Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

A matekterem még bérlőre vár

Szeged - A város legnagyobb alapterületű középiskolája volt valaha a tarjáni textiltechnikum. A 2 hektáros ingatlannak ma új tulajdonosa van, az épületet körülvevő több 100 méter hosszú kerítést ma molinók és táblák fedik, a lakótelep népe használt autót éppúgy vásárolhat itt, mint olcsó ruhát. Bekukucskáltunk a félig lakott épületbe.
Mire alkalmas egy bezárt középiskola? Mint ahogy azt a 2 éve a József Attila sugárútról a Kodály térre költöztetett – és a Kossuth Zsuzsával összevont – Tisza Lajos szakközépiskola elhagyott épületének példája mutatja: szinte mindenre.

Nemcsak belestünk a valahai iskolába, hanem alaposan szét is néztünk. A kaput nem őrzi cerberus, sőt még a portásfülkén is ott a tábla: kiadó. Az 1951-ben, az akkori modern építészet iskolapéldájaként felhúzott középiskola kerítésén egymás mellett hirdeti magát fodrász és varroda, fitneszterem és használtautó-kereskedés, tanácsadó cég és gyógyágyat reklámozó vállalkozás, biztosító, nyílászáró-beszerelő és ruházati üzlet. De még van hely a hosszú, a volt Gyevi temetőig elérő vaskerítésen, mint ahogy az épület két szintje is bérlőkre vár.

A textiltechnikum kerítésén egymás mellett hirdeti magát fodrász, varroda és fitneszterem. Fotó: Schmidt Andrea
A textiltechnikum kerítésén egymás mellett hirdeti magát fodrász, varroda és fitneszterem.
Fotó: Schmidt Andrea

Az „iskola" a kapun belül sokkal jobban mutat, mint a József Attila sugárútról. Azonnal feltűnik, hogy a vakolatot felújították – ízléses a kék és a fehér szín kombinációja –, s hogy az összes nyílászárót kicserélték. A bejárati ajtó automata, a nemrégiben még gyerekzsivajtól hangos lépcsőházban új és igényes az összes járólap. A volt tornateremben rendezkedett be – mint utóbb kiderült, az első bérlők egyikeként – a fitneszszalon, az emeleten a biztosító. A szabadidőruhában érkező kigyúrt fiatalok és a házban dolgozó öltönyös férfiak jól megférnek egymással.

De azért még van, ami az iskolai múltra emlékeztet: az egyik osztályban például tárgyalót rendeztek be, az ajtón viszont ottfelejtették a Fizika 2. táblát. A Műszaki rajz elnevezésű osztályteremben sincs bérlő, s itt még azt is el lehet olvasni, milyen volt az utolsó heti órarend. A legfelső szinteket most újítják fel, azokba a termekbe is bérlőket várnak.

Beszélgettünk vállalkozókkal, akik elmondták, a legkelendőbbek a földszinti helyiségek voltak, de gyorsan lakóra talált a textiltechnikum volt varrodája is. A felújítások még az eladás évében, 2007-ben elkezdődtek.

2 éve adták el, együtt a Kossuth Zsuzsával

Egy nap leforgása alatt két volt iskolaépületnek is lett gazdája – írtuk 2007. augusztus 3-án: az előző nap délelőttjén a Tisza Lajos szakközép közel 2 hektáros ingatlanára, délután a Kossuth Zsuzsa 2300 négyzetméteres Gutenberg utcai épületére lehetett licitálni az IKV Zrt.-nél. Egyik ingatlan kérőjének sem volt versenytársa, így szinte a kikiáltási, pályázati alapáron keltek el: a Tisza Lajos szakközépért az ingatlanfejlesztő B&B Zrt. 391 millió forintot, a Gutenberg utcai volt iskolaépületért a KÉSZ-csoport 280 millió forintot adott.

Olvasóink írták

  • 2. bandrasg 2009. október 28. 21:51
    „Hát !
    szegény iskola . mé bontották le !”
  • 1. senkiházi 2009. október 28. 11:11
    „Jó ugyanott kondizni ahol logtam annak idején a tesiórákról :)

    egy volt textiles”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a balástyai erőszakoló

Előzetesben van az a 21 éves román vendégmunkás, aki a gyanú szerint megerőszakolt, majd kifosztott balástyai tanyáján egy 74 éves beteg asszonyt. Tovább olvasom