Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

A magyar szusi kolbászhús szalonnabőrben - galéria

Zsíroskilincs néven első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szerveztek kolbásztöltő versenyt szombaton Algyőn.
A böllérnap, hurka- és kolbásztöltő verseny műfajában valljuk be, nehéz újat mutatni. Néhány algyői fiatalnak mégis sikerült. Ha mással nem, a rendezvény elnevezésével biztosan. Az algyőiek kolbásztöltő versenye a Zsíroskilincs nevet a kapta. A szervező, Torma Tibor még logóval ellátott pólót és matricákat is készíttetett az eseményre. A díj pedig mi más lehetett volna serleg, vagy kupa helyett, mint egy kilincs.

- Néhány éve barátokkal találtuk ki, hogy megtanulunk kolbászt készíteni. Munka közben mindig zsíros lett a kilincs, innen az elnevezést. Baráti hülyéskedésből nőtte ki magát a verseny - mondta Tibor.

A Civil Szervezetek Házában tizennégy csapat mérte össze tudását. A 3 ezer forint nevezési díjért öt kiló húst, tíz méter belet és egy kupica pálinkát kaptak, a többiről mindenki maga gondoskodott. 

A Kolbászolók csapata tótkomlósi recept szerint készítette a kolbászt, bors nem került bele. Az Algyői borbarátok füstölt paprikával ízesítették az ételt, illetve könnyed, gyümölcsös királyleánykával kínálták a kíváncsiskodókat. 

- A sajtókolbász nem túl szép, viszont annál finomabb, mert rozmaringgal, majoránnával és chilivel ízesítettük - árulta el Révész Zsolt, az Él a vidék csapat egyik tagja. A tévések különböző hosszúságú kolbászait a mikrofon- és kameraállványra lógatták föl.
Zsíroskilincs - Kolbásztöltő verseny Algyőn - Fotó: Frank Yvette


A kolbászokat háromtagú zsűri kóstolta. Az íz mellett díjazták a tálalást és a csapatmunkát is. Az egyik zsűritag, a Gypo Circus algyői basszusgitárosa, Kecskeméti Sándor azt mondta, ősszel járt a békéscsabai kolbászfesztiválon, de az ottani töltők beírhatnak maguknak egy gyenge kettes osztályzatot. - Itt nem tudok hibát találni a kolbászokban. Minden kolbászbak ilyennek kellene, hogy legyen - fogalmazott.

A különlegességek sorát gyarapította az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesület (ALTE) magyar szusi elnevezésű specialitása. Füzesi István elárulta, kolbászhúst tekertek szalonnabőrbe és azt sütötték meg, így készült a magyar szusi.

Az első helyezett a Magyar Tartalékosok Szövetsége Algyői Klubja lett. Másodikként az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesület, harmadikként pedig a Zsibongó néptánccsoport végzett.
Két különdíjat is kiosztottak: az egyiket Csókási és unokái, a másikat a Gyevi boszik kapták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokszor igazoltatják a hajléktalanokat

Sokszor igazoltatják a hajléktalanokat
Sérti az egyenlő bánásmódhoz való jogot a hajléktalanok gyakori igazoltatása Budapesten, megszüntetésére most egyezség született. Tovább olvasom