Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A magyar paprika kitörési pontja

Megdőlhet a szabadföldön termesztett szegedi paprika hegemóniája: a kutatók olyan hibrideket fejlesztettek ki, amelyek fólia alatt a mostani fajtáknál tízszer nagyobb hozamot produkálnak, és a minőségük is állandó. Szakemberek szerint csak az új fajták magas hozama miatt válhat olcsóbbá a magyar paprika, és verheti meg az olcsó déli importot.
Fotó: Karnok Csaba
A magyar paprika nagyon finom, nagyon szép, de termesztése roppant költséges. Emiatt a feldolgozóipar is csak drágán tudja megvásárolni a termelőtől a paprikát. A drágaság természetesen relatív: a paprikával foglalkozó családok kevésnek érzik a kapott pénzt, a feldolgozóipar viszont azt mondja, a déli államokból jóval olcsóbb beszerezni a nyersanyagot. Ezért él a különböző eredetű paprikák keverésének lehetőségével az ipar, leginkább a zsákos, a nagyban eladott őrlemények esetében.

Úgy tűnik, hogy a szegedi kutatók tízéves nemesítés után – amennyiben a gyakorlat is igazolja őket – megtalálták az ellenszert. Olyan hibrideket állítottak elő, amelyek az eddigi hozamok tízszeresét képesek produkálni. Ha azt vesszük, hogy a legjobb években is maximum 12-15 tonna nyersárut szüreteltek le egy hektárról (Spanyolországban 50 tonna az átlag), akkor tízzel szorozva elképesztő mennyiséget kaphatunk. S mint tudjuk: minél nagyobb a mennyiség, annál kisebb az előállítás költsége.

Somogyi György, a kalocsai központú Fűszerpaprika Kutató-fejlesztő Kht. tudományos osztályvezetője elmondta: az idén bejelentett két hibridet, a Délibábot és a Picadort a konkurenciával, a spanyolokkal együtt nemesítették. A kutatások tíz évvel ezelőtt kezdődtek, a spanyolok a munka termesztéstechnológiai feladataiban, a szegediek a nemesítésben vállaltak szerepet. A hibrideket azonban csak fólia alatt lehet termeszteni, ennek köszönhetően lesz állandó a paprika minősége, júniustól októberig pedig egyfolytában szüretelhető. Egyre többen támogatják anyagilag is a programot: a termelők már vásároltak vetőmagot, két nagy feldolgozó pedig komoly érdeklődést tanúsít az új magyar paprika iránt.

Drámai csökkenés a felvásárlásban

Bartos András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója elmondta: már csak a jó nevű húsipari cégek vásárolnak tőlük – a 2004-es aflatoxinos hisztéria miatt – zsákos kiszerelésben, nagy mennyiségben paprikát, a többiek egyenesen külföldről szerzik be az árut. Emiatt a felvásárlások drámai mértékben visszaestek a szegedi tájkörzetben. A Szegedi Paprika Zrt. maga már nem is szerződik a termelőkkel, a szárítmányokat az új tulajdonostól, a sükösdi Házi Piros Paprika Kft.-től szerzi be. Olcsóbb ugyanis szárítmányt venni, mint felvásárolni a nyersanyagot és azt helyben szárítani. A Szeged környéki, még „paprikázó" termelőkkel is a sükösdi cég köt szerződést, a termést az üllési és mezőhéki szárítójában veszi át. A Szegedi Paprika Zrt. idén már csak ezer tonna alatti őrleményt állít elő, régebben ez a mennyiség elérte az 1500 tonnát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica hazajuthat az első születésnapjára

Katica még meg sem született, máris eldőlt a sorsa. A kórházból intézetbe került, mivel édesanyja… Tovább olvasom