Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

A magyar gyomor hőségen is igényli a töltött káposztát

Röszke - Izzott a levegő Röszkén: nem csak a forróság, hanem a 32 bográcsban felrakott töltött káposzta miatt is. A határon túli vendégekkel erősített gasztro versenyen még a zsűri is elismerte, hűvösebb időben jobban csúszik a szárma.
Nagykorúvá vált a röszkei Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Verseny: szombaton 18. alkalommal gyújtottak a bogrács alá a töltött káposzta nagymesterei. – Ebben a hőségben még végigkóstolni is megterhelő ez a hagyományos ételt, a magyar gyomor viszont igényli a szármát – fogalmazott a főzőverseny megnyitóján Csányi László, Mórahalom alpolgármestere a zsűri tagja. Igaza volt: a tikkasztó napsütés elől a sátrakba menekülők minden erejükkel a töltött káposzta evésre készültek; ki pálinkával, ki üdítővel.

Délelőttre mennyei illatok nehezítették a felforrósodott levegőt, egyszerre 32 csapatnál rotyogott a bográcsba készített, néhol füstölt oldalassal, máshol tárkonnyal ízesített inkább téli, mintsem forró, könnyed nyári étel. – Osszák kétfelé a csapatot: egyikük főzzön, míg a többiek a fröccsöt készítsék – javasolta a résztvevőknek Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács. Hozzátette: nyáron akár pulykából, kaprosan is elkészíthetjük a töltött káposztát, ami így sokkal fogyaszthatóbb a disznóvágásokon felszolgáltaknál.

Melegétel. A szerző fotója
Melegétel. A szerző fotója

Fidel Gastro, Kuttyogós káposzta, Három Tenor kotyvasztása: a csapatok a névválasztással is színesítették a szombati főzőversenyt. – Babérlevél, kömény, majoránna. Ezeket raktuk a hagyományos böllér recepthez, a káposztát fán főzzük, ettől még jobb lesz az íze – árulta el a titkot a vajdaságból érkezett Bohata Károly. A komáromi Boros Sándor még a vajdaságiakon is túlment: újításként batyuban főtt, tárkonymasnival átkötött, majd szőlőlevéllel gondosan lefedett szármával készült. – Kapor és borsikafű is került a töltelékbe, az ízekért a reggel pirított szalonna is felel – magyarázta a főszakács. – A vége úgy is az lesz, hogy hip-hip hurrá: nyertünk – előlegezte meg a győzelmet a komári férfi.

Délben a vajdasági vendégekkel együtt Röszkére érkezett Kuba szerbiai nagykövetasszonya, Mercedes Martinez Valdes. – Jó hangulatú, családi rendezvény – ilyennek látjuk a főzőversenyt – mondta Borbásné Márki Márta. Röszke polgármestere elárulta: minden évben több csapat nevez, a szerb vendégek mellett a romániai Végvárról is érkeztek szakácsok. A hőmérséklet emelkedésével a résztvevők együtt főttek az ízletes étellel, szinte mindenki elkészült ebédidőre. A Csányi László, Frank Sándor, valamint Fülöp László alkotta zsűri figyelte az ízharmóniát, a tájjellegű fűszerezést, de még a tálalást is.

Olvasóink írták

  • 13. RádyJóska 2012. augusztus 09. 11:07
    „Nemsokára 10 éve nem fogyasztok húst, így hússal töltött káposztát sem. Szerintem nagyon finom étel, készíthető egészségesen is, akár húsból, vagy hús nélkül is, úgy, hogy a húsevők is megnyalnák mind a tíz ujjukat utána. Persze, ez csak az én véleményem és nem szeretnék senkit sem elítélni, vagy megtéríteni. Mindenkinek jó ebédet kívánok az étvágyához.”
  • 12. Ivett0826 2012. augusztus 06. 17:02
    „A káposztafőző fesztiválnak megvan a saját hangulata, mint ahogyan az ételnek is a hagyománya. Az aki nem volt ennek részese nem is tudja milyen valójában maga ez a rendezvény, az ételről nem is szólva. Az utóbbit nagyon sokféle módon lehet elkészíteni, figyelembe véve ki hogyan szereti. A rendezvény szervezettsége, színvonala a település polgármestere és az Őt segítők munkáját tükrözi. Minden elismerésem ezeknek embereknek.Szívből gratulálok nekik és további sok sikert, erőt, egészséget kívánok nekik ahhoz hogy ez a fesztivál évekig megrendezésre kerülhessen.”
  • 11. Queenmargareth 2012. augusztus 06. 14:59
    „10. van, de minek???:)”
  • 10. Smerdis 2012. augusztus 06. 14:23
    „azért a Norbi update borzalmak és a zsírtól csöpögő magyar konyha között is van ám élet :)”
  • 9. Zotya100 2012. augusztus 06. 12:23
    „Egy hűvös, légkondis étteremben, ha éhes vagyok, bármikor szívesen megeszem, de ebben a hőségben nem igazán vonz.”
  • 8. Queenmargareth 2012. augusztus 06. 09:57
    „jó is a norbikaja:)))))))))igaz, hogy a káposztában, főleg savanyún rengeteg a c-vitamin, de utálkozzatok:)”
  • 7. roxper 2012. augusztus 06. 09:10
    „Én is kifejezetten utálom!”
  • 6. maci53 2012. augusztus 06. 07:52
    „2Ez nem a bélférgesek kajája.”
  • 5. sörpocak 2012. augusztus 06. 06:19
    „Isteni finom!
    Sajnos nagyon sokan a mai gyerekek közül, mivel ki van tiltva az iskolai étkeztetésekről, nem is ismerik!Otthon meg a pénztelenség miatt nem tudják fogyasztani.:(( Sajnos!Én még ettem az általánosban .Mármint a menzán.:)”
  • 4. Apátfalvi** 2012. augusztus 05. 19:02
    „2. Miért, te mit szeretsz?

    A szárított zöldséget egy kis zsírszegény kukacporral, vagy mi???”
  • 3. Queenmargareth 2012. augusztus 05. 18:53
    „valaki küldjön!!!nincs is finomabb étel!”
  • 2. Smerdis 2012. augusztus 05. 17:19
    „borzalmas egy étel...”
  • 1. exdeus 2012. augusztus 05. 11:29
    „"hőségen is igényli" -> hőségben is igényli”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérrendezés: örvendő orvosok, bosszús ápolók

Az ápolók között feszültséget okozott a bérrendezés: a diplomásokét jóval kevesebbel emelték, mint középfokú végzettséggel rendelkező kollégáikét. Tovább olvasom