Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A megelőzéstől az utazásig

Szeged - Új magánoltóközpont működését engedélyezte az ÁNTSZ. Januártól már nemcsak Hygiene istennő újszegedi székházában, hanem a szegedi Bárka utca Noé Egészségházában is jelentkezhetnek mindazok, akik szurit kérnek maguknak vagy gyermeküknek.
Megszűnt az ÁNTSZ monopóliuma, mert a Magyarországon lévő 19 nemzetközi oltóközpontból több magánkézben van. Többségük Budapesten, illetve a Dunántúlon. A Dél-Alföld régió egyetlen ilyen centruma Szegeden a Bárka utcában található. – Noénak nevezzük Bárka utcai egészségházunkat, ahol több más szakrendelés mellett januártól várjuk azokat a pácienseket, akik vagy utazási előkészület részeként, vagy éppen valamilyen fertőző betegséget megelőzendő védőoltást adatnának be maguknak – magyarázza dr. Nacsa Enikő. A szegedi egyetem I. belkinika infektológiai osztályának orvosa elvégezte az utazási medicina elnevezésű tanfolyamot az Országos Epidemiológiai Központ szervezésében.

Évente 300–400 utazó kér tanácsot és védőoltást a regionális ÁNTSZ újszegedi székházában. A Hygiene istennő szobra mögötti épületben azonban csak munkaidőben tudják fogadni a pácienseket.

– Egy-egy nagy utazás előtt érdemes felmérni az egészségügyi kockázatot, együtt dönteni a szükséges és felveendő védőoltásokról. Ehhez személyes beszélgetés szükséges az utazás körülményeinek, időtartamának, az utazó életkorának és egészségi állapotának – például krónikus szervi betegsége, pszichés zavara, állandó gyógyszerei, immunhiányos állapota, műtétei, allergiája – felmérésére. De a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők is befolyásolhatják az úti patika kialakítását, az út előtt javasolt orvosi beavatkozásokat – magyarázza a doktornő, aki munkaidő után fogadja a pácienseket.

19 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon. Ezek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, a fertőző májgyulladás (másképp: hepatitis A és B), a hastífusz, a járványos agyhártyagyulladás, a veszettség, a kolera, a tetanusz és a gyermekbénulás elleni oltás. A sor azonban bővül a nem kötelező – például HPV –, illetve influenza elleni szurival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részegen elaludt - saját házában hűlt ki

Részegen elaludt sándorfalvi házának pincéjében az a 45 éves férfi, akinek a holttestére szombat délután szomszédja talált rá. Tovább olvasom