Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

A medve nem játék, Orbán nem mindenható, Európa nem illiberális demokrácia

Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője fejtette ki véleményét Orbán Viktor tusványosi beszédéről.

Nagyívűnek hirdették meg Orbán Viktor újabb tusványosi beszédét, de a rezsim fenntartásában láthatóan megfáradt miniszterelnök nem mondott sem újat, sem nagyívűt. Egyszerűen csak azt hazudta, ami az aktuális érdekének épp megfelelt. Ahogyan szokta.

Ezúttal az európai közösség mélyebb intergációja ellen, a nemzetállami szuverenitás mindenekfelettiségéről szónokolt. Ugyanis ennek van most divatja. Pedig Orbán mondott korábban mást is, egy alig néhány éve publikált cikkében azt írta: „balgaság lenne a teljesen szuverén nemzetállamok Európájáért kardoskodnunk". Ugyanitt arról értekezett, hogy egy „erős, szolidáris és összehangoltan cselekvő Európai Unió sokkal jobban helyt tud állni a globális versenyben, és hatékonyabban tud szembenézni a jelenlegihez hasonló jelentős kihívásokkal, mint a tagállamok külön-külön." Mondta nemrég ezt az az Orbán Viktor, aki például a bevándorlás valóban feszítő problémája esetén nem az erős, szolidáris és összehangolt cselekvést, hanem a különutas uszítást választja. Mert, a rövidtávú hatalmi érdekéből ez most a legmegfelelőbb.

Európa a nagy világégések óta talán a legkomolyabb válságát éli. Ez igaz. Hamarosan elválik, hogy a nyugatos fejlődést és békét biztosító közösségünk mivé fordul: kétsebességes Európa lesz mag-országokkal és leszakadó perifériás államokkal vagy újra megerősödő alapokon tovább építkező hatalom. Orbán saját bevallása szerint is egy olyan regattában ül, amelynek evezősei nem látnak előre, csak a múltat ismerik. Ideje lenne hát felütnie a történelemkönyveket és újraolvasni: mit hozott Európának az ego-nacionalista és erőszakos nemzetállamiság a múltban. Ez nem lehet a jövőnk. Mi azt valljuk: lehet büszke magyarnak és európainak egyszerre lenni. Orbán láthatóan és vállaltan nem az európai értékeket vallja. Magyarsága is kimerül a kérkedésben és mások magyarságának végtelenül gerinctelen megkérdőjelezésében. Ez egy megfáradt, egykor nagyívű, de mára végletesen tévútra jutott politikus végjátéka.

8436 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre eltűnik a Centrum-gödör

2016 tavaszán 7 szintes társasház épül a Centrum-gödör melletti parkoló területén. Tovább olvasom