Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A megye leggyorsabb jelölői

Szeged - Eddig 4 párt és 2 civilszervezet adta le a jelöltjei támogatását igazoló ajánlószelvényeket. Függetlenként kopogtatott 65 polgármesterségre pályázó, és a kistelepülési képviselőségre jelentkezők 78 százaléka. A cédulagyűjtés hajrájában a csongrádi megyeszékhelyen kívüli 59 település adatait vetettük össze.
95 polgármesterjelölt gyűjtötte össze és adta le az induláshoz szükséges ajánlószelvény-mennyiséget. Tegnap délután a www.valasztas.hu pillanatfelvétele szerint két megyei jogú városunkon kívül Csongrád és Szentes, továbbá 48 kistelepülés kopogtatói aktívak. Az MSZP Csongrádon Bedő Tamást, Szentesen Szirbik Imrét támogatja. Csongrádon egyelőre csak Bedő nevét olvashatjuk a választási oldalon, a Kurca-parti város vezetőjének viszont már 2 kihívója – Farkas Sándor (Fidesz) és Molnár Attila (Jobbik) – is leadta a szelvényeket.

Független polgármester-elölt városainkban eddig nincs, ellenben a 10 ezer lélekszámúnál kisebb településeken 65-en így pályáznak. A legtöbb, 6 független jelölt (Farkas János, Gila Gellért, Guba István, Molnár Renáta, Schüszler István Konrád, Tóth-Pál Lászlóné) Magyarcsanádon verseng a vezetői székért. De aktív például Algyő, ahol eddig 3 különböző támogatottságú jelölt (Beke Sándor Tamás függetlenként, Gonda János Fidesz–KDNP-, Molnár Áron Jobbik-színekben) óhajtja a polgármesterséget.

A kistelepüléseken képviselőségre pályázó 478 jelölt 78 százaléka független. Az ilyen listák közül eddig a sándorfalvi a leghosszabb 23 pályázóval, ezüstérmes a kisteleki és a mórahalmi 16-16 névvel. Mindhárom kisvárosunkban jelölt a Fidesz, ellenben Sándorfalván még a Jobbik és az MSZP is sikeresen kopogtatott. Eddig a legkevesebb (2 független) jelölt Nagyéren továbbította szelvényeit.

Városainkban 152 egyéni választókerületi jelöltről tud a statisztika: 8 százalékuk független, a többiek ajánlásgyűjtését szervezet is segítette. A pártok közül a Fidesz–KDNP, a Jobbik és az MSZP mindenhol, míg a zöldek elsősorban Vásárhelyen, a Magyar Kommunista Párt pedig Makón ajánl képviselőt a választók figyelmébe. A civilek képviseletében tűnik föl az Összefogás Csongrádért, illetve Makón a Városépítők Társasága.

A megyei közgyűlési képviselőknek javasoltak listájához szükséges kopogtatócédula-mennyiséget eddig 3 szervezet – a Jobbik, az MSZP és a Városépítők Társasága – adta le, összesen 45 névvel. A 10 ezer lélekszámúnál nagyobb városok kompenzációs listái közül még csak csongrádi és szentesi névsorokat böngészhetünk.

Lázár 11 ezer kopogtató-cédulát gyűjtött

Nyilvántartásba vette a helyi választási bizottság a Fidesz színeiben, illetve szövetségeseként induló vásárhelyi képviselőjelölteket – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Lázár János, a párt polgármesterjelöltje. A jelenlegi városvezető több mint 2000 ajánlószelvényt adott le. Azt mondta, összesen mintegy 11 ezer kopogtatócédulát gyűjtött össze. Kifejtette: a képviselőjelöltjeik egyenként 800–1145 ajánlószelvényt gyűjtöttek, amelyből 210-et adtak le. A legtöbb kopogtatócédulát egyébként Benkő Zsolt kapta. Lázár János hozzátette: szeptember 15-én hozzák nyilvánosságra programjukat. Politikai nagygyűlést nem terveznek, inkább utcai lakossági fórumokat szerveznek.

Olvasóink írták

 • 3. lidi 2010. szeptember 03. 11:17
  „na és mi a fenét csinálnak az összegyűtött, de le nem adott kopogtatókkal?
  másképp: mi a fenének gyűjtenek 800 cédulát, ha csak 210-et adnak le?
  Tudom, hogy más ne szerezhesse meg, hogy listába vegyék a támogatókat - de ez nem akadálya a leadásnak. Szóval akkor hova teszik a fel nem használt cetliket? És mi alapján szelektálnak? És ezek szerint a törvény nem kötelezi arra a pártokat, hogy amit gyűjtöttek, le is adják? És miért nem?”
 • 2. koszone 2010. szeptember 02. 12:35
  „Nem fogja ,ott kánaán lesz,ha egy picit bele gondolsz !
  Úgy látom nehéz lesz??:)))”
 • 1. török 2010. szeptember 02. 10:47
  „Lázás mehetne már a sunyiba. Nyomuljon a Parlamentben, de ne tegye tönkre Hmvásárhelyt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás miatt körözték a Röszkén elfogott férfit

Röszke - Egy Németországban elkövetett fegyveres rablás miatt körözték azt a szerb férfit, akit… Tovább olvasom