Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

A megszentelt szerelem ünnepe

Szeged - A házasság hetének szegedi rendezvénysorozata ma délután kiállításmegnyitóval kezdődik a Somogyi-könyvtárban. Esküvővel kapcsolatos kuriózumokat láthatnak az érdeklődők.
Február második vasárnapja, idén február 13. a házasság világnapja. A kezdeményezés 1981-ben indult útnak Amerikából. Magyarországon a házasság az első helyen áll az együttélési formák között, noha a rendszerváltás óta több mint egyharmadával csökkent az esküvők száma.
A házasság hetének szegedi nyitánya a Somogyi-könyvtárban A megszentelt szerelem ünnepe című kiállítás, amelyre a városi könyvtár, a Fekete Ház és a Móra-múzeum régi kincseiből válogatott Demeterné Szeberényi Ágota és Jurkovicsné Kálmán Margit. A ma délután fél 5-kor kezdődő megnyitón egy 19. századot idéző menyasszonyi ruhát is bemutatnak.

Tömörkény István és menyasszonya, Kiss Palcsi Emma. Fotó: Somogyi-könyvtár
Tömörkény István és menyasszonya, Kiss Palcsi Emma.
Fotó: Somogyi-könyvtár

A jövő hét végéig látogatható összeállításban szerepel Móra Ferenc és menyasszonya, Walleshausen Ilona fotója, valamint a Szegedi Napló 1902-es különszáma, amelyet a lap munkatársuk esküvője napján adott ki a násznép számára. A nagy nap előtt az újság címoldalán hozta Móra Menyasszonyomnak című versét. Kiállítják Tömörkény István és menyasszonya, Kiss Palcsi Emma fotója mellé azt az emlékkönyvet, amelybe a vőlegényt búcsúztató barátok írtak útravalót. Löw Immánuel főrabbitól saját kezű aláírásával maradt fenn menyegzői meghívó. Wagner Margitról, a kereskedő lányáról az a legenda maradt fenn, hogy későbbi férje, Shvoy Kálmán, a szegedi gyalogezred parancsnoka a városba érkezve az állomáson megkérdezte, ki a leggazdagabb lány Szegeden, és eladósorban van-e. A Wagner lányt ajánlották a figyelmébe, mire katonásan rávágta: akkor elveszem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képalkotók a gyógyításért

Szeged - Méregdrága berendezésekkel, paraván mögött dolgoznak, de munkájuk nélkülözhetetlen a… Tovább olvasom