen be az ember – sóhajtanak fel sokan, mondjuk amikor rokonuk, ismerőseik révén belelátnak a rendszer mindennapjaiba. Általános vélekedés, hogy a betegek elvesznek a „futószalagon".

Mindezt megerősítette az a vizsgálat is, amelyet négy évvel az első felmérés után, tavaly év végén ismét elkészített a Szinapszis Kft. Arra keresték a választ, mennyire bíznak a magyarok a különböző egészségügyi szolgáltatásokban.

A legszembetűnőbb változás, hogy egyre kevesebb azoknak a száma, akik nem tudnak érdemben nyilatkozni. A magánklinikákat például 2008-ban a megkérdezettek 60 százaléka nem tudta osztályozni. A mostani felmérésben már csupán 25 százaléknyian voltak ilyenek – főleg a fiatalok körében ismertek a fizetős egészségügyi szolgáltatások. A magánegészségügybe vetett bizalom azonban csökkent valamelyest négy év alatt – bár még így is magasan vezet.

– Azt gondolom, a teljes egészségügy iránt esik a bizalom – fogalmazott Szűcs Márta, az egyik magán-egészségügyi szolgáltató ügyvezetője. – Ennek oka, hogy a betegeknek sokszor irreálisak az elvárásaik: gyógyíthatatlan betegségekből is szeretnének felépülni, és bűnbakot keresnek, ha ez nem sikerül.

A kutatás

A Szinapszis Kft. 2012 decemberében telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság körében az egészségügyi szolgáltatások megítélését. A válaszadók száma összesen 1002 fő volt, a minta országosan reprezentatív. A piackutató cég hasonló módszerrel és mintán legutóbb 2008-ban vizsgálta a témát.
– Az állam is szolgáltat a befizetett pénzért, a magánszektorban azonban a beteg ezt jobban ki tudja kényszeríteni. Ha ugyanis nem kapja meg azt a kedvességet vagy színvonalat, amit elvár, legközelebb máshová megy, ami viszont a privát tőkéből működő cégeket rosszul érinti.
A mentőszolgálatba, betegszállításba vetett bizalom fokáról 2008-ban még a megkérdezettek 44 százaléka nem tudott érdemben nyilatkozni, ez az arány tavaly év végére a negyedére csökkent. Ez a terület az egyetlen, ahol a lakosság bizalma nőtt: az átlagos osztályzat 3,8-ról 3,9-re változott. A megkérdezettek 37 százaléka maximálisan elégedett volt ezzel a szolgáltatással.

– A vezetők nagy súlyt fektetnek arra, hogy a szakmai színvonal mellett a dolgozók empátiás készségeit is fokozzák – beszélt a bizalom pilléreiről Zentay Attila, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója. Mint mondta, a mindennapokban valóban többnyire érezhető a bizalom: sok személyes és levélben írt köszönetet kapnak munkájukért.
A háziorvosi ellátás megítélése nem változott: a lakosság közel 65 százaléka egy ötös skáláról még mindig legalább 4-es osztályzatot ad a családorvosokba vetett bizalom fokára.

– A háziorvos könnyen elérhető és mindig megtalálható, nem egy távoli és kiszámíthatatlanul működő szakrendelésre kell menniük a betegeknek. Ráadásul emberközeli, időt szán a betegre, és elmagyarázza, amire kíváncsi a beteg – ötletelt a betegek bizalmának okáról Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke.  A legkevésbé továbbra is az állami kórházi ellátásban és a járóbeteg-szakrendelésekben bízunk – még kevésbé, mint négy éve. Ezek átlagosztályzata közepes, maximális elégedettségről csupán 13 százaléknyian beszéltek.

Olvasóink írták

 • 4. állatbarát3 2013. március 23. 18:42
  „"- Az állam is szolgáltat a befizetett pénzért,´
  Ja, de mit és hogyan?”
 • 3. ikszy 2013. március 21. 22:46
  „A beteg nem arra mond rosszat, akinek tízezreket fizetett. Az állami kezelésekor naponta találkozhatott, kínjai közt a személyzettel. Saját házi- vagy magánorvosát meg hetente vagy havonta látta, amikor már hazaengedték a kórházból, és csökkentek megpróbáltatásai. Ezen kár csodálkozni.”
 • 2. Hugika010 2013. március 21. 19:04
  „éééérdekes...vajon miért????? ezen nem kell csodálkozni!!!! de aki nem tudja megfizetni, az hova menjen? ha nem lenne olyan drága a magánorvos, többen is el tudnának menni... igaz akkor ott is hosszú várólista lenne.. így pl. EKG, Szív UH, miegymás, rögtön egy helységben, 1 héten belül, vagy akár másnap...”
 • 1. történész 2013. március 21. 14:48
  „Mert van állami ellátás? azok után ahogyan a rákos betegekről nyilatkozott a 2/3 .... ??Ki mer elmenni oda ?rosszullét után szív terhelési vizsgálat 5 hónap múlva? Na ne már...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premierről megy a nyelvvizsgára

A Simándy-verseny győztese, Szemere Zita énekli Gildát az új Rigoletto-produkcióban. Tovább olvasom