Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

A majom és a pizzaszörny - értékeltük Szeged pizzáit

Szeged - Hat helyről rendeltünk pizzát Szegeden péntek délben, majd szubjektív és objektív szempontok szerint megpróbáltuk értékelni ezeket.
 Vergilius Kelt tésztája

A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Olasz eredetű étel, amely mára az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, amelyet paradicsom- vagy tejfölalapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek. A tésztát végül reszelt sajttal szórják meg, és sütőben megsütik.

Találomra választottunk ki hat szegedi pizzériát péntek délben, és néhány perc eltéréssel rendeltünk. Minden helyről ugyanolyan – sonkás-gombás – pizzát kértünk, normál méretben. A rendelés és a kiszállítás idejét, valamint az árakat feljegyeztük, majd a szubjektív szempontokat, mint az íz, illat és a látvány, rögtönzött szerkesztőségi értekezleten vitattuk meg.

Leggyorsabban a Pizza Monkey (magyarul majom) futára érkezett: a rendeléstől számított 28 perc elteltével. Ekkor még nem volt összehasonlítási alapunk, ezért a látványt átlagosra értékeltük. Kellemes gombaillat gomolygott a dobozból. Ajándékként a céget reklámozó hűtőmágnes és matrica volt a dobozban. A 32 centis pizza 990 forintba, a kiszállítás 300-ba került. Nem sokkal később futott be a Pizzamonster (Pizzaszörny). A vékony tésztájú étel 1250 forintba került, a szállításért ugyanannyit számoltak föl, mint a konkurencia. A monsteresek egy Túró Rudival ajándékoztak meg. Ránézésre ez az étel volt a legétvágygerjesztőbb.

Egy időben érkezett Szeged egyik legnépszerűbb és legrégebbi pizzériájának, a Margarétának, valamint a Görög Pizzériának a terméke. A Görögé kisebb a többinél, cserébe olcsóbb. Egyik kollégánk lapos melegszendvicsként jellemezte. Az íze is az volt, mármint lapos.

Sonkás-gombás pizza. Kerek és finom. Fotó: Frank Yvette
Sonkás-gombás pizza. Kerek és finom. Fotó: Frank Yvette

A Pizzafutár és a Pizzatorony ételére kellett a legtöbbet – egy órát – várni. Mindkét doboz átázott a párától, valószínűleg a Szabadkai úti szerkesztőségbe jött legutoljára a futár. „Gombás pite" – így jellemezte az ételt egyikünk. A nedves papírdobozban egy eperízű PEZ cukorka lapult.

„Illata nincs, íze se nagyon, csak az átázott papír szaglik" – hangzott az ítélet. Semmilyen ízt nem tudtunk azonosítani. Sem a sajtot, sem a paradicsomszószt, sem pedig a sonkát nem éreztük. „Íze van, de nem jó: sós, erősen paradicsomos a szósz" – értettünk egyet a Pizzatorony főztjét kóstolgatva. Az egyikért 1480 forintot, a másikért 1415-öt fizettünk.

A dobogós helyre a Pizza Monkey, a Pizzamonster és a Margaréta tésztája került. Ez utóbbi esetében van, akinek nem tetszik a pizza túl lisztes alja vagy kissé vastag széle, de a szószt kivétel nélkül mindenki dicsérte.

Az első helyen holtversenyben végzett a Margaréta és a Pizza Monster. A Horváth Mihály utcában készült pizza a szósznak köszönheti az első helyet, a monsteres fiúké pedig „egyben volt". Ez volt az a pizza, amelyik ránézésre is mindenkinek tetszett, és az íze sem okozott csalódást senkinek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden tizedik magyar pajzsmirigybeteg

A tünetekről, kezelésről, megelőzésről dr. Domokos István endokrinológus főorvos ad bővebb… Tovább olvasom