Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita

A Cigányszerelem Zórikája után újra primadonnaként lép színpadra a Dóm téren Rácz Rita, aki Rolla grófnőt alakítja a Mágnás Miska előadásain.
A Szegedről indult koloratúrszopránt az Operaház is elhalmozza szerepekkel.
– A Cigányszerelem Zórikájaként többet kellett énekelnem és kevesebb prózai jelenetem volt. Zórika egy álmodozó kislány, aki beleszeret egy cigányfiúba – Rolla sokkal komolyabb, összetettebb színészi feladat. A Lehár-operettben is együtt szerepeltem Molnár Piroskával és Stohl Andrással, de ott nem volt közös jelenetünk, most viszont több is van, és sok múlik rajtam is. Nagy tisztelettel és csodálattal figyeltem, ahogyan a színész kollégák dolgoznak, mindannyian nagy szeretettel fogadtak, és sokat segítettek. Molnár Piroskát régóta ismerem; amikor még a színművészetire jelentkeztem, őt kértem meg, hogy segítsen felkészülni a felvételire, mert már akkor is őt tartottam az egyik legnagyobb színésznőnknek. Mindent tud, a szakma összes csínját-bínját, fortélyát. Akkor még álmomban sem reméltem, hogy egyszer majd együtt léphetek vele színpadra a Dóm téren. Alföldi Róbert rám is szólt az egyik próbán: szép, hogy meg vagyok hatódva, hogy Piroskával énekelhetek, de próbáljam meg ezt elfelejteni. Nehéz volt, de remélem, az előadásokra sikerül – mondja Rácz Rita, aki Szegedről indulva vált keresett, több színházban is fellépő koloratúrszopránná. A Mágnás Miska Dóm téri előadásait a férje, Silló István karmester vezényli, akivel öt évvel ezelőtt épp itt ismerkedtek meg.

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Ha külön dolgozunk, akkor is mindig megbeszéljük otthon a munkát, most a közös produkció is gyakran szóba kerül. A szegedi szabadtéri meghatározó az életünkben, mert minden fontos közös állomás ide kötődik. 2007-ben, a Marica grófnő Dóm téri próbáin találkoztunk, ő dirigált, én pedig Lukács Gyöngyit coveroltam mikrofonnal a kezemben, István mellett ülve. Olyan jól dolgoztunk együtt, hogy közben szerelem szövődött köztünk. 2009-ben már úgy próbáltuk a Cigányszerelem-produkciót, hogy közben az esküvőnkre is készültünk. Viccesen alakult, mert a színpadon is volt egy esküvőm az operettben, majd nem sokkal később egy igazi is a valóságban – meséli Rita, akinek másfél évvel ezelőtt kislánya született. A kis Sárát – aki apukájától abszolút hallást örökölt, és egyedül már nem is engedi skálázni az édesanyját, rögtön odaáll ő is a pianínó mellé – most a nagymama, Fekete Gizi gondjaira bízták.

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Lovaglóruha és díszmagyar

– A lovaglóruhám roppant kényelmes, és nagyon szexisnek érzem benne magam. A finom anyagokból készült, csodálatos díszmagyar ruhával először meg kellett tanulnom bánni, mert nagyon hosszú és nagy. A jelmeztervezőnek, Füzér Anninak remek szeme van, pontosan tudja, mit kell kiemelni és mit eltakarni; tökéletes alakot csinált nekem a ruháival, amelyeket boldogan viselek – fogalmaz Rácz Rita.

– Anyukám hősiesen vállalta, hogy amíg mi próbálunk, fellépünk, ő sziksóstói nyaralójában vigyáz a kislányunkra. Mesébe illő idilli boldogságban eljátszogatnak négyesben a cicával és a kutyánkkal.
Rita nem panaszkodhat, elhalmozzák feladatokkal. Ahogy befejezi a Mágnás Miska-előadásokat, másnap már utazik Debrecenbe, ahol a János vitézt próbálják. A Francia királylányt énekli a szeptember 21-i bemutatón – később ugyanebben a szerepben az Operaházban is fellép.

– Sok a munkám az Operaházban, ahol a következő évadban újra Adél szerepét énekelem majd A denevérben. Imádom Dzsufit a Pomádé király új ruhája című Ránki-operában, és nagyon készülök arra is, hogy Richard Strauss Arabellájában a mi szereposztásunk is bemutatkozzon. Miklósa Erikát váltva Fiakermillit alakítom majd. Az Ariadné Naxoszban című másik Strauss-darabban Zerbinettaként mutatkozom majd be 2013 májusában. Alig várom, mert egy csodálatos szerep! Bátor Tamás felkérésére énekeltem már Zerbinetta áriáját a miskolci operafesztiválon; komoly megmérettetés minden koloratúrszoprán számára. Ománban, a 2011 októberében megnyílt Maszkati Királyi Operaházban a tavasszal nagy sikerrel mutattuk be Mozart Szöktetés a szerájból című darabját Káel Csaba rendezésében. Én Blode szerepében léptem fel, Ozmint a legendás basszus, Kurt Rydl énekelte; ugyanazzal a csapattal Pesten is felújítjuk az operát.

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Olvasóink írták

 • 16. Esztinyó 2012. augusztus 19. 12:32
  „Kedves Kutya11!
  Kinek kellene börtönben ülnie? A művésznőnek? Csak mert ez a cikk még mindig róla szól, nem másról. Ezért nem is értem a hozzászólásodat...”
 • 15. Kutya11 2012. augusztus 19. 11:18
  „még ülnie kellene de itt a Csillagban!!!!!!

  van még arca kiállni a köözönség elé??”
 • 14. Deadman 2012. augusztus 19. 08:01
  „Nagyon Jól szórakoztunk Tegnap az előadáson..Pár negatívumot és pozitívumot leírnák..Pozitívumokkal Kezdeném..Eszméletlen jó volt a diszlet Nekem legalább is anygon tetszett a megoldások is ahogy mozgatták Őket előadás közben..
  Nagyon tetszett pár színész játéka

  Pl Pixie és Mixie -t alakító két színész szerintem rettemnetesen jól csinálták a dolgukat..Marcsa és Rolla megformálója is nagyon jó volt..Molnár Piroska dettó és a Gróf ahogy mondta hogy Rooooollllllaaaa az fantasztikus volt..Ha elvonatkoztatunk attól a ténytől hogy Stohl-nak még a bötrönben kéne lenni Ő is nagyon jól játszotta a szerepét...De sztem messze nem volt olyan jó mint a többiek Ő hozta amit tudott de NEm Ő vitte a hátán a darabot

  Pár negatívum..Felesleges volt szerintem belevenni a tolvaj cigányos jelenetet mert semmi funkcionalitása nem volt és azt eddig is tudtuk hogy a kisebbsíg a lop mint az állat....A Zsidós rész dettó felesleges volt ilyennel aktualizálni egy egyébként igen jó darabot szintén feleslegesnek éreztem de ha azt nézem hogy ki is volt a rendező akkor talán érthető a rajongása a holokauszt népe iránt...

  Ezektől eltekintve egy szinvonalas jó előadást láthattam a párommal
  Sajnos az 1949-es Mágnás Miskát csak filmen láthattam ezzel a szereposztással Gábor Miklós Sárdy János Németh Marika Mészáros Ági Latabár Kálmán Latabár Árpád
  és természetesen az az etalon

  De A Szegedi Nemzeti Szinház Mágnás Miska előadásai is jobbak voltak szerintem úgy 1979-1980 körül

  De Összeségében egy igazán remek élménnyel lettünk gazdagabbak azóta is a csirri birri csirri birri -t dudolgatom :)))”
 • 13. roxper 2012. augusztus 18. 21:28
  „A szélsőségesek megint "kulturáltan" kitombolták magukat, gratulálok az értelmi szintetekhez! :D”
 • 12. Queenmargareth 2012. augusztus 18. 21:21
  „Nos, a művésznő igazán sztár. Gratulálok a sikereihez.”
 • 11. lidi 2012. augusztus 18. 18:05
  „nem értem, hogy miért Stohlról folyik a vita a Rácz Ritával készült interjú kapcsán? És miért nyilatkoznak egyesek úgy, mintha mindenki véleményét tolmácsolnák, holott csak a saját ostobaságukat szajkózzák?
  Az előadás nagyon klassz volt, és benne Rácz Rita is. Gratulálok!”
 • 10. Esztinyó 2012. augusztus 18. 17:36
  „Még jó, hogy a fenti cikk Rácz Ritáról szól. Nem értem, miért kell minden, Mágnás Miskával kapcsolatos íráshoz tartozó fórumon Stohl Andrást szidni.”
 • 9. Szabadszombat 2012. augusztus 18. 17:33
  „sőt tovább sorolom: ne olvass bizonyos íróktól, ne olvass bizonyos cikkeket, ne néz TV-t.
  P.S.: remélem tavaly a Hairt sem nézted meg.”
 • 8. Szabadszombat 2012. augusztus 18. 17:30
  „Ilyen alapon szinte egyetlen koncertre, vagy moziba sem lehet elmenni, mert biztosan valamelyik színész a szereplők közül, alkoholista, drogos,ült már börtönben....”
 • 7. tavimaszlag 2012. augusztus 18. 16:54
  „nagyon tetszett a darab, kellmesen szórakoztunk!”
 • 6. comment 2012. augusztus 18. 16:53
  „Egy csalót, hazug, alkoholista, drogost nem értem hogyan lehet ennyire sztárolni? Pedig csak egy ripacs!
  Sokunk számára nem csak színészileg, de már emberileg is nagy nulla.
  Most mondhatjátok...mindenkinek kell adni egy esélyt a megjavulásra: hát ő már kapott többet is, nem csak a közönségétől, nem csak a teremtőtől (napokig volt kómában) hanem a bírójától is, de ezekkel a többszörös visszaeséseivel rég kimerítette annak tárházát, hogy bármikor, bárhol feltűnik, lészen az bármilyen jónak ígérkező műsor én a jelenlétemmel nem tisztelem meg őt, de úgy látom vagyunk ezzel többen is így.
  S még annyit, hogy nem csak magát húzza a mélybe, hanem Szegedet ahol játszik, a műsort, a többi szereplőt akik vele együtt játszanak, hisz ők azonosulni tudtak azzal a sok rosszal, amit a stolbuci elkövetett.....
  Szép napot....”
 • 5. Szabadszombat 2012. augusztus 18. 15:34
  „Megnyugtatásképpen Stohl nem a főszereplő volt, hanem a címszereplő! Nem ő vitte a hátán a darabot, ami szerintem nagyon jó kikapcsolódás volt.”
 • 4. Zotya100 2012. augusztus 18. 15:17
  „2. - Dettó!”
 • 3. Szabadszombat 2012. augusztus 18. 15:16
  „Sajnálhatod!”
 • 2. pinksugar 2012. augusztus 18. 14:29
  „Nagyon szeretem ezt az operettet,meg is szerettem volna nézni,de a stohl főszerepe kiverte a biztosítékot,és egyben a fejemből a tervem.”
 • 1. booo 2012. augusztus 18. 12:28
  „Mágnes Miska.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Iható˝ kokain az ablakmosó folyadék helyén

Egy cipőt ment vásárolni Szerbiába az a szlovák nő, akinek a Skodájában kokain gyanús anyagot találtak a pénzügyőrök. Folyékony állapotban. Tovább olvasom