Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

A marosvásárhelyi pogromra emlékezett a szegedi KDNP

Szeged - A megemlékezésen részt vett Kalmár Ferenc Csongrád megyei és Haág Zalán szegedi önkormányzati képviselő is.
Gyertyagyújtással és imával a 25 évvel ezelőtti marosvásárhelyi pogrom magyar áldozataira emlékezett hétvégén a Kereszténydemokrata Néppárt Szegeden, az Árpád téri Trianon-országzászló keleti oldalánál. A megemlékezésen részt vett Kalmár Ferenc Csongrád megyei és Haág Zalán szegedi önkormányzati képviselő is - írta sajtóközleményében a KDNP szegedi szervezete.

A szegedi kereszténydemokraták vezetői szerint a magyar-román megbékélés alapvető feltétele lenne a kisebbségi magyarság közösségi, illetve nyelvi jogainak elismerése és a gyakorlatban történő alkalmazása, valamint a székelyföldi területi autonómia megvalósításának engedélyezése.

Az 1990-es marosvásárhelyi pogromra emlékezett a szegedi KDNP. Fotó: DM
Az 1990-es marosvásárhelyi pogromra emlékezett a szegedi KDNP.
Fotó: DM

Emlékeztettek, 25 évvel ezelőtt, 1990 márciusának ezekben a napjaiban több halottat és sebesültek százait követelte a magyarellenes pogrom a székelyföldi Marosvásárhelyen. Az akció felelőseit azóta sem büntették meg, kizárólag ártatlan magyarokat érintett a felelősségre vonás.

A pogromhoz asszisztáltak a korabeli román fegyveres erők és hatóságok – sokak szerint utóbbiaknak az etnikai színezetű összecsapások kirobbantásában is komoly szerepük volt. Mára a románság számára is világossá vált, hogy szélsőséges politikusok hecckampánya fordította a nemzetiségi jogaik elismeréséért békésen demonstráló magyarság ellen a környékbeli románokat, ami egyes politikusok rövid távú hatalmi érdekeit szolgálta, hosszú távon viszont komoly károkat okozott a román és magyar nép kapcsolatában - olvasható a párt sajtóközleményében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuniszban volt a terrortámadáskor a szegedi Földi Zoltán pilóta

Éppen Tuniszban tartózkodott a 23 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény idején a szegedi Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós-producer. Tovább olvasom