Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

A megye valamennyi strandja tiszta

Szeged - Folyamatosan ellenőrzik a strandok tisztaságát a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének munkatársai. Csongrád megyében eddig még nem találtak problémát.
A strandok tisztaságának ellenőrzése minden évben kiemelt feladata a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének. Még a szezon megkezdődése előtt megtartják az első helyszíni ellenőrzéseket, amelyeket aztán többször megismételnek. Csongrád megyében csupán két szezonális strand van – az ásotthalmi és a szegedi Partfürdő –, az összes többi egész évben nyitva tart. Ezeket tehát az év bármely hónapjában vizsgálat alá tudják vonni, a külső medencék nyári megnyitásakor azonban biztos, hogy mindet végigjárják.

– A vizsgálat kiterjed a vízminőségre, ezen belül is külön arra, amivel feltöltik, illetve arra, ami már benne van a medencékben. Emellett nézzük a terület rendezettségét, a hulladékgyűjtést, az elsősegélynyújtó helyeket, az ivóvíz elérhetőségét, valamint a zuhanyozási és lábmosási lehetőségeket – sorolta Kiss Edit, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének közegészségügyi osztályvezetője.

Folyamatosan ellenőrzik a strandok tisztaságát Csongrád megyében  – mindent rendben találtak a szakemberek. Fotó: Frank Yvette
Folyamatosan ellenőrzik a strandok tisztaságát Csongrád megyében – mindent rendben találtak a szakemberek.
Fotó: Frank Yvette

A megyében évek óta nincs probléma a strandokkal, medencevíz okozta megbetegedés vagy járvány sem volt régóta. Idén is mindent rendben találtak a szakemberek. – Egyedül a csongrádi fürdő problémás egy kicsit műszakilag – tette hozzá Kiss Edit.

Természetesen a medencékben lévő vizek tisztasága nagyban múlik a fürdőzőkön. Egyrészt a számukon, hiszen a vízfelület nagysága alapján minden medencének meghatározott a terhelhetősége. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet néhány alapvető higiénés szabályra is.

– Fertőző betegek semmiképpen ne menjenek strandra, és mindenkinek ajánlott medencébe lépés előtt zuhanyozni – mondta. Hiszen gondoljunk bele: a vízforgatóval ellátott medencék vizét évente mindössze kétszer kötelező leengedni, a töltő-ürítő jellegű gyógyvizes fürdők pedig egyfajta öntisztuló módszerrel frissülnek – szintén meglehetősen lassan. A 2010. és a 2009. év adatainak összehasonlítása alapján elmondható, hogy a hatóság által kifogásolt vízminták száma vízforgatós medencék esetében csökkent – 40 százalékról 27 százalékra. A töltő-ürítő rendszerű medencék esetében azonban 48 százalékról 56 százalékra emelkedett a kifogásolt hatósági minták száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a Naturista Művésztábor

Hatodik alkalommal rendezték meg a Naturista Művésztábort a Sziksóstói Naturista Strand és Kempingben. Tovább olvasom