Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

''A megalázott nemzet emelte fel fejét 1956-ban''

Ünnepi megemlékezést tartottak tegnap délelőtt a szegedi Rákóczi téren, ahol az állami szervek, a politikai pártok és a civil szervezetek koszorúzták meg Nagy Imre szobrát, majd fejet hajtottak 1956 emléke előtt.
Szegeden együtt koszorúztak a jobb- és baloldali pártok, valamint a civil szervezetek képviselői. Fotó: Karnok Csaba
– A megalázott nemzet emelte fel fejét 1956. október 23-án, bizonyítva azt, hogy egy népet ideig óráig lehet rabságban, szegénységben tartani, de nem lehet megalázni – mondta emlékező beszédében Telegdy Gyula. Az akadémikus szavait az őszi napsütésben mintegy kétszázan hallgatták végig tegnap délelőtt a szegedi Rákóczi téren.

A város díszpolgára úgy fogalmazott: két nemzedék emlékezik a forradalom fél évszázados évfordulójára. Azok, akik bőrükön érezték a forradalom napjainak minden reménységét és fájdalmát, valamint azok, akiknek mindez már csak történelem. – A mi felelősségünk, hogy a következő generációkkal megosszuk akkori élményeinket – hangsúlyozta az akadémikus. Az egybegyűlteknek ezután a MEFESZ szegedi megalakulásáról, követeléseiről, majd az október 23-án kirobbant forradalom szegedi eseményeiről beszélt az orvosprofesszor. Telegdy Gyula emlékeztette a hallgatóságot Perbíró József professzor, a szegedi Forradalmi Nemzeti Bizottság akkori elnökének Szeged népéhez intézett rádiószózatára is. „Meggyőződésem, hogy ez a harc, ez az egész nemzetet átfogó forradalom a magyar nép történetében a legdicsőbb fejezetet írja" – elevenítette fel Perbíró szavait az akadémikus.

Megemlékezések városszerte

A város többi emlékhelyénél is koszorúztak tegnap. A Rerrich Béla téren az 1956-os emlékműnél, Melocco Miklós alkotásánál kétszáz ember előtt Fejér Dénes köszöntője után Fricz Tamás politológus, egyetemi oktató mondott ünnepi beszédet, amelyben hangsúlyozta: „1956 figyelmeztet, hogy a forradalmat leverők utódaival, akik most is itt vannak és uralkodnak az országban, semmilyen ócska és hitvány alkuba ne menjünk bele." Este a zsúfolásig megtelt dómban a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus előadásában Haydn Teremtés oratóriumával zárult a szegedi megemlékezés-sorozat.

– A forradalom végül elbukott, és még harmincnégy évet kellett várnunk arra, amíg azzá lett, aminek szerettünk volna. A rendszer ennyi ideig próbálta reformálni a reformálhatatlant, foltozni a foltozhatatlant és feledtetni a feledhetetlent. És mégis elértük, hogy lassan felnő az a nemzedék, amely számára a szabadság, a demokrácia, az értékek közti választás olyan természetes, mint a levegő. Ma, amikor annyit veszekednek a politikusok, amikor a parlament annyit csatározik, voltaképpen az történik, amit akkor szerettünk volna: visszahelyeztük jogaiba a szabad véleménynyilvánítást – magyarázta Telegdy Gyula.

Beszéde után megkoszorúzták a Nagy Imre-emlékművet. Lapis András szobrászművész három évvel ezelőtt felállított alkotásának talapzatánál legelőször Szeged polgársága nevében Botka László polgármester, Telegdy Gyula akadémikus, Szentgyörgyi Pál alpolgármester és Mózes Ervin jegyző helyezte el az emlékezés virágait. Ezután az állami szervek és az 1956-os szervezetek koszorúztak. Végül a politikai pártok, a civil- és az ifjúsági szervezetek képviselői hajtottak fejet a mártírhalált halt miniszterelnök és 1956 emléke előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József érdemrendet kapott

Az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulója alkalmából számos kitüntetést, elismerést adott át… Tovább olvasom