Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A meg nem született generáció

Nagyobb veszteség érte az országot az első világháború miatt az elmaradt születések számában, mint a harctéren: 1 millió 250 ezer gyerek nem született meg 1914–1918 között.

– Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulójára adtuk ki a Háborúk, válságok, diktatúrák demográfiai hatása című kiadvány-sorozatunk első kötetét, amely nem szokványos munka: fotókkal, érdekességekkel tűzdelt tanulmány – mondta mai sajtótájékoztatóján Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH szegedi főosztályának vezetője.

– A kutatás feldolgozza a háborús veszteségeket: forrásaink szerint 660–680 ezer áldozatról lehet szó. Ugyanakkor lényegesen nagyobb veszteség érte az országot az elmaradt születések számában: 1 millió 250 ezer gyerek nem született meg a világháború alatt. Ez az ország egyik tragédiája. Ha elmaradnak születések, akkor egy idő után elmaradnak házasságok, majd még egy-két évtized urán elmaradnak az „újraszületések" is. 

Katonavonat. Sokan nem jöttek vissza. Fotó: mek.oszk.hu
Katonavonat. Sokan nem jöttek vissza.
Fotó: mek.oszk.hu

Megtudtuk: a KSH külön számításokat végzett Nagy-Magyarországra, valamint a Trianon utáni állapotokra. A történelmi Magyarországon az első világháború kitörése előtt az 1000 lakosra jutó házasságkötések száma az európai államok közül az egyik legmagasabb volt. 1914. augusztus 1-jétől 1918. október 31-ig azonban a korábbi békés évek átlagának csupán a 47 százalékát kötötték meg.

A kiadvány bemutatja, hogy bevezették a helyettesítés útján történő házasságkötést: ha egy katona a fronton vagy fogságban volt, otthon valaki helyettesíthette a szertartáson, ám férji jogait nem gyakorolhatta. Erről korabeli számában a Délmagyarország is írt.

Az élveszületések száma 1914-ben még nőtt, 1915-től kezdve azonban zuhanásszerűen csökkent, a mélypontot 1918-ban érte el. Az Osztrák-Magyar Monarchián belül hazánk népességarányos háborús veszteségei voltak a legsúlyosabbak. A legnagyobb áldozatot a vidék népe, és elsősorban Csongrád, Csanád és Békés vármegye hozta.

Kocsis-Nagy Zsolt elmondta: a sorozat jövőre, a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából egy második kötettel folytatódik. 2016-ban a kommunista diktatúra áldozatairól közölnek statisztikát az 1956-os forradalom 60. évfordulójára. 2019-ben a világgazdasági válság 90. évfordulóján, 2020-ban Trianon 100. évfordulóján jelennek meg kiadvánnyal.

A sajtótájékoztatóra kiállítással készült Hegyi Endre vásárhelyi fényképész, akinek fotógyűjteményéből a megjelent kötet is válogatott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílnak a kapuk, jön a pánik

A kapunyitási pánik, azaz a diploma utáni depresszió Magyarországon még viszonylag új jelenség. Tovább olvasom