Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A Mars téri potyautasok is fizetnének tébét

Eddig azok is részesültek egészségügyi ellátásban, akik sosem fizettek járulékot. Jövőre, áprilistól mindenkinek kellene fizetnie, köztük az őstermelőknek is. A szegedi Mars téren csak a mértékkel nem értettek egyet a termelők.
A zsombói őstermelő, Farkas Andrásné fizetne tb-járulékot is, csak annak mértékét kifogásolja. Fotó: Segesvári Csaba
Az egyik legérzékenyebb réteget, az őstermelőket teszteltük a szegedi Mars téren: mit szólnak ahhoz, hogy vége a nagyon is kivételezett állapotnak, és jövőre a bevételük bizonyos százalékában tb-járulékot is fizetniük kellene. Farkas Andrásné nincs ellene, csak annak mértékét kifogásolja, mert a mezőgazdaságban hol a jég, hol a fagy tizedeli a termést, nem lehet biztos bevételre számítani.

A zsombói családban négyen rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal, a nyugdíjas asszony szerint nem lehet dicsekedni a bevétellel. Annak ellenére sem, hogy néggyel szorozzák meg a fejenkénti 600 ezer forintos adómentes árbevételt. A kedvezmény nyilatkozat és számlák nélkül jár azoknak, akiknek 600 ezernél kevesebb folyik be a kasszába az otthon megtermett zöldség, gyümölcs eladása után.

„Reálisnak tartom a tb-járulékot, de ennyit nem szeretnék fizetni" – mondta a deszki Papp Istvánné. Ő eddig is fizetett egészségügyi hozzájárulást, mivel adóbevallást készít a 600 ezer forint feletti jövedelmére. Az algyői, mézet áruló Győrfiné Csibrik Szilvia azt válaszolta, nem örülnek neki, rosszul érinti őket a tervezett rendelkezés. Férjével ketten foglalkoznak méhekkel, kevés a „család", árbevételük nem haladja meg a fejenkénti 600 ezer forintot.

Tiltakozó anyák

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete tiltakozik a tervezett intézkedés miatt. Álláspontjuk az, hogy a keresők befizetett járulékai elsősorban saját családjuk ellátására biztosítsanak fedezetet. A családanyák helytállását pedig szerintük inkább megbecsülni, mint büntetni kellene.

A kormány a potyautasokat szeretné fizetésre bírni jövő áprilistól: jelenleg ugyanis 1,3 millió ember nem fizet tb-t, holott érvényes taj-számmal rendelkezik és igénybe veszi az egészségügyi ellátást. A potyautasok közé sorolják az őstermelőkön kívül az illegális munkavállalókat, a vagyonuk hozamából élő gazdagokat, a munkanélküli ellátásból kiesetteket, azokat a háztartásbelieket, akiket a férjük tart el, valamint a diákokat.

Schleining Ibolya, a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója elmondta, az eltartott hozzátartozók eddig egy biztosított jogán vették igénybe a szolgáltatásokat. Ez a rendszer változik meg a jövőben. Információink szerint a nyugdíjasok, a gyerekek, a nappali tagozatos diákok és a sorkatonák után továbbra is az állam fizetné ki a járulékot.

Arra vonatkozóan nincs nyilvántartás Csongrád megyében, hogy hányan tartoznak a nemfizető rétegekhez. Egyedül az őstermelők számával kapcsolatban jutottunk adatokhoz: Kocsis László, a megyei FM-hivatal főfalugazdásza azt közölte, hogy 68 ezer őstermelői igazolványt adtak ki a megyében, de évente csak 34-35 ezren újítják meg értékesítési betétjegyüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon folytatnák a határsértő etióp futók

Maratoni futóknak vallották magukat azok a fiatal férfiak, akiket szombaton a határőrök fogtak el… Tovább olvasom