Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

A Maros virágzik, a Tisza még nem - fotók, videó

Szeged - A Tiszára még várni kell, de a Maroson már megindult a tiszavirágzás. Akik értenek hozzá, azt mondják, hogy még csak most jön a java!

Tízezres tömegben rajzik a tiszavirág (Palingenia longicauda) a Maros-torkolatnál, miközben a Tiszán a napokban esténként még csak néhányat láttak a csónakázók, kajakozók. Ugyanez a helyzet a folyón északabbra is. Vajon miért?

Albert András természetvédelmi őr azt mondta, a Maros hőmérséklete két és fél fokkal magasabb, mint a Tiszáé, ez lehet a magyarázat. A Maroson látott rajzás sem nagy még: az igazi virágzás milliós tömeget jelent. Ehhez a jelek szerint még néhány napot várni kell.

Ha nem akar kimenni a melegbe, hogy megnézze őket, megpróbáltuk minél közelebb hozni az állatokat.A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű, látványosan rajzó kérésze. Életmenetét mintegy három éves lárva stádium, és mindössze néhány órás imágó (kifejlett rovar) állapot jellemzi - mondta el nekünk Albert András, természetvédelmi őrkerület-vezető a csónakban. - A figyelemre méltóan szinkronizált rajzás során a lárvák szárnyas alakká alakulnak. A kibújás, illetve a szinkronizáció működése, a kiváltó ingerek nagyrészt ma is ismeretlenek. Éppen ezért a pontos időpontja sem jelezhető előre.

Tiszavirágzás a Maroson. Fotó: Kuklis István (galéria)


- A tiszavirág valaha elterjedtebb volt, de az utóbbi évtizedekben egész Európában csak a Tiszában és mellékvizeiben található meg. A fogyatkozás fő okaiként a folyószabályozásokat és a szennyezéseket szokták megjelölni. Egészen újkeletű, érdekes és természetvédelmi szempontból örvendetes fejlemény, hogy az elmúlt napokban a Rábán is megfigyeltek kisebb rajzást - mondta el Albert András.

 

Tiszavirágzás - ahogy olvasóink látják. Fotó: Tudósítóink (galéria)

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exupéry kabátja a Móra-múzeumban

Több hónapos szervezés után érkezett meg Franciaországból a Móra Ferenc Múzeumba Antoine de… Tovább olvasom