Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A MEFESZ-szel Szegeden kezdődött a forradalom

Megnyílt tegnap a szegedi egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának (TIK) átriumában az 1956-os emlékkiállítás.
Ritkán látható helyi és országos dokumentumokat mutat be a TIK-ben megnyílt kiállítás az 1956-os forradalomról. Fotó: Segesvári Csaba
Már az előző tanévet nyitó ünnepségen emlékévnek nyilvánította 2006-ot Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora. Bernáth Árpád egyetemi tanár vezetésével megalakult az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő rendezvénysorozat szervező bizottsága és tavasszal tartották az első programokat.

A fél évszázados helyi és országos dokumentumokat fölvonultató, tegnap megnyílt kiállítással kezdetét vette az 1956-os egyetemi emlékév őszi rendezvénysorozata. Az SZTE TIK átriumában bemutatott hang, kép és írott szöveg, a most tárlóba tett MEFESZ-pecsét és fölhívás erősíti 1956 üzenetét: „...nem félni!" Ez a dokumentum kiállítás címe, ami Bibó István demokrácia lényegét meghatározó mondatának részlete.

Szegeden, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) október 16-i megalakulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Ezt hangsúlyozta Péter László egyetemi tanár megemlékező beszédében is. A forradalmi események egyik szereplőjeként, és a megtorlás egyik áldozataként is szólt az ötven évvel ezelőtti magyar október nemzetközi jelentőségéről, 1956 és 1989 összefüggéseiről.

Az emlékév során – többek között – a Mindentudás Egyeteme előadásai, illetve az egyetemisták dokumentum-játéka, rockoperája, az alkalomból megjelenő könyvek idézik föl a fél évszázaddal ezelőtt Szegeden történteket. A szegedi programsorozat csúcspontján, október 16-án Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg a történészek nemzetközi konferenciáját, illetve az országos ünnepségsorozatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már régóta ingyen ügyelnek

Három hónapja nem kapnak fizetést a szegedi központi ügyeletet ellátó háziorvosok, valamint… Tovább olvasom