Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

A megszorítás ellenére jól sikerült a felvételi

Fele annyi hallgatót vehettek fel a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági karára, mint ahányan oda jelentkeztek. A tavaly év végén kinevezett Bodnár Károly dékán szerint ennek a kormány mezőgazdasági oktatással kapcsolatos megszorítása az oka.

A felvételi ponthatárok magasra emelése miatt sokan kiszorultak a tandíjmentes állami helyekről. A levelező tagozaton tanulók száma pedig megközelíti a nappalisokét.

– Tavaly december 21-én nevezte ki önt Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a vásárhelyi mezőgazdasági kar élére, nem kis feladatokkal. Milyen teendőkkel szembesült?
– Az első feladatom az volt, hogy gazdaságilag valamelyest konszolidáljam a kart, azaz megállítsam a veszteségnövelő folyamatokat. Emellett nagy erővel kellett gondoskodni a beiskolázásról, hiszen az iskola fő tevékenysége a felsőoktatás, azaz alapvetően a hallgatókból élünk. Az első két és fél hónap, azaz a jelentkezésekig hátralévő idő azzal telt, hogy saját magunkat bemutassuk a régión kívül országos szinten is az érettségizők számára. Ezt követte annak biztosítása, hogy a végzős évfolyam lezárja tanulmányait, a diákok megkapják diplomájukat.

 – Most már a felvételin is túlvannak. Ez milyen változásokat hozott?
– Annak ellenére, hogy nehezen indult a naptári év, s a beiskolázást milyen hírek, álhírek, médiatevékenység kísérte, 350-en jelentkeztek a karra, ami az utóbbi idők legmagasabb számának mondható. Összesen 210 hallgatót vehettünk fel. A másfélszeres túljelentkezés ellenére a kormány beváltotta korábbi ígéretét, azaz csökkentette a mezőgazdasági területekre felvehető, államilag finanszírozott hallgatók számát.

Névjegy

Dr. Bodnár Károly 1962-ben született Békéscsabán. A helyi Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett, 1987-ben szerezte meg állat-egészségügyi üzemmérnöki diplomáját a Debreceni Agrártudományi Egyetem vásárhelyi főiskolai karán. 1993-ban már a Debreceni Agrártudományi Egyetemen általános agrármérnöki oklevelét vehette át. 2001-ben a Kaposvári Egyetemen szerzett doktori fokozatot a mezőgazdasági tudományok területén. A vásárhelyi kar eddigi első és egyetlen munkahelye. 1987-ben üzemmérnökként kezdett, s végigjárta a ranglétrát a főiskola tanári fokozatig. Dolgozott tanszék- és intézményvezetőként, valamint tudományos főigazgató-helyettesként. Tavaly december 21-étől előbb megbízott, majd kinevezett dékán.

– Hogy érték ezt el, s ennek milyen következményei vannak?
– Olyan magasra emelték a felvételi ponthatárt, ami ezen a karon még sosem volt. A mezőgazdasági mérnök szak nappali tagozatán 104, a vadgazdász szakon 115 volt a ponthatár. Ezek mezőgazdasági képzésben extrém magas pontszámok. A szegedi egyetemen csak az orvosi, a jogi és a gazdaságtudományi karra kellett magasabb pontszám. A mezőgazdászok ebből a szempontból azonos szintre kerültek a bölcsészekkel. Ráadásul máshol, így például Gödöllőn alacsonyabb pontszámmal kerülhettek be a hallgatók. Igaz, ez csak egy pontot jelentett

– Hány diákot vehettek fel Vásárhelyre?
– Az első körben nagyon kevesen, csak körülbelül százan kerültek be, majd lehetőségünk nyílt arra, hogy pótfelvételi keretében még beiskolázzunk hallgatókat. Ez alkalommal már csak költségtérítéses helyekre vehettünk fel diákokat. Ennek ellenére is jól sikerült a felvételi, hiszen 52 fővel tudtuk növelni a karra bejutók létszámát. Így végül 164 elsőéves kezdhette meg tanulmányait, azaz csak minden második jelentkező lett hallgatónk. Viszont mind bekerültek, akik intézményünket az első helyen jelölték meg a felvételi lapokon. Sajnos sok szülőt visszatartott a költségtérítéses képzés, erre a családok nagy részének nincs pénze. Jelenleg 85-90 ezer forint a féléves tandíj. A mezőgazdasági vállalkozói réteg, aki ideküldené gyerekeit, már ezt az összeget sem engedheti meg magának. Aki manapság elvégzi az alapképzést, már évtizedek óta nem tsz-elnök lesz, hanem magasabb szintű tudással a termelésben helyezkedik el. Így van esélye, hogy partnere legyen az unió szokásaihoz már korábban alkalmazkodott gazdáknak.

– Melyik a legnépszerűbb szak Vásárhelyen?
– Mezőgazdasági mérnöknek kicsivel többen jelentkeztek, ez a hagyományos képzésünk, de már második éve növekszik a jelentkezők száma a vadgazda mérnök szakon. A levelező tagozaton a létszám kezdi utolérni a nappali képzését. Ez azt jelenti, nagyon sokan munka mellett próbálják meg gyarapítani tudásukat. Vagy a munkáltatójuk ösztönzésére, vagy azért, mert rájöttek, használható tudás nélkül nehéz manapság boldogulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borost és Bochkort kalitkába zárták

Szeged - Szegedről, a Széchenyi térről szólt kedd reggel a Sláger rádió reggeli műsora, a Bumeráng.… Tovább olvasom