Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

A magas talajvíz miatt egyelőre nincs koporsós temetés Szegeden

Tatabánya után Szegeden a legmagasabb a hamvasztásos temetések száma az országban – mondta lapunknak Balogi Dániel. A Szegedi Testamentum Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, harmadik hete már nem lehet hagyományosan temetni a Belvárosi sírkertben a magas talajvíz miatt.
„A temetések száma 2012. évben 1282 volt, ez az előző évhez képest 47 százalékkal kevesebb" – olvasható a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. tavalyi gazdasági beszámolójában, amelyről pénteken tárgyal a szegedi városi közgyűlés. Hogyan lehet az, hogy 2011-ben hatszázzal több temetés volt a szegedi köztemetőkben, mint tavaly? Vagy az történt, hogy a tavaly elhunyt több száz szegedit nem Szegeden temették el? Felvetődött, sokan hazaviszik a hamvakat, innen a különbség.

– Nem ez történt, ugyanis míg 2011-ben 142, addig 2012-ben 125 esetben vitték haza a hozzátartozók a hamvakat. Egész egyszerűen elírás történt a beszámolónkban, nem 47 százalékkal, hanem 4,7 százalékkal volt tavaly kevesebb temetésünk 2011-hez képest – mondta megkeresésünkre Balogi Dániel.

Magyarországon évek óta folyamatosan növekszik a hamvasztásos temetések száma. Szegeden az anyagi okok mellett – sokkal drágább a hagyományos, koporsós temetés az urnásnál – szerepet játszik még a belvíz is. Az elmúlt években volt olyan esztendő, hogy hónapokig nem lehetett temetni a magas talajvíz miatt a város legnagyobb sírkertjében, a Belvárosi temetőben. – Jelenleg harmadik hete nem lehet már temetni a Belvárosi sírkertben és a tápéi temetőben a magas, 130, illetve 50 centiméteres talajvíz miatt – mondta Balogi Dániel. Úgy véli, talán májusban már lehet koporsós temetést tartani. Addig bértárolást, szarkofágos temetkezést vagy hamvasztást ajánlanak.

Szegeden jelenleg kilenc temető működik, amelyből négyet – Belvárosi, kiskundorozsmai, tápéi és gyálaréti – az önkormányzati tulajdonú Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. tart fenn, a többi egyházi. A beszámolóból kiderül, hogy tavaly a temetések 56 százaléka a köztemetőkben volt. – A temetések több mint 80 százaléka hamvasztásos volt. Tatabánya után – ahol ez az arány 93 százalék – Szegeden a legmagasabb a hamvasztásos temetések száma az országban – mondta az ügyvezető. Megtudtuk, a társaság hagyományos szolgáltatási területén Szegeden kívül négy hamvasztóüzem működik (Csanádpalota, Szolnok, Drágszél, Cegléd), de Pécsre, illetve Ságvárra is szállítanak elhunytakat hamvasztási céllal.

Olvasóink írták

  • 2. istvang58 2013. április 09. 12:17
    „Azért nem kopik fel az álluk a temetési vállalkozóknak, száraz időben sikerül jól összeszedni magukat.
    A NAV ritkán ellenőriz! -tán félnek a pokol tornáccától?”
  • 1. tatam 2013. április 09. 09:22
    „Szerintem a Testamentum 5 működő temetőt tart fenn. Az 5. temető a hamvasztó melletti temető ahova hamvakat és testet is lehet temetni!! Ha a T. munkatársunk, venné a fáradságot és kimenne, láthatná a temető térképét a bejáratnál!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorállással kezdődik az iskolai élet

Hosszú sorok kígyóztak a beiratkozás első órájában az egyik szegedi általános iskolában. Valószínűleg a helyzet máshol is hasonló volt. Tovább olvasom