Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

A megye huszonegy településén a kisebbségiek választottak

Újszerű módon választottak – idén először – a kisebbségek maguknak területi, illetve országos önkormányzati testületet. Csongrád megye 21 településén összesen 181-en voksoltak, de 17 helyen a romák kétféle listáról döntöttek, mert megyei önkormányzatot is választottak maguknak.
Csak az elektorok, vagyis a tavaly októberi helyi választásokon települési kisebbségi képviselővé lett politikusok vehettek részt a mostani voksoláson. Csongrád megyében a múlt év őszén megválasztott 189 települési kisebbségi képviselő közül most vasárnap 181 elektorként voksolva befolyásolta felsőbb testülete összetételét. A voksolás fegyelmezettségét jellemzi, hogy a 21 érintett település közül 18 helyen már 12 órakor befejeződött a szavazás, csak Szeged, Hódmezővásárhely és Deszk szavazóhelye tartott nyitva vasárnap 19 óráig – tudtuk meg Bobvos Pálnétól, a területi választási iroda jogi helyettesétől.

Az új törvény értelmében az országos önkormányzat létrehozásának feltétele, hogy az adott kisebbség hazánk egész területén legalább 4 helyi önkormányzattal rendelkezzen. A törvény által elismert 13 magyarországi kisebbség közül 11 Csongrád megye 21 településén alakított a múlt év őszén helyi önkormányzatot. Az itteni kisebbségiek (kivéve a nálunk önkormányzatot nem alakító szlovéneket és ruszinokat) részt vettek a mostani voksoláson, így befolyásolva saját országos testületük összetételét.

Területi önkormányzatot viszont csak az a kisebbség alakíthat, amelyik az adott megyében legalább 10 településen rendelkezik helyi önkormányzattal. E feltételnek térségünkben a cigányok felelnek meg, mivel 17 településén vannak jelen saját képviselettel. Így aztán a romák két lista (Magyarországi Cigányok Független Szervezete, illetve Magyarországi Cigányok Fóruma – Romák Vagyunk Kulturális és Hagyományőrző Szervezet) közül 9 fős (az egyik lista 5, a másik 4 mandátumot nyerve) megyei önkormányzati testületet is választottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elnök embere már felmérte a körzeti rádiót

Információink szerint a Magyar Rádió árulja a szegedi körzeti stúdiójának épületét, ami a szakértők… Tovább olvasom