Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

A magyar kabaré gyöngyszemei a REÖK-ben

Szeged - Salamon Bélát, a hazai kabaré egyik szülőatyját idézi meg Székhelyi József estje február 13-án a REÖK-ben. A Lennon- és a Vinkler-tárlat már most rengeteg látogatót csábít a kiállítóházba.
Két hete látogatható a Fantasztikus realizmus – Vinkler 100 című kiállítás a REÖK-ben, amely a szabadkai születésű, hosszú évekig Szegeden élő képzőművész több mint nyolcvan alkotását mutatja be. Egy hete pedig a már jó előre hatalmas érdeklődésnek örvendő, John Lennon művészetét bemutató tárlatot nézheti meg a közönség.

Székhelyi József Salamon Béla szerepében.
Székhelyi József Salamon Béla szerepében.
Fotó: DM/DV

Izgalmas képzőművészeti színfoltok várják tehát a látogatókat a ház összes termében. Vinkler László jubileumi kiállítása az egész életpályát átölelő anyag segítségével vezet be a zseniális képzőművészeti univerzumba. Láthatunk tőle foltfestészetet, kubista, szürrealista műveket és példákat kitűnő portréfestészetéből is. A szegedi rajz tanszéket alapító mester alkotásai kötelező látványosságok.

Folytatódnak az állandó programok

A téli szünet után ismét elindulnak a REÖK állandó programjai, így a következő héttől már lesz Gyerök Kör, ZMK-koncert, Helen Doron-matiné, Önképzőkör és művészettörténeti előadások is.

Szintén kihagyhatatlan a tragikus sorsú zenészlegenda, John Lennon művészeti alkotásaiból nyílt tárlat, amelyen olyan relikviákat is láthatnak az érdeklődők, mint Lennon ikonikus szemüvege. De megéri megnézni már csak azért is, mert a korábban szintén a REÖK-ben kiállítást kapott Andy Warhol egy Lennonról készült alkotása is a falra került.

A téli szünet után a színházi előadások sora is elindul, méghozzá egy kiemelt programmal: Székhelyi József a hazai kabaré egyik megteremtőjét, Salamon Bélát idézi meg február 13-án 19 órától. Murányi Péter, a színdarab írója szerint méltatlanul kevés szó esik erről a jelentős személyiségről, amin ideje változtatni.

– Életén keresztül egy olyan korszakot tudunk bemutatni, amelyben a kisember, a pesti kisember hosszú évtizedeken keresztül derült a másik pestin, aki sohasem változott, csak a kor változott meg körülötte, többször is – vallja Murányi. – Egyetlen arca volt, és álarcok helyett is ezt öltötte fel estéről, estére, ez ő maga volt, aki nagy adományozóként jókedvre derített olyan korban is – amikor lehetett –, amelyekben nem éppen a derű volt a meghatározó hangulat.

Az estre – amelynek a rendezője is Székhelyi – jegyek már kaphatók a REÖK jegyirodáján elővételben 1500, az előadás napján pedig 2000 forintért.

(x)

Olvasóink írták

  • 1. maci53 2012. február 05. 15:20
    „Szerintem Jóska nyomába sem léphet elődeinek”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz gáz és villany a hideg napokban

A duplájára ugyan nem nőtt hétfő óta a gázfogyasztás, de jelentős az ugrás decemberhez képest. Tovább olvasom