Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

A magaspadlós autóbuszok akrobatái

Több alacsonypadlós buszt és magasított járdaszegélyeket szeretnének az utasok azokban a megállókban, amelyek közel esnek a szegedi rendelőintézethez. A Tisza-parti városban nyáron útjavítási program indul, az év végéig pedig minden vonalon óránként legalább egy alacsonypadlós járat közlekedik majd.
Fájós lábbal még nehezebb fel- vagy lelépni. Fotó: Schmidt Andrea
Kevés az alacsonypadlós busz Szegeden, és a járdák is megsüllyedtek a megállókban. Ezzel kényszerülnek naponta szembenézni azok az utasok is, akik a szegedi Honvéd téri végállomáson szállnak le és fel a helyi járatokra. A közeli SZTK rendelőt sok idős és fájós lábú ember keresi fel: az úttesttel szinte egy szintre lesüllyedt járdáról nehezen tudják feltornázni magukat a buszokra.

– Egyre nehezebben tudok felszállni a buszokra, talán ha két alacsonypadlós járat közlekedik ezen a vonalon – kesergett a hetvenkét éves, Tarjánban lakó Bálint Ferencné is, aki naponta ingázik otthona és a rendelőintézet között. Ám a közel egy méteres „lépcsőzést" nem csak a idősek nehezményezik. Baráth Imréné szerint komoly akrobatatudással kell rendelkeznie annak, aki magas padlózatú buszra akar szállni.

– Babakocsival sem könnyű közlekedni, ezért a lányom is megvárja az alacsonypadlós járatokat. Persze ha siet az ember, nem válogathat – mondta.

– Nemrég írtunk ki közbeszerzési pályázatot újabb tizenegy alacsonypadlós autóbuszra. E járműveket, reményeink szerint, még december 31-e előtt forgalomba állítjuk. Ezzel huszonhétre nő a buszpark alacsonypadlós állománya, ami lehetővé teszi, hogy minden vonalon, minden órában legalább egy alacsonypadlós járatot tudunk majd indítani – mondta Szeri István. A Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta, eddig sem hasraütésszerűen jelölték ki az alacsonypadlós járatok útvonalát. – Kikértük a mozgássérült-egyesületek véleményét. Ha a számítógép-vezérelt járművek alja az úttesthez ütődik, a rendszer leblokkolja a mechanikát, és a busz nem tud tovább közlekedni, tehát az út minőségére is tekintettel kell lennünk.

Kijavítva
Szegeden a napokban kezdődik és őszig tart az a széles körű útjavítási program, amit 750 millió forintból végeztet el a városvezetés. A városüzemeltetési irodára egyébként bárki telefonálhat, aki balesetveszélyes vagy nagyon elhanyagolt járdarészt lát a városban. Ha a kérdéses szakasz valóban veszélyes a járókelőkre, azt néhány hét alatt rendbe tudják hozni a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garden Party Újszegeden

A világhírű izlandi formáció, a Mezzoforte jövő héten érkezik Szegedre, pénteken este 9 órakor… Tovább olvasom